Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Senior Housing De Dijken 10, Den Haag in Leidschenveen, The Netherlands by HVE architecten

April 26th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: HVE architecten

Situated in Leidschenveen, the youngest district of The Hague, four apartment blocks have been designed by HVE architecten. One of the blocks is social housing; the others are regular housing designed for senior citizens. The initial urban plan of a long, consecutive strip of apartments was redesigned in order to create a visual connection between the separate park areas on either side of the building lot. As a result, four apartment blocks of four and five storeys were designed with a total of 81 apartments.

View from public park across the street at night (Images Courtesy Christiane Wirth)

  • Architect: HVE architecten
  • Project: Senior Housing De Dijken 10, Den Haag
  • Location: Leidschenveen, The Netherlands
  • Project Team: Gerrit van Es, Sascha van Esch, Lia Tuijt

View from the parking space at night (Images Courtesy Christiane Wirth)

  • Client: Vidomes Delft
  • Project area: 9800 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: HVE architecten, Scagliolabrakkee and Christiane Wirth
  • Main Materials: ceramic tiles , glass, steel, gabions
  • Software: Autocad, Sketchup

View of collective garden with gabion garden wall (Images Courtesy HVE architecten)

The design has a semi-industrial feel to it. Modern building assembly methods with metal framing and ceramic tiles are combined with references to the Nieuwe Haagse School style from the 1930’s. The base of the blocks and the garden walls are made of gabion baskets filled with sand-coloured stones. Steel frames filled with red ceramic tiles hover above the gabion base. The façade composition of separate framed surfaces gives the blocks a far less massive expression than the actual building volume entails.

The collective interior space of the housing blocks is finished with stucco and dark stone tiles. Through the use of various voids, the entrance hall is connected to all the floors above and because of this, basic circulation space becomes a pleasant, unexpected experience for the inhabitants.

View from the collective garden and façade at sunset (Images Courtesy Christiane Wirth)

Interior, void seen from the entrance hall (Images Courtesy HVE architecten)

Interior, entrance hall (Images Courtesy HVE architecten)

View from public park across the street (Images Courtesy HVE architecten)

Interior, void space, looking down (Images Courtesy HVE architecten)

Interior, entrance hall (Images Courtesy HVE architecten)

Close-up façade detailing (Images Courtesy HVE architecten)

Close-up façade detailing (Images Courtesy Scagliolabrakkee)


Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Senior center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy