Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Pyrch Residence in Victoria, British Columbia by Patkau Architects

April 25th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Patkau Architects

A 2500 square foot house for a retired couple who have an excellent collection of non figurative art. This collection, which includes paintings, works on paper and sculpture, was to be located throughout the house.

  •  Architects:  Patkau Architects
  • Project: Pyrch Residence
  • Location: Victoria, British Columbia
  • Year: 1983-84

Image Courtesy Patkau Architects


Located at a high point in Rockland, an old neighbourhood of very large houses dating from the 1890’s, the lot is an irregularly shaped mound of rock, with a frontage of only 33 feet, “left over” in the subdivision of a large estate. There is a beautiful distant view of the ocean to the east. Unfortunately, due to the subdivision development, the immediate overlook of the site in this direction is of a number of newly built “spec” houses of indifferent quality.

Image Courtesy Patkau Architects


Given the undesirable visual characteristics of the neighbouring houses it was decided that the site should be developed in such a way that the immediate context would be screened without losing the distant view of the ocean. The aesthetic predilection of the client for the abstract, combined with the bold scale of the primordial rock of the site, suggested that the massing of the house, while remaining domestic in scale, should be restricted to a few elemental gestures The display of paintings placed a premium on large areas of unbroken wall space so that the amount of window area was necessarily limited. In a climate which is frequently overcast this meant that windows (and skylights) must be carefully designed and located to maximize the luminousity within the house.

Image Courtesy Patkau Architects


The essential character of the house was established in a single stroke by siting the dominant space of the house, the living room, to the west, below the peak of the rock mound. In so doing, the immediate context of neighbouring houses to the east was screened, while the distant view of the ocean was framed as a fragment of some perfect landscape, defining a highly abstract terrace of rock and sky.

Image Courtesy Patkau Architects

Once the living room was located, the other spaces of the house were simply wrapped around the adjacent sides of the terrace, with ancillary spaces filling in the low areas of the site below the main level (the garage and service rooms below the living room area and the guest suite below the den area). The physical dimension of the site (the house is to the set-back limit on three sides) in conjunction with our site planning objectives made a regular plan impossible. Yet, given the almost adhoc connection of room to room enfilade we have tried to make each room feel regular in itself so that an aura of reflective calm characterizes the house The massing of the house was intended to rein- force the basic organization of the plan and its relationship to the site: A constant parapet line was established against which the highly variable contours of the site can be clearly measured. Surmounting this constant reference line the dominant volume of the living room was raised in the form of a “chisel-pointed” copper roof. Two largely disengaged chimneys counter- balance the volume of the living room roof. At the same time, these chimneys terminate the mass of the house and mark the distant view of the ocean beyond the terrace.

Image Courtesy Patkau Architects

To maximize the luminousity within the house, while maintaining a limited amount of window area, light has been introduced from skylight sources in critical locations. More importantly, however, the windows, themselves, have been designed in conjunction with a variety of mill-work items (bookcases, china and clothing storage, or simply deep casements) so that the quality of light coming through the windows is amplified by the reflected light of the adjacent surfaces. Further, all finishes and colours which receive this light have been selected to  enhance the ambient luminousity of the house.


The house is constructed of conventional stud framing which bears, via a reinforced concrete strip footing, directly upon the exposed rock of the site. The exterior wall finish is pink-grey stucco. Window frames are clear anodized aluminum. The roof over the living room is copper allowed to achieve the luminous green characteristic of the area. Interior wall and ceilings are gypsum board painted white. All millwork is painted white. Floors are bleached oak.

Image Courtesy Patkau Architects

Image Courtesy Patkau Architects

Image Courtesy Patkau Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy