Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Information Portal in Rebild, Denmark by CEBRA Architects

April 4th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: CEBRA Architects

Rebild Hills and RoldForest in northern Jutland are some of Denmark’s most beautiful and unique nature reserves, and thus the area holds an extraordinary potential for offering spectacular experiences in this very distinctive rolling landscape. We wish to contribute to the creation of an ideal setting for the narrative about cultural history and nature experiences in these unique surroundings.

Exterior view

  • Architects: CEBRA Architects 
  • Project: Information Portal
  • Location:Rebild, Denmark
  • Name: Infoportal Rebildbakker & Roldskov
  • Commision: Public
  • Type:  Competition
  • Category: Culture
  • Client: Rebild Municipality & Realdania

Exterior view

  • Year: 2012 – ongoing
  • Purpose: Information center & museum
  • Size: 10.760 sq. ft.
  • Budget: DKK 12.7 mio.
  • Prize: 1. prize in competition
  • Service: Lead consultancy services
  • Energy class: Standard 2015
  • Collaboration: developers HP Byg, engineers Viggo Madsen, exhibition architect Elisabeth Topsøe

Exterior view

We are inspired by the idea of a building, which bids you welcome and acts as a natural gathering place. An open and accommodating building that offers knowledge and insight before guiding and distributing the visitors into the hills and the forest.

We have created an information portal, which is both building and nature. The project’s distinctive expression and character are derived directly from Nature’s own formal language and elements, which makesthe building stand out from its surroundings and blend in with nature’s scenery at one and the same time.

Interior view

The building as landmark

Our proposal is formed as a hymn to nature and the hills and forest, next to which it is situated. Visitors will experience it as a small section of stylised forest with stems and branches, which rise towards the sky and let us catch a glimpse of what lies beyond as fragments of a whole.

It is created in the encounterof building and nature,and appears as a sculptural structure made of bluff timber, thus making the building accessible to the eye of the observer – very similar to a forest’s opening and closing when one moves through it and looks upwards through the branches’ chaotic network of crossing lines.

By shaping the building out of raw cut timber, the visitor not only experiences a ‘walk in the forest’, and a particular atmosphere determined by Nature’s own strength and rustic weight, but also the scent of wood and nature, which sets the mood for the visit to the forest and hills. With its location between Rebildhus and The Fiddler’s Museum, the building stands out from its surroundings as a place of significance – a small piece of forest projecting out into the built environment.

Interior view

Communication and guiding

Rebild Hills is centrally located in Northern Jutland and is, together with Rebild Forest, one the region’s main tourist attractions and recreational areas with approx. 400.000 visitors a year. The information portal is the gateway to this area, acting both as a key to information and inspiration and as a ‘Chinese bo’x where experiences are folded out continuously and new layers are added.

The information portal is the visitor’s window to the unique nature, history and the many activities in the area. At the same time, it aims at contributing to the creation of synergy and a collective identity in a strong and lively local environment with a variety of committed players.


Thus, communication and guiding becomes a crucial factor for the project’s ability to function as both usable and recognisable gathering point. The project incorporates an overall concept and appearance for communication and presentation, where individual key elements and design secure recognisability, whether you find yourself in virtual space, out in nature or in the building itself.

The building’s distinct characteristic – the ‘graphic’ strength of the timber’s structure and the visual reference to trees and branches – acts as a matrixfor logos, communication elements, media, guiding landscape elements etc., in order to create anappearance and a guiding concept, which tie landscape, building and user experience together in consecutive story.



Covered outdoors

Follies in nature

Pixel furniture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Information Tower, Landscape, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy