Open side-bar Menu

Archive for March, 2012

Arctic Research Facility in ice cap of the Arctic Ocean by Polar Ants

Thursday, March 15th, 2012

Article source: Polar Ants

Architecture defines, articulates and mediates the relationship between a physical environment and in-habitation. The primary investigation of this project is to balance this relationship through a dynamic study of material behavior. This project therefore proposes a living architecture, and challenges the classical modernist notions of permanence and stability. The theme of this proposal necessitates an equally responsive environment. As such, the project is located on the ice cap of the Arctic Ocean; an environment which exhibits harsh climatic conditions for human survival as well as constantly fluctuating physical surroundings. As ice makes up the entire physical environment of the Arctic cap, different times of the year present vastly different ground conditions; namely various ice thicknesses, hardness and layering of the ice, topographical features and overall ice coverage. As these factors change over the course of the year so do all architectural and formal qualities associated with them.


  • Architects: Polar Ants
  • Project: Arctic Research Facility
  • Location: ice cap of the Arctic Ocean
  • Credits: Lukasz Szlachcic, Anais Mikaelian, Laila Selim, Bita Mohamadi


Rafael Arozarena High School in Lercaro, La Orotava by AMP Arquitectos

Thursday, March 15th, 2012

Article source: AMP Arquitectos

The school is set on a site close to the historic town center of La Orotava, mixing with the pre-existing walls of the farming terraces and letting the land flow beneath the building. The concrete walls are pigmented with colours that fade in accordance with the folds in the linear volumes and their proximity to the different rural and urban environments.

Image Courtesy Miguel de Guzman

  • Architects: AMP Arquitectos
  • Project: Rafael Arozarena High School
  • Location: Urbanización Lercaro, La Orotava
  • Architect Design:Felipe Artengo Rufino, Fernando Martín Menis, José Mª Rodríguez Pastrana Malagón
  • Technical Architect: Rafael Hernández Hernández, Andrés Pedreño Vega
  • ENGINEERING: CITE ingenieros
  • CLIENT: Consejería de Educación, Cultura y Deportes del Gobierno de Canarias
  • CONTRACTOR: Construcciones Rodríguez Mesa
  • COMPLETION DATE: Agosto 2004
  • Software used: AutoCAD


Next Gene Architecture Museum in Taipei, Taiwan by Zaha Hadid Architect

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architect

Occupying a steep sloping hill, Next Gene Architecture Museum rises from and harmonizes with the surrounding natural landscape – utilizing conic walls to create a distinctively fluid circulation system within – incorporating irregular ‘perforations’ within its outer skin to admit natural light in accordance with the requirements of different program elements.

Next Gene Architecture Museum

  • Architects: Zaha Hadid Architect
  • Project: Next Gene Architecture Museum
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Architect: Wen-Yuan Peng
  • Supervising Associate: Dillon Lin
  • Project Team: Camiel Weijenberg, Amenah Benjasem, Rafael Portillo, Shao-wei Huang, Seda Zirek
  • Local Architect: Ricky Liu & Associates (Taipei, Taiwan)
  • Structural: ARUP (London, UK), King-Le Chang & Associates (Taipei, Taiwan)
  • Lighting: chroma33 Architectural Lighting Design (Taipei, Taiwan)


National Olympic Committee House in Tbilisi, Georgia by Architects of Invention

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: Architects of Invention

This work represents the idea of dynamics in sport with the abstract compositions of the staircase and the reception table. The first object you encounter is the introverted desk with its never-ending fissure, and then you meet the extroverted staircase – like the open path to Olympus, where the summit meets its own reflection, inferring that striving never ends, that there is no limit to human achievement.

Image Courtesy Nakanimamasakhlisi

  • Architects: Architects of Invention
  • Project: National Olympic Committee House
  • Location: 22 Machabeli str. Tbilisi, Georgia
  • Project Type: Office Building Interior
  • Status: Completed
  • Program: Olympic Museum, Geonoch Offices
  • Building Area: 3000m2
  • Budget: 1m USD
  • Credits: Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Nika Maisuradze,Dato Tsanava, Viliana Guliashvili, Ivane Ksnelashvili, David Dolidze, Soso Eliava, Devi Kituashvili PM, Eka Japaridze
  • Photographs: Nakanimamasakhlisi Photo Lab, Nika Mdivani, I. Kopocova



House in Izumi-Ohmiya, Japan by Tato architects

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: Tato architects

A warehouse was converted into a residential space for a young couple who like bouldering which is a kind of free climbing and a sport to climb rocks of two to four meters high without lifeline.

The inside walls are designed in several leaned parts for them to attach some instruments to practice bouldering. For changing the nature of the building we came up with additional walls minimizing the modification to the existing building. As the outside walls were of ACL and the resistance against heat and rain were anticipated, they are covered with corrugated galvalume steal plates with heat insulator attached on the back.

Image Courtesy Tato Architects

  • Architects: Tato architects
  • Project: House in Izumi-Ohmiya
  • Location: Osaka Japan
  • Site area: 162.15m2
  • Building area: 79.20m2
  • Total floor area: 118.41m2
  • Type of Construction: Steel
  • Program: house & atelier
  • Principal designer: Yo shimada
  • Photography: Satoshi Shigeta, Tato Architects


Elements in Røldal, Norway by WE architecture

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: WE architecture

Elements is a Pilgrim Center located in a scenic mountain landscape in Western Norway.  Elements is a visitors’ center in close connection to the wooden church, “Røldalstavkirke”, from the 13th century.  RøldalStavkirke is one of the best preserved wooden churches in Norway and the church is the most frequent pilgrimage destination in the country. In order not to conflict with the church, the pilgrim center was fragmented into 4 boxes, stepping down into the landscape and given 4 completely different characters. The boxes are placed on the site so that they relate to the old church either by facing the latter or by creating outdoor space which is oriented towards it.


  • Architects: WE architecture
  • Project: Elements
  • Location: Røldal, Norway
  • Assignment: Open competition
  • Type: Pilgrim Centre
  • Client: Røldal Pilgrim Centre
  • Year: 2011
  • Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Nora Fossum, Kristian Hindsberg, KrystianDziopek, Karolina Kierner, Mette B. G. Steffensen & Casper Berntsen


Dutch Mountain in Huizen, The Netherlands by Denieuwegeneratie Architecten

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: Denieuwegeneratie

The house is located on a historical agricultural plot amidst hayfields and woods in a nature reserve, a – for Dutch standards – hilly area. Although the plot has been overrun with small trees in time, it still bears the original character of the open field.

To minimize disturbance of the landscape and as a reference to the surrounding hilly terrain, the house is embedded in an artificial hill. At the same time, this answered the client’s demand for keeping his ecological footprint with the house to a minimum. The embedding in the hill simultaneously functions as camouflage and as a blanket, hiding the house from view from  the north side and using the earth as thermal insulation. One enters the house through cuts in the mountain, sided with panels of slowly corroding scrap steel.

South Facade



30 Houses in Rotterdam, The Netherlands by BBVH Architects

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: BBVH Architects

Dutch architects of BBVH were looking for a solution to give future buyers of their serial housing projects more influence on the layout and size of their homes. BBVH does not want to design homes for the average families of 2,31 person, we want to design homes that fit. Having seen one too many floor plans with the same layout, too small to fit a big family, too big for couples without kids we thought of a different solution.

Image Courtesy BBVH Architects

  • Architects: BBVH Architects
  • Project: 30 Houses
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Client: Vestia
  • Architect of configurator software: BBVH Architects
  • Software used: It was Flash and is now html and Mysql. Just simple open source software


Logowines Winery in Évora, Portugal by PMC Arquitectos

Tuesday, March 13th, 2012

Article source: PMC Arquitectos

LOGOWINES’s winery is located in a strip of land of 3.5 hectares, part of the Herdade da Pimenta in Évora. With a rectangular configuration of 110m by 27m, it is composed of a volume coated with cork panels, intercepted by three  gray “boxes” , that organize the main functional areas of the winery. The winery has a total of 3,780.00 m2 of construction, distributed in two floors, with one partially buried in order to take advantage of best weather conditions / environment for production, wine making, wine storage and aging.

Image Courtesy João Morgado

  • Architects: PMC Arquitectos – Leonor Duarte Ferreira/ Miguel Passos de Almeida
  • Project: Logowines Winery
  • Location: Herdade da Pimenta, Évora – Portugal
  • Program: Winery, barrel vault, tasting room, laboratory, bottling line, warehouse, office and meeting rooms
  • Typology: Industry / Winery
  • Site area: 35000 m²
  • Floor area: 3102 m²
  • Software used: Autocad 2010


Step Up on Fifth in Santa Monica, California by Brooks + Scarpa (formerly Pugh + Scarpa)

Sunday, March 11th, 2012

Article source: Brooks + Scarpa (formerly Pugh + Scarpa)

Step Up on 5th is a bright new spot in downtown Santa Monica. The new building provides a home, support services and rehabilitation for the homeless and mentally disabled population. The new structure provides 46 studio apartments of permanent affordable housing. The project also includes ground level commercial/retail space and subterranean parking. The density of the project is 258 dwelling units/acre, which exceeds the average density of Manhattan, NY (2000 USA Census Bureau Data) by more than 10%.


Images Courtesy John Edward Linden


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy