Open side-bar Menu

Archive for April, 2012

New Headquarter Of Bank Of Georgia Illuminated Translucent Concrete For Interior Design

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: Architectural Group & Partners

Renovation of a building listed as national monument under preservation order.

The idea of light and nature showing through a building was the fundamental concept of redesigning the headquarter of Bank of Georgia, Tbilisi. Le Corbusier, Frank Lloyd Wright and Glenn Murcutt already had this idea in their minds as well as OMA, Office for Metropolitan Architecture Beijing, the architectural department of Rem Kolhaas architects in Rotterdam, for the high-class project “The Interlace” in Singapore. This idea was leading for renovation of the building in Georgia – since 2007 listed as national monument under preservation order – to be finished in spring 2011. A great and extraordinary office building was created: Incorporating nature in the whole interior design in forms of light. The architects of AG&P have realized a special highlight by using illuminated translucent concrete.

Image Courtesy Architectural Group & Partners

House of Justice, civic centre in Mestia, Georgia by J. MAYER H.

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: J. MAYER H. Architects

The House of Justice serves as a two storey civic centre for the people of Mestia, a village with a strong cultural heritage. Its concrete structure frames the spectacular landscape of the Caucasian Mountains. The building is part of an ensemble of new public buildings around the main central public plaza.

Image Courtesy Beka Pkhakadze

  • Architects: J. MAYER H.
  • Project: HJM – House of Justice, civic centre
  • Location: Mestia, Georgia
  • Project Team:  Juergen Mayer H., Jesko M. Johnsson-Zahn, Danny te Kloese, Hugo Reis (more…)

Glass Courtyard in Berlin, Germany by Studio Daniel Libeskind

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: Studio Daniel Libeskind

The 7,000 square foot addition to the Jewish Museum in Berlin is located in the courtyard of the original building, which was built in 1735. The museum needed a multifunctional space that would provide additional room for the museum’s restaurant and extend the lobby to provide event space for lectures, concerts, and dinners. The distinctive architecture of the addition creates a space that can be used throughout the year while preserving the courtyard qualities of the baroque building.

Glass Courtyard at night (c) BitterBredt Photography

Glass Courtyard at night ((c) BitterBredt Photography)

  • Architect: Studio Daniel Libeskind
  • Name of Project: Glass Courtyard
  • Location: Berlin, Germany
  • Building size: 7,211 sq.ft
  • Structure: Steel structure with glass curtain wall cladding
  • Client: Jewish Museum Berlin


Goldstone winery in Dalian, China by OSO Studio LTD

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: OSO Studio LTD

The project is located at a mountain land of grape valley, the outskirts of the Dalian city, near the goldstone beach.  The natural beauty of the site is the most important condition; any given architectural style is incommensurate to the surrounding, and leave the building contextual barren.  We developed a set of diagram to define the building within the intersection of natural context and architectural typological context and hope the building emerges from this process.

Entrance view

  • Architect: OSO Studio LTD
  • Name of Project: Goldstone winery
  • Location: Grape valley, Dalian, China
  • Year: 2009
  • Client: Dalian Tiangang Holding
  • Status: Commission; Proposal
  • Scale: 6000 sq.m
  • Program: Fermentation; Cellars; Training; Retail
  • Software used: Mcneel Rhinoces 4.0 and Discreet 3DS max 2008 for modeling; Vray for 3DS Max 1.5 for rendering; Autodesk AutoCAD 2007 for drawings and Adobe Photoshop 9.0 for final process.


Fitness Park Einstein in St Gallen, Switzerland by Damir Masek (designed with FormZ)

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: Damir Masek

The heart of the five story Fitness Park Einstein beats as a hovering water crystal pool, flooded with the light of the overlying atrium. Above the three-story cascade steps of the fitness center floats the transparent and/or translucent basin. This focal point motivates the fitness customers, and tells of a promise, which will redeem. The horizontal, translucent screen under pool’s transparent, acrylic bottom can be used flexibly.

Images Courtesy

  • Architect: Damir Masek
  • Name of Project: Fitness Park Einstein
  • Location: St Gallen, Switzerland
  • Opening date: 09.09.2009
  • Photos:
  • Software used: FormZ


Seabird Island School in Agassiz, Canada by Patkau Architects

Tuesday, April 24th, 2012

Article source:  Patkau Architects

Seabird Island is a large area of delta land in the Fraser River, seventy-five miles east of the Pacific Ocean. It is the home of the Seabird Island Band, a Coastal Salish community. Mountains of the Coastal Range tower over the river valley on all sides. The interior of the island is a large open field, which is used for agriculture. Houses ring the lightly wooded perimeter. At the downstream end of the island are community buildings loosely organized in a U around a grassed common space that is open to the north.

Image Courtesy James Dow

  • Architect: Patkau Architects
  • Name of Project: Seabird Island School
  • Location: Agassiz, British Columbia, Canada
  • Completion: 1988–1991
  • Owner/ Client: Seabird Island Band
  • Software used: None. Hand drafting and physical models only


Blues House Notodden in Norway by ALA Architects

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: ALA Architects

The building opens up as a book cover, and invites people in to read, enjoy the blues, drink coffee, watch a movie, laugh, cry, fall in love and live. All functions are on one level and they are open to the central “hinge” space. This glass roofed atrium is a hub for all functions. Library is on the left side. Reception with shop and wardrobe is in the middle and auditoriums are on their side.


  • ARCHITECT: ALA Architects
  • NAME OF PROJECT: Blues House Notodden
  • LOCATION: Notodden, Norway
  • TYPE: competition, honorary mention 2010
  • STATUS: Concluded
  • PROGRAM: 3 000m2
  • CLIENT: Notodden kommun
  • TEAM: Juho Grönholm, Janne Teräsvirta, Antti Nousjoki, Samuli Woolston with Auvo Lindroon and Yena Young
  • COLLABORATORS: Erik Sandsmark


Nunnmps in Chicago, Illinois by cheungvogl

Tuesday, April 24th, 2012

Article source:  cheungvogl

Nunnmps – Brief Description

Nunnmps, Chicago is an information technology system development, security and service office. The site is located in South Chicago, bordering Lake Michigan.

The project consists of a 50,000 square meter design and research studio in addition to surrounding public open space and natural landscape. One third of the building encompasses the design and research studios and support areas. Since the studio projects are of a strategic nature and highly confidential, the building is lifted above ground, high above the crowns of trees, floating like clouds, overlooking the distant skyline. The remaining two thirds of the office space exist within its subterrain. It accommodates a reception area and a large open administration office with mushroom-like cores penetrating the ground to connect both parts of the Nunnmps.

Image Courtesy cheungvogl

  • Architects: cheungvogl
  • Project Name: Nunnmps
  • Location: Chicago, Illinois, US
  • District: South Chicago
  • Use: Office
  • Site Area: 50,000 ㎡
  • Bldg. Area: 16,000 ㎡ (more…)

Wurl Wood Redux in Robertstown, Georgia by Robert M. Cain, Architect, LEED AP

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: Robert M. Cain, Architect, LEED AP

Wurl Wood was the name of the furniture building and restoration shop formerly occupying a 1940’s concrete block and wood framed elementary school. The building site, located in Robertstown Georgia, sits on the top of a small mount with panoramic views of the surrounding stunningly beautiful Chattahoochee National Forest and north Georgia Blue Ridge Mountains.

CAD Renderings


Social security administration office building in old city Barcelona, Spain by BCQ Arquitectes

Tuesday, April 24th, 2012

Article source: BCQ Arquitectes

Planning of the complex

The building negotiates its orientation with the urban fabric. The original planning proposal adapts to the reality of the existing urban setting. The ground floor and the basement floor are located within the boundaries of the site; upper floors, however, move and align with the street l’Om. This change frees the space in the south side of the square and creates a wider space.

Although the building divides the empty space of the urban fabric into two, the treatment of each space is the same, and the ground floor of the building is understood as an element of continuity of the surroundings. It is essential that there is transparency in the access area which is overlooking the square.

Access Facade (© Pegenaute)

  • Architect: BCQ Arquitectes
  • Name of Project: Social security administration office building in old city Barcelona
  • Location: Carrer Arc del Teatre 63, Barcelona, Spain
  • Team: David Baena,  Toni Casamor,  Maria Taltavull,  Manel Peribáñez
  • Client: Foment de Ciutat Vella. Ayuntamiento de Barcelona (Foment de Ciutat Vella. Barcelona City Council); Tesorería General de la Seguridad Social. Ministerio de Empleo y Seguridad Social (General Treasury of Social Security, Ministry of Employment and Social Security)
  • Contractor: FCC Fomento de Construcciones y Contratas SA


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy