Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

High School Albert Einstein in Bagnols sur Ceze, France by N+B Architects

April 7th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: N+B Architects

The High School Albert Einstein, Brassens site, is a big building of the 60’s. Built with a model, it is composed by high linear buildings from 60 to 80 cm lengh and big metallic workshops. Site’s analysis shows several functional gaps. Today it is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision.

Image Courtesy Paul Kozlowski

  • Architects: N+B Architects
  • Project: High School Albert Einstein
  • Location: Bagnols sur Ceze, France
  • Architecte mandataire : Elodie NOURRIGAT et Jacques BRION,N+B Architectes
  • Architecte associé : François PRIVAT Architecte
  • Client: Région Languedoc Roussillon
  • Delegated Client: Languedoc Roussillon Aménagement
  • Site Area: 20.000 m²
  • Building Scale: R+1
  • Cost: 17 Millions € (Prix valeur Année 2004)

Image Courtesy Paul Kozlowski

Bureau d’études Structure : P3G Ingénieire
Bureau d’études Fluides / VRD : Verte x
Economiste de la construction : Bernard Poissonnier
Acousticien : Sigma Acoustique

Image Courtesy Paul Kozlowski

  • Reconquest’s strategy “Find place’s scale”

The stake is to reconquest the human scale in building and exterior spaces. The project draws one’s inspiration from campus model which presents the advantage to be flexible and to allow a better identification education’s poles. This intervention process also allows to students to find easily a way and fit into a social life while being supervised (easy reading of circulations, gratitude of spaces).

  • Find centrality, establishment heart close to all the functions

The court is the major element of the project, meeting’s place but also transition. Its localization offers direct connection with the cafeteria, restaurant place, administration, workshop, general teaching room, school life. Here gather the students during their free time. That is why it is necessary to propose qualities of specific spaces, easily appropriable, playful and to bring a feature to the exteriors arrangements. The landscape treatment of the court is voluntary urban type like central place, mainly mineral, allowing a differentiation with gardens.

Image Courtesy Paul Kozlowski

  • Realize low heights buildings, low influence on the ground to get a better distribution and space’s occupation.

This flexibility allows adapting itself to the program and to the discipline in constant evolution

  • A real landscape project

Spaces are treated and easily recognizable to assert an idea of sequences and gratitude education’s pole. Gardens between the buildings are like screens improving a better visual and thermal comfort and offering landscape diversity. Visual borderlines are more and more wide thanks to the preserving of the green space in the Northwest of the High School.

Image Courtesy Paul Kozlowski

  • To join over time

To create a new school it is to fall in the future and to think of the duration. It is not enough to produce a building operating during its delivery. It is necessary to give to it the strength to cross the time and to be a successful tool. Our intervention takes into account the educational project, the architectural flexibility, the environmental protection and the public character of the building. For it is necessary to become aware of the place which the intervention is going to join and to bring to the foreground its fundamental qualities. The natural elements have to become the symbols of the equipments all the more when it is about places of training. The architectural project becomes itself an educational object, because it shows a conscious act of a reality but especially stakes in the environmental scale, in a concern to leave with the future generations a healthy living environment.

Image Courtesy Paul Kozlowski

To think of a sustainable development crosses well on by the qualitative consideration of materials, a technical work on the management of the energies, but also by a logic the layout of places. It is in the sense that we began this project, by joining in the time. The intervention which we propose allows restoring coherence and featuring to the set by means of a new spatial scenography.

Image Courtesy Paul Kozlowski

Image Courtesy Paul Kozlowski

Image Courtesy Paul Kozlowski

Image Courtesy Paul Kozlowski

Image Courtesy Paul Kozlowski

Image Courtesy Paul Kozlowski

Related posts:

Tags: ,

Category: School

One Response to “High School Albert Einstein in Bagnols sur Ceze, France by N+B Architects”

  1. video download says:

    Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is an extremely smartly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy