Open side-bar Menu

Archive for March, 2012

Crematorium in Kėdainiai, Lithuania by Architektu biuras G.Natkevicius ir partneriai

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Architektu biuras G.Natkevicius ir partneriai

This is the first crematorium in Lithuania. The idea to build a crematorium was born in the interwar period, but at that time only furnace to reduce medical waste in Kaunas hospital was built. Increasing cremation traditions Lithunians use cremation services in Latvia and Poland. To make a path for the first crematorium in Lithuania wasn’t easy. Despite the big enthusiasm, the catholic mind and political hypocrisy, the lack and imperfections of environmental and other laws were overcome only in 2011. The owners of Kedainiai crematorium, doctor and environmentalist, showed the strength.

Image Courtesy G.Česonis

  • ARCHITECTS: Architektu biuras G.Natkevicius ir partneriai
  • PROJECT: Crematorium in Kėdainiai
  • LOCATION: Metalistų st., Kėdainiai, Lithuania
  • COMPLETED: 2011
  • BUILDING AREA: 775 m2
  • ARCHITECTS: G.Natkevičius, A.Rimšelis
  • PHOTOGRAPHS: G.Česonis
  • Software used: AutoCAD and 3DS Max


House on Gelukstraat in Ghent, Belgium by Dierendocnkblancke Architecten

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Dierendocnkblancke Architecten

A very small plot in the centre of ghent. The client wants an extension of his house that borders the building plot, and an apartment to rent. On the ground floor we provide an atelier connected through a small courtyard with the owner’s house and entrance to the parent apartment. Given the very limited surface, circulation is minimized by placing the stairs to the upper floor in the living space. To maximize as much as possible the useful surface of the apartment, a very thin cladding is opted. So the whole volume is covered with a 2mm thick PVC-film.

Street view (Images Courtesy Filip Dujardin)

  • Architect: Dierendocnkblancke Architecten
  • Name of Project: House on Gelukstraat
  • Location: Gelukstraat, Ghent, Belgium
  • Design team: Alexander Dierendonck, Isabelle Blancke, Pieter Mouton
  • Photographs: Filip Dujardin


Cottesloe House in Western Australia by Paul Burnham Architect

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Paul Burnham Architect Pty Ltd

The Cottesloe House is a new family residence located close to the very popular Cottesloe Beach in Perth, Western Australia. The site is a long narrow north facing beach side property with excellent views from the upper level. The raised natural features of the site allowed the basement garage to be effectively set at street level allowing for elevated ground floor level and first floor level. The upper level has been lifted to the maximum height permitted under the local planning scheme to take the best advantage of the outstanding panoramic view potential.

Image Courtesy John Chisholm

  • Architects: Paul Burnham Architect Pty Ltd
  • Project: Cottesloe House
  • Location: Cottesloe, Western Australia
  • Area: 400m2
  • Photographs: John Chisholm
  • Software used: Autocad


VIP Car Wash in Staten Island, New York by Studio 16 Architecture PLLC

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Studio 16 Architecture PLLC

The VIP Car Wash is located at 452 South Avenue at the corner of Forest Avenue and South Avenue, Staten Island, NY. The state of the art facility utilizes the latest in car wash technology and also contains a lube center. The architects utilized color and transparency to create a building that celebrates cars. Flooded with natural light, the building turns the humdrum task of getting your car cleaned and the oil changed in to an experience of color, light and motion.

Exterior View


Baroque Court Apartments in Ljubljana, Slovenia by OFIS arhitekti d.o.o.

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: OFIS arhitekti d.o.o.

This project involves the renovation of three Baroque block houses with an enclosed internal court in the old city center next to the City Hall, opposite the Robba Fountain and close to Plecnik’s three bridges.

Existing condition: All three courtside block are owned by Publishing Company. The ground floor is used as bookshop and the spaces above on the first floor were used for offices and last adapted in the early eighties. The internal court was rebuilt as a closed, semi glazed service space used for the building’s main air conditioning devices.

Image Courtesy Tomaz Gregoric, Jan Celeda

  • Architects: OFIS arhitekti d.o.o.
  • Project: Baroque Court Apartments
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Type:  Residential apartments
  • Client:  DZS d.d
  • Site Area:  692 m2
  • Bldg. Area:  692 m2
  • Gross Floor Area: 2.420 m2
  • Coverage Ratio: 0,38
  • Gross Floor Ratio: 3,50


Sway in Long Beach, California by AB Design Studio Inc.

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: AB Design Studio Inc. 

Located on the busy 2nd Street in Belmont Shoes (Long Beach), CA, this shoe store focuses on high-end women’s shoes and accessories. The founder gave us this task: \”display shoes in a new, modern, chic way…someway that I have never seen before!\” We began with creating a simple palette of colors and forms with soft edges and decorative lighting. Ipe wood was integrated into the design as a way to warm up the interiors and bring nature in from the exterior.

Front View (Images Courtesy Erin Feinblatt)

  • Architect: AB Design Studio Inc.
  • Name of Project: Sway
  • Location: Long Beach, California
  • Programs: AutoCAD, Sketch Up
  • Photographer: Erin Feinblatt


Spröjs Villa by Visiondivision

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Visiondivision

The Spröjs Villa is a modern style summer house for people with high architectonical taste. The building is based on the Spröjs modular system and can grow in length to any size requested. The house could be just 30 m2, being a small pavilion, to being a slick 200 m2 villa. The house modular system is on every façade as well as the roof. In its original design the spröjs serves as beds, kitchen tables, sofas as well as bath tubs or pretty much any use that can be fitted into the Spröjs grid. The house slim floor plan does so that you will never be more than two meters from the outside and its open facades creates a house that always are in close contact with the outside just as a summer villa should be.

The Spröjs Villa in a LA-setting

  • Architect: Visiondivision
  • Name of Project: Spröjs Villa
  • Software used: A mix of Rhino, Autocad, Photoshop and some Maya


Gil Vicente High School in Lisbon, Portugal by Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

From an architectural point of view, the intervention cherished the idea of identification and inventory of the universe to safeguard, suggesting that the new volumes could act as a framework for the pre-existent elements.

The building is structured based on the idea of creating a central core, containing the collective use spaces, functioning as an interface between two large blocks of teaching, sports and recreational spaces.

Image Courtesy CCG Arquitectos

  • Architects: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos
  • Project: Gil Vicente High School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar, E.P.E.
  • Project Team: Arqº Cândido Chuva Gomes, Arqª Sandra Amorim, Arqª Ana Florêncio, Arqª Ana Luísa Brandão, Arqº Bruno Bernardo, Arqº Bruno Ribeiro, Arqª Cristina Martinho, Arqº Paulo Melo, Arqª Vanda Vitorino


Ecotourism Center in France by Innovation Création & Architecture

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Innovation Création & Architecture

The site the “gorges de Franchard” is the most popular among the forest massif of Fontainebleau (the biggest listed site in France).
This very sensitive site of high quality within the new nature reserve  biosphère  is supported by the European program  PROGRESS

Two close volumes

  • Architect: INCA – Innovation Création & Architecture
  • Name of Project: Ecotourism Center In France
  • Location: Fontainebleau, France
  • Date: Delivered in april 2011
  • Client: Seine et Marne tourisme
  • INCA’s mission: Complete project management
  • Budget: 1000 000 € H.T
  • Surface area: 5400m2 converted; 250m2 built
  • Team: CAP Paysage (paysagiste), ARPENTE (BET bois), ALPES STRUCTURES et ROSTAIN COSTE (BET Technique), M. FORGUE (économie de la construction)
  • Software used: Vectorworks and Adobe Suite


Boréal in France by Tetrarc Architectes

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Tetrarc Architectes

Tétrarc has created 39 social housing shapes as 11 “Houses” gathered side by side. The resultant continuous volume describes a light 21 degrees inflexion on its half, creating two distinct households. As the first one contains 6 rental houses, the second one is dedicated to the 5 sold houses. In order to optimize the space for living rooms without increasing reference surface areas each housing is organized around a nucleus made of a kitchen, a bathroom, toilets, and a staircase for duplex apartments. In the same purpose, accesses to the housings are located outside the building as an unexpected & playful iconic element.

Image Courtesy Stéphane Chalmeau

  • Architects: Tetrarc Architectes
  • Project: Boréal
  • Location: France
  • Client: HABITAT 44
  • Engineering: HAYS fluides, SETEB économie, IBA structure
  • Surface: 2880 m² SHON
  • Cost: 3,64 M€ HT
  • Mission: Conception + partial execution
  • Calendar: Study_2007 / Completion_2011


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy