Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ML- museum liaunig in Carinthia, Austria by Querkraft

March 31st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Querkraft


The museum liaunig projects out on two sides over steep-sided ground, high up in the landscape.A cut through the hill marks a precise intervention in nature.


Planted into the site the new museum emerges more like a work of landart. only a small part of the outstretched museum building is visible. Cut through the hill, the main body of the museum slices athrough a densely-wooded, steep-sided embankment, providing an unparalleled view over the river drau seventy metres below.

The building cantilevers an impressive thirty metres out, over a steep bank towards the approach road – clearly visible to approaching visitors.

Exterior View

  • Architect: Querkraft
  • Name of Project: ML- museum liaunig
  • Location: Neuhaus, Carinthia, Austria

Viewing storage

The museum entrance zone is orientated toward both the centre of neuhaus and the nearby historical castle owned by the museum’s patron.

The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. stretching the whole length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this ‘wine cellar of art’. this underground volume offers the possibility to organise a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements.

Exterior View

Art gallery

The building’s core is a 160metre long, fully daylit exhibition hall, with protected terraces at each end. the continuous 13metre wide, 7metre high room is covered by a part translucent curved-skin – an industrial element permitting daylight. the hall is organised with mobile exhibition panels.

Interior View

Graphic collection and gold collection

The daylight-free, gently conical room for the graphic collection lies adjacent the ramped entrance. the collection is enclosed by the main hall and is orientated towards the entrance. a window facing neuhaus at the end of the graphic collection sits over the foyer. the gold collection is a separate chamber connected by a small corridor. brigitte kowanz’s light installation accompanies the way to the underground collection.

Interior View

Efficiency and sustainability

The high cost of the external envelope is avoided by sinking the majority of the building below ground. rather than removing the soil, excavated ground is used to remodel the site. industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building. set into the hill, the building benefits from the temperate environment. a geothermal heat pump utilises the constant temperature of the ground. rooflight substitutes artificial light as much as possible.

Interior View

Interior View

Interior View

Interior View

Interior View

Outside View

Outside View

Exterior View

Bird Eye View

Related posts:

Contact Querkraft

Tags: ,

Category: Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy