Open side-bar Menu

Archive for April, 2012

UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center in Santa Monica, California by Michael W. Folonis Architects

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: Michael W. Folonis Architects

Sustainable Modernism Heals, Wins AIA Healthcare Design Award

Michael W. Folonis Architects Designs LEED Gold Cancer Clinic

Michael W. Folonis Architects (MWFA) has won a 2011 National Healthcare Design Award from the American Institute of Architects (AIA) Academy of Architecture for Health (AAH), in the Unbuilt category, for the design of the UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center in Santa Monica, CA.

With the UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center—opening in Fall 2011—MWFA created a 50,000-square-foot hybrid facility to house community outpatient surgery and oncology treatment, as well as academic and medical office facilities for UCLA medical students and faculty. The new building, developed by Randall Miller, PE, of Nautilus Group, is slated for LEED Gold certification.

South West Exterior View

  • Architect: Michael W. Folonis Architects
  • Name of Project: UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center
  • Location: Santa Monica, California
  • Architect of Record: Nautilus Group
  • Client: Sixteenth Street Medical Center
  • User: UCLA Health System


Olisur Olive Oil Factory and Offices in VI Región, Chile by Guillermo Hevia Architects

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: Guillermo Hevia Architects

A volume of simple and emphatic architecture, which reinterprets the anonymous architecture of the coastal valleys in the center of Chile.  It poses itself above the soft tree-lined areas, peeking gently with its facades of wood and tones that highlight the luminosity of the place.  The body melts down as one with the geography and projects the lines of trees upon his facades.  Employs sustainable technologies, creating a favorable mood for work and the production of quality olive oil.

Exterior View (Images Courtesy Guillermo Hevia)

  • Architect: GH + A (Guillermo Hevia Architects)
  • Name of Project: Olisur Olive Oil Factory and Offices
  • Location: Fundo San José de Marchigüe, comuna La Estrella, VI Región, Chile
  • Chief Architect: Guillermo Hevia
  • Collaborators: Tomás Villalón, Francisco Carrión, Guillermo Hevia G, Marcela Suazo
  • Photographer: Cristóbal Palma, Guillermo Hevia
  • Software used: Autocad, 3dmax, Cinema4D + Vray and TAS for bioclimatic evaluation


College of Dental Medicine in Georgia by Lord, Aeck & Sargent

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: Lord, Aeck & Sargent

The Georgia Health Sciences University (GHSU) College of Dental Medicine (CDM) – has a new $112 million home that features a warm, embracing, family-centric care environment, provides state-of-the-art equipment for both students and dental practices, and fulfills a need for the university to educate more dentists.  Designed by architecture firm Lord, Aeck & Sargent (LAS) in collaboration with Francis Cauffman as consulting dental architect, the five-story, 269,000-square-foot building features a host of sustainable design elements and is targeting LEED Silver certification from the U.S. Green Building Council.

Image Courtesy Jonathan Hillyer / Atlanta

  • Architects: Lord, Aeck & Sargent
  • Project: College of Dental Medicine
  • Location: Georgia
  • Photography: Jonathan Hillyer / Atlanta
  • Software used: Autodesk Revit for the design with supplemental use of the Adobe Creative Suite for renderings and presentation layouts


Anhui Provincial Art Museum in Hefei, China by RTA-Office

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: RTA-Office

The project developed by RTA-Office belongs to a big master plan that includes three different museum buildings surrounded by a big green area. The Anhui Provincial Paleontological Fossils Museum and the Anhui Provincial New Museum are already built. RTA-Office was involved in the design of the third one, the Anhui Provincial Art Museum. The plot is located in a new politic and cultural district. The new building will occupy the Southwest corner of the park. The client asked for a design in accordance with the surrounding environment, for a modern architectural concept, simple and elegant, at the same time for a design with complete functions.

Image Courtesy RTA-Office

  • Architects: RTA-Office
  • Project: Anhui Provincial Art Museum
  • Location: Hefei, China
  • Total land area: 1.214.056,93 m2 (300 acres) for the Museum Quarter
  • Total building area: 36.000 m²
  • Primary Function: Art Museum (16,000 m2)
  • Secondary Functions: Painting/Calligraphy Institute (2500 m2); Research Institute of Province, Archeology (2500 m2)


2×5 in Brown University, Rhode Island by realities:united

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: realities:united


‘2×5’ is a permanent kinetic light installation for the new “Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts” by the architects Diller Scofidio + Renfro. The art installation has been realized for Brown University in the framework of a building-site art competition with international invitations. It will be dedicated on April 3rd 2012.

Images Courtesy realities:united

  • Architect: realities:united
  • Name of Project: 2×5
  • Location: Brown University, Rhode Island, USA
  • Credits of All imags: ©2012 by realities:united, Berlin


Jorge House in Minas Gerais, Brazil by João Diniz Arquitetura

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: João Diniz Arquitetura

The groove in the land packs the 6.5 m cube, the cantilever and the bridge link the two levels connecting the street to the ancient tree in the backyard. The artist’s dwelling is discreet highlighting art works and experiences in progress. Metal is visible, in the sculptures In cuts, bends, welds and paints scissors, brushes, crayon, gas and fire characters in a blend of home and workshop. In an industrial district of crude landscape among sheds, trucks and highways the house is a small factory of beauties.

Image Courtesy João Diniz

  • Architects: João Diniz Arquitetura
  • Project: Jorge House
  • Location: Bairro São Francisco, Belo Horizonte, Minas Gerais
  • Project Date: 2002;
  • Completion: 2003
  • Site Area: 500,00 m2
  • Built Area: 94,00 m2
  • Associate Architects: Clarissa Bastos, Mônica Ogura
  • Civil Eengineer: Frederico Grimaldi
  • Construction Foreman: Mário Amâncio
  • Artist: Jorge dos Anjos
  • Photos: João Diniz


Denver Art Museum Residences in Colorado by Studio Daniel Libeskind

Wednesday, April 18th, 2012

Article source: Studio Daniel Libeskind

Completed in 2006, The Museum Residences is a 127,000 square-foot residential and retail building located on the corner of 12th Ave. and Acoma St. in Denver, CO. The building’s name refers to its adjacency to the Denver Art Museum extension also designed by SDL.

Together, the Residences and Museum form a new center for Denver (Image Courtesy SDL)

  • Architects: Studio Daniel Libeskind
  • Project: Denver Art Museum Residences
  • Location: Denver, Colorado
  • Building size: 127,000 sq.ft, 56 Units, 7 Floors
  • Structure: Cast in place post-tension concrete frame , Structural steel frame ( Penthouse)
  • Client: Mile High Development, Corporex
  • Joint Venture Partner: Davis Partnership


Coromandel Bach in New Zealand by Crosson Clarke Carnachan Architects

Tuesday, April 17th, 2012

Article source: Crosson Clarke Carnachan Architects

The house was conceived as a container sitting lightly on the land for habitation or the dream of habitation. The intention was to reinterpret the New Zealand building tradition – the crafting of wood – the expression of structure, cladding, lining and joinery in a raw and unique way. The construction is reminiscent of the \”trip\” or \”rafter\” dams common in the Coromandel region at the turn of last century. Heavy vertical structural members supporting horizontal boarding. The unadorned natural timber, a sustainable and renewable resource, provides a connection to nature and the natural.

Night View (Images Courtesy Patrick Reynolds)

  • Architect: Crosson Clarke Carnachan Architects
  • Name of Project: Coromandel Bach
  • Location: Coromandel, New Zealand
  • Photographs: Patrick Reynolds
  • Software used: Designed it by hand and drew up the construction documents in Vectorworks.


380 Bretano way in Greenbrae, California by PIQUE llc

Tuesday, April 17th, 2012

Article source: PIQUE llc


Family back yard development and global headquarters for Riedel Research Group.


These two lots on Bretano way are steeply sloped and have a north-western orientation. The contours form a concaved amphitheater-like shape focusing on the existing pool and the house’s back patio. The area is dense with foliage but there are pockets of clear space that create sheltered little moments as you walk upon them. Both large public areas and these isolated spaces exist and the differences in scale offer a variety of experiences. There is an overall sense of protection and inward focus while on the site. The downward momentum of the land combined with the expansive canopies of the oak trees makes the space feel immediate, protected and calm. This is a wonderful contrast to the other very dynamic systems that are presented in this booklet and this contrast may be fruitful as we begin to establish common design intent.


  • Architect: PIQUE llc
  • Name of Project: 380 Bretano way
  • Location: Greenbrae, California


Police Substation at Miramar College in San Diego, California by McCarthy Building Companies, Inc.

Tuesday, April 17th, 2012

Article source: McCarthy Building Companies, Inc.

McCarthy-Built Miramar College Police Substation Receives USGBC LEED Platinum Certification

The U.S. Green Building Council (USGBC) has awarded LEED® Platinum Certification of the new 5,108-square-foot police substation at San Diego Miramar College, located at 10440 Black Mountain Road in the Mira Mesa/Scripps Ranch area of San Diego.

McCarthy Building Companies, Inc. (, one of the nation’s leading education and parking builders, constructedthe new police substation, together with the adjacent 270,000-square-foot, 828-space parking structure.Construction of the combined $17.9 million project was completed in late November on behalf of the San Diego Community College District (SDCCD). It is the first higher education facility in San Diego County to achieve LEED Platinum Certification, the highest rating possible.

Working collaboratively with the District and the Campus Police Department was paramount to achieving this goal, stated McCarthy Project Director Bob Betz.

Police Substation at Miramar College


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy