Open side-bar Menu

Archive for April, 2012

Heatherlands Pool House in Devon, UK by Satellite Architects (designed with Vectorworks)

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Satellite Architects

Heatherlands is a substantial addition to an existing house, built in an Area of Outstanding Natural Beauty on the Dorset Devon border. It responds carefully to the folding of the landscape and roof pitches of the existing house, The folds create splits which highlight views, both concealing and opening to them. A new living room forms a transition point between the old and the new, collecting reflected views and light. Situated to the West of the existing house, the structure takes the stance of a traditional outbuilding, acting as a paddock boundary whilst protecting the gardens. The addition defines a new approach to the building, entrance court and outdoor terrace to the South. Adopting a number of sustainable strategies the building includes passive ventilation, sustainable materials and highly insulated construction. The existing building is wrapped in shingle, which will weather together with the new larch rain screens, covering the addition.

Image Courtesy Satellite Architects

  • Architects: Satellite Architects
  • Project: Heatherlands Pool House
  • Location:  Woodhouse Lane, Uplyme, Devon, UK
  • Client : Dr. Neil Hayes and Dr. Maria Hayes-Yapp
  • Project Architect : Stewart Dodd, Satellite Architects Limited
  • Structural Engineer : Paul Carpenter Associates
  • Cost Consultants : Randall Simons / Satellite Architects
  • Environmental Engineer : Brooks Devlin Associates
  • Approved Inspector : Butler & Young
  • Software used: Vectorworks



The Palestinian Museum in West Bank, Palestine by Henning Larsen Architects

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Henning Larsen Architects

The West Bank is characterised by the hilly landscape defining the skyline. Henning Larsen Architects’ proposal is a formation of smaller building units rising like a small clustered city from the hill side with individual tilted roofs forming the skyline. The museum will be built in phases and the smaller unit approach allows the museum to grow over time as the program matures.


  • Architect: Henning Larsen Architects
  • Name of Project: The Palestinian Museum
  • Location: West Bank, Palestine
  • Client: Welfare Association, Palestine
  • Gross floor area: 2,500 m2
  • Year of design: 2011 – 2011
  • Type of assignment: International Competition


Port House in Antwerp, Belgium by Zaha Hadid Architects

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects

The Port House combines a new beam-shaped structure and a former fire brigade building into a new headquarter building for the Port Authority. The project is strategically located between city and harbour, with magnificent views over both the centre and the port from behind the articulate glass walls – some transparent, others reflective – in reference to the Antwerp diamond trade.


  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: Port House
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Duration: 2008 – TBC
  • Client: Antwerp Port Authority
  • Area: 12,800 (gross)m2


A’maree’s in Newport Beach, California by Paul Davis Architects

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Paul Davis Architects

The Paul Davis Architects-led transformation of an iconic, modernist waterfront structure in Newport Beach, CA, has wowed high-fashion shoppers and won a 2011 Preservation Design Award for Rehabilitation from the California Preservation Foundation (CPF).

“A’maree’s was brought back in marvelous style,” noted the CPF Preservation Design Awards jury.  “This is a beautiful building that uplifts the spirit.”

Image Courtesy John Ellis

  • Architects: Paul Davis Architects
  • Project: A’maree’s
  • Location: Newport Beach, California
  • Original Architects: Ladd & Kelsey
  • General Contractor: Summit General Contractors
  • Lighting: Kaplan Gehring McCarroll Architectural Lighting
  • MEP Engineer: RPM Engineers, Inc.
  • Structural Engineer: Structics, Inc.
  • Photography: John Ellis


Ground Zero Master Plan in New York by Daniel Libeskind

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Daniel Libeskind

After 9/11, there were several years of public debate, as New Yorkers worked to figure out how best to rebuild the World Trade Center site. It was necessary to take some time to develop a plan that reconciled the various constituencies’ individual goals. In August 2002 The Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) announced a competition for a master plan. Studio Daniel Libeskind design was selected in February 2003.

Image Courtesy Silverstein Properties

  • Architects: Daniel Libeskind
  • Project: Ground Zero Master Plan
  • Location: New York
  • Client: The Port Authority of New York and New Jersey; The Lower Manhattan Development Corporation


Pavilion For 2011 Shenzhen – Hong Kong Biennale Of Urbanism And Architecture in China by Studio Up (designed using AutoCAD)

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Studio Up

Shenzhen and Hong Kong Bi-City Biennale takes place since 2005, with ‘urbanization’ as a set long-term theme. This year, the chosen chief curator is Terence Riley, internationally recognized architect and curator. Among his significant projects are leading the renovation and expansion of Museum of Modern Art (New York) and The Miami Art Museum. In his curatorial statement for the 2011 Bienale, Terence Riley conceived a rather simple, axiomatic but powerful theme: Architecture creates cities – Cities create architecture.

Images Courtesy Miljenko Bernfest and Marko Salopek

  • Architect: Lea Pelivan + Toma Plejic / Studio Up
  • Name of Project: Pavilion For 2011 Shenzhen – Hong Kong Biennale Of Urbanism And Architecture
  • Location: China
  • Project team: Irena Bakic, Josipa Baricevic, Nikola Brlek, Luka Cvitan, Jelena Martic, Marko Salopek, Hana Svatoš-Ražnjevic, Vanda Trifunovic
  • Collaboration: Velcon Projekt: Albert Pavlovic, Veljko Nižetic, Lidija Nizic, Marko Sardelic (cosntruction design)
  • Photos: Miljenko Bernfest, Marko Salopek
  • Software used: AutoCAD


Parish Church Of Solace in Cordoba, Spain by Vicens + Ramos

Saturday, April 14th, 2012

Article source: Vicens + Ramos

The parish center is located on a corner plot in a residential area between Historiador Dozy and Francisco Azorín streets. The extended side is situated in front of a green zone and the lateral side faces residential buildings. The rest of the surroundings are still undeveloped. To the north and west of the plot the structure is set back four meters off the boundaries. On the north side, the entire surface which coincides with the length of the structure is occupied by an English style garden at the height of the basement, to allow light and ventilation and give a courtyard that can be accessible by the public.

Parish Church Of Solace

  • Architects: Vicens + Ramos
  • Project: Parish Church Of Solace
  • Location: Cordoba, Spain
  • Project Date: 2006-2011
  • Author: Ignacio Vicens and Hualde, José Antonio Ramos Abengózar.
  • Contributors: Fernando Gil, Pablo Gutierrez, Joaquin Esperon, Desirée González, Romina Barbieri, Raul Rodriguez, Tibor Martin, Patricia Elena, Javier Margarit.


House in Mathi, Turin, Italy by MARC

Friday, April 13th, 2012

Article source: MARC

Transformation of a few barns into a house/studio and more, Mathi (Turin, Italy)

The client decides to leave his nice apartment downtown Torino to move his family to his hometown, restoring a big shed, little more than a roof in ruins, adjacent to the little house he restored with his wife in the years after their wedding. It is a long-time dream, for which he is eager to invest most of his resources. After interviewing several architects, he asks MARC to design a special house, irrational, for his whole life. MARC decides to accept this responsibility with the client’s same honesty and passion.

MARC. HOUSE IN MATHI. Transformation of a few barns into a house/studio and more, Mathi, Turin, Italy (photo: Beppe Giardino)

  • Architect: MARC
  • Name of Project: House in Mathi
  • Location: Turin, Italy
  • Designers: Subhash Mukerjee, Michele Bonino
  • Collaborators: Lucia Baima, Mi-Jung Kim, Tommaso Rocca
  • Photographer: Beppe Giardino


Le 49 in Kanagawa, Japan by APOLLO Architects & Associates

Friday, April 13th, 2012

Article source: APOLLO Architects & Associates

Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. The clients, a husband-and-wife couple who had been living in a high-rise condominium in downtown Tokyo, fell in love with the location at first sight, taking an instant liking to the view and the lush green surroundings, and decided to move here. The husband is a keen architecture buff who went on architectural tours throughout Europe to see buildings while he was working in the UK, and decided to commission a new residence with an attached workshop for his wife. Accordingly, we decided to create a modern piece of architecture whose every detail would convey a uniquely Japanese aesthetic to the international guests who would visit.

Night View (Images Courtesy Masao Nishikawa)

  • Architect: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
  • Name of Project: Le 49
  • Location: Kamakurayama, Kamakura city, Kanagawa, Japan
  • Date of Completion: December 2011
  • Principal Use: Private House
  • Photography: Masao Nishikawa


House on the Mountainside in Hyogo, Japan by Keiichi Hayashi Architect

Friday, April 13th, 2012

Article source: Keiichi Hayashi Architect

The house rises on the mountainside and is surrounded by a forest. Six skipping floors, each of them has different purpose, are planned alongside the slope. Each floor is designed to be homogenous, but only the position of the windows is designed randomly on each floor to allow you to have different views of the forest. As you go upper floors, space on each floor stays homogenous, but view of the forest on each floor, changes like root of trees on lower floors, trunks on middle floors and top of trees on upper floors. In other word, the space on each floor is differentiated by relationship with height of the forest. The atmosphere in the house changes as you move from floor to floor on which you experience each time a different outside environment.

Image Courtesy Masao Nishikawa

  • Architects: Keiichi Hayashi Architect
  • Project: House on the Mountainside
  • Location: Hyogo, Japan
  • Design Period: January, 2004 – December, 2004
  • Construction Period: January, 2005 – July, 2005
  • Function: private house


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy