Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Office/Lab Complex B in Hangzhou, China by Klingmann Architects + Brand Consultants

May 3rd, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Klingmann Architects + Brand Consultants

KABC’s vision for the development of the innovative office and research center in the Hai Chuang Yuan Community reflects the goals of the new high technology research campus, which promotes a new paradigm for research and development campuses in the region. Sustainability is at the core of the architectural expression, encompassing environmental, social, economic and cultural sustainability by fostering community and promoting new techniques and technologies. As one approaches the innovative office and research center in the Hai Chuang Yuan Community , the buildings immediately captivate the passerby with their iconic presence. Freestanding on the site, they read as transparent, geometrical, glazed forms floating as visually light, crystalline structures above the landscape.

View of Office & Lab Complex at Night

  • Architect: Klingmann Architects + Brand Consultants
  • Name of project: Office/Lab Complex B
  • Location: Hangzhou, China
  • Site area: 50,522 m2
  • Project Scope: Schematic Design, Landscape Design
  • Project Type: Commercial Office Space
  • Client: Zhejiang Energy Company
  • Team: Anna Klingmann, Dongcheol Yang, Eva Poulopoulou, Sarina Heres, Perry Wold, Dominique Dassum, Andrew Brooks, Atul Kumar Jain, Pinglie Huang, Xiaomeng Fu
  • Software used: 3dS Max, AutoCAD

The buildings are placed above the landscape and they are carefully harmonized with the neighboring buildings. The public spaces at ground level create a dynamic public realm. The architectural idea is inspired by the fascinating shapes of Chinese rocks, as well as the premises and the potential of the site. Just as much works of sculpture as they are buildings, the two architectural “rocks” enjoy the freedom of structural isolation. The structures respond to the 6 meter wide viewing corridor passing through the site. Facets are cut from two cubic forms to react to the corridor.

View of green corridor from within courtyard between buildings

Rooted in the intersection of crossing pedestrians, employees, and innovative ideas, the buildings read as some culmination of the strands of energetic technology formulated within them. The buildings are covered with an exterior louver system of continuous aluminum strips that are inclined at certain places to admit daylight. Each strip’s position, shape, and material properties enable the system to play with light. The buildings’ multi-faceted glass façade reflect both daylight and the immediate surroundings, but the double-glazing also features an integrated sun screen that allows the buildings to adapt to changing light conditions.

Water features and landscape acts as public amenity during the day

In addition, the outer glazing system includes a subtle silk print design that both mitigates solar ingress and will also enliven the ambience of the central square. In this scheme, the buildings are covered with an exterior louver system of continuous aluminum strips that are inclined at certain places to admit daylight. The position, the shape, and the fine manipulation of each metallic strip’s material properties, enable the system to play with the light, and establish the project as a signature development for Zhejiang Energy. The shading system creates a fascinating blur effect while still being functional. Aesthetics and function meet in this building.

Water features and landscape acts as a setting for social activities at night

The site plan was designed to create a continuous multi-layered pedestrian experience

The everyday visitor will experience a composed walk through wild landscapes including wetlands and wild flowers

Atriums and vertical green gardens bring exterior experiences and sunlight into the interior

View of Office & Lab Complex during the Day

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy