Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Arreletes Day Care Centre in Lleida, Spain by XVA

 
March 31st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: XVA

Els Alamús, a small village of seven hundred inhabitants, is situated on a hill in the middle of the plain of Lleida, surrounded by a landscape where are predominant agricultural fields and fruit trees, a geometric landscape, planned and designed, result of the work of men’s hands and the engineering.

Image Courtesy Jordi Anguera

  • Architects: Xavier Vilalta Architect
  • Project: Arreletes Day Care Centre
  • Location: Els Alamús, Lleida, Spain
  • Architect Team: Xavier Vilalta, Margarita Félix, Sonia Maia
  • Client: Alamús Council
  • Time Line: 2005 – 2008
  • Project Manager: Mario Campos
  • Structure: GN Arquitectos
  • Contractor: Hnos Ojeda
  • Photography: Jordi Anguera

Image Courtesy Jordi Anguera

The nursery is located on the borderline between the town and countryside, next to the only road access and exit of the village, surrounded by a sports area, an orchard that will be transformed into a plaza in the future and a slope that separates the level of the houses and countryside.

From the outset the project created two volumes: one on the bottom, the classrooms and the courtyard, supported by the existing agricultural wall and following the direction of fields; and the other one above, the teachers’ offices following the direction of the houses of the village, overlooking the children’s courtyard. The two volumes offer dual access to the school and are connected by a staircase inserted into the natural slope.

Image Courtesy Jordi Anguera

The personal experience: memories of childhood amid spun countless fruit trees, shade filtered spaces, trees perfectly organized with a calculated geometry and worked out during the winter… has been materialized in the volume of classrooms.

The spaces are versatile, continuous and have a controlled lighting. The lobby and the first classroom can be transformed into a dining hall, the classrooms, connected through the changing room to the courtyard, enjoying an excellent orientation to the east by the horizontal window that rests on the slope, and a pixilated image of a bunch of leaves gives the interior corridor screened light from the west.

Image Courtesy Jordi Anguera

For the construction, industrial materials were used: steel, concrete, glass and wood. The design also includes a roof garden, while coloured glass makes the corridors a fun area for the children.

Image Courtesy Jordi Anguera

Image Courtesy Jordi Anguera

Related posts:

Tags: ,

Category: Care Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy