Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Dove House in London, UK by Gundry & Ducker Architecture (designed using Vectorworks)

 
April 25th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Gundry & Ducker Architecture

An extension to a Victorian terraced house to form a light filled kitchen and family room integrated into a redesigned garden area.
The intention was to replace and enlarge and improve a dark kitchen area to form a new informal living space with direct access to the garden and to open up views through the ground floor of the house to the garden.

  • Architects: Gundry & Ducker Architecture
  • Project:  The Dove House
  • Location: London, UK
  • Company: Gundry & Ducker Architecture
  • Software used: Vectorworks

Image Courtesy Joe Clark


The existing ground floor was expanded sideways into an unused yard area and backwards into an area formerly occupied by an outside WC. An internal light well is formed where the new insertion meets the existing fabric of the building to bring light into the centre of the house and indicate the junction between old and new.
The client wanted a monochrome palette in the new parts of the house to contrast with the Edwardian colours used in the existing house.

Image Courtesy Joe Clark

External materials are black stained larch arranged to form a corduroy pattern and polished concrete flooring. The internal structure of the new roof is exposed internally to give a rhythm and texture to the interior.
Glazing is generally frameless with the exception of the sliding door to the garden that has a contrasting heavy frame.
From immediately entering the house we wanted to provide a long view through the old house into the new extension and onto the garden.

Image Courtesy Joe Clark

The existing garden was small and surrounded by unattractive tall fencing. Our solution was to provide an internal lining to the garden in black larch, which also forms the rear facade of the extension. Around the garden the space between the old and new layers forms storage spaces and hidden planters. The wall is cut away in places to reveal the ivy growing over the old fence behind. We envisaged that being in the garden would be like being in a barn with the roof removed and the walls cut away to reveal the greenery beyond. A miniature version of the extension sits at the rear of the garden forming a children’s playhouse.

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Image Courtesy Joe Clark

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Studio, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy