Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa de Hormigon in Buenos Aires, Argentina by BAK Arquitectos

 
May 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: BAK Arquitectos

Mar Azul is a seaside resort on the coast of Buenos Aires, located 12 miles south of Villa Gesell, with an extensive beach of dunes and lush   virgin forest of conifers. The owners, members of the study and connoisseurs for years in this place chose precisely the splendid scenery of   the forest to build a small summer house.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

  • Architects: BAK Arquitectos
  • Project: Casa de Hormigon
  • Location: Mar Azul, Buenos Aires, Argentina
  • Project Architects: Maria Victoria Besonias, Guillermo de Almeida, Luciano Kruk.
  • Contributor: Diego Grosso
  • Land area: 470 m2
  • Constructed area: 75 m2
  • Year of construction: 2004
  • Time: 6 months
  • Photography: Gustavo Sosa Pinilla / Summa +

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

The proposal
The environmental and landscape features in location, the particular use to which it is intended and the lack of a customer that condition the   project, allowed to undertake this work as a chance to experiment with both functional issues such as aesthetic solutions constructive. The   search for alternatives would have only three limitations: the work was very low impact on the landscape, which is set to a low budget and   subsequent maintenance was almost nil. With these premises, the house located in an area with 43 pine trees and gently sloping towards the   street, was resolved as a strong prism, free, in height, defined by a concrete enclosure in sight, texture and color harmony with the forest,   and large panes of glass that allow seamless integration with the landscape and which in turn would reflect this. The functions (bath,   reservoir and water tank) met in a vertical prism of wood hidden in the trees.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

The functional organization
The simple volume that hosts the main functions was solved by proposing two distinct zones: one exposed, fully glazed, surrounded by a   large wooden deck, designed to develop the activities of meeting in full integration with the forest, as if it were a viewpoint and the other   protected, controlled openings, intended for bedroom, bathroom and a place to cook. The house does not have proper access because you can enter the area through glazed sliding doors located in two of its facades, this special way of income accompanied by a spatial uncertainty   of the living area allows various ways to use . On the other hand two metal sliding doors securely closed, when required, the place of the   flexible use of other environments.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

The structural solution
The floor of the house of 6.50mx 10.30m is covered by a concrete slab resting in sight, without intermediate supports, through walls of   exposed concrete and iron profiles on the perimeter of it. These columns were screened metal block at least, in order to integrate them and   disappear, aligned with the openings of anodized aluminum. The tower containing the complementary services of wooden structure is treated pine and saligna closing table.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Construction
The maritime forest microclimate (shade, little wind) and frequent use of the house in warm temperate seasons, made constructive solution   viable, low cost and rapid implementation of a concrete enclosure at a hearing without additions to improve thermal insulation. So the cover   is resolved without subfloor slope and waterproof membrane, just the slab was made with a sufficient slope to allow free drainage of rain   water on three sides. Furthermore, the expressive quality of concrete and its resistance and impermeability, made superfluous any type of   surface finish, achieving also a low cost of implementation at the ends and unnecessary future maintenance as the finish of the inner and   outer the concrete was only a hand sanding to remove the adhesions own execution. On the other hand the color and texture of concrete   made with formwork boards is a forceful presence and discreet at once, allowing the work to be expressed in harmony with the forest. The   interior walls are plastered and painted bricks with white latex, smoothing the floor is cement and the encounter between the two was   resolved with a recessed aluminum profile, as a base. The concrete screed is divided by means of plates of aluminum in sections of 3.10 m x   3.10m (computer module) and glazing sector ends with openings anodized aluminum conduit, aluminum also, to receive the condensate,   which will occur when the house in winter because calefaccione for budgetary reasons were not used glass with air chamber.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

The light treatment
Knowing the ambient atmosphere generated by the forest, we knew it was essential to ensure a generous arrival of light to all rooms and   also the perimeter of the glass panels, was important to have input light in the center of the plant. So that was projected on a caladura ele,   coinciding with two of the sides of the bath, located in the center of the plant. These deep cuts because flaps are accompanied by concrete   beams hung upside down, place both in the bathroom and in the living area, lighting effects that vary with the passage of the day. In   connection with the artificial light we sought to emphasize the indeterminacy of the main area of ​​the house with light fixtures that varies   the light direction and light intensity. The control of light and visual from the outside was resolved with black out curtains in the bedrooms   and boile in the glaze.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Furniture
Furniture specially designed for this house were made with Canadian pine retrieved, from crates of engines.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy