Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Apartment at Bow Quarter in Fairfield Road, London by Studio Verve Architects

May 6th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Studio Verve Architects

Bow Quarters is a beautiful seven-acre Grade-II listed residential development set within a historic site of the con­verted Bryant and May matchbox factory. The site is separated from the Olympic Park by the Blackwall Tunnel. Studio Verve was shortlisted and invited to provide design proposals for the conversion of one of the mezzanine apart­ments into a two-bedroom flat.

View of Study (Image Courtesy Luke White)

  • Architects: Studio Verve Architects
  • Project: Apartment at Bow Quarter
  • Location: Bow Quarter, Fairfield Road, London E3
  • Structural Engineer: Engenuiti
  • Builder: Caldera Construction
  • Completion: Feb 2012
  • Floor Area: 72 sqm
  • Project Team: Vivian Chan, Fernando Molines, UlaWitkowska
  • Photographs: Luke White

View to bedrooms (Image Courtesy Luke White)

The proposal required ingenious almost ‘Rubik-cube like’ solutions to meet the ambitious programmatic brief of the client whilst responding to the challenging structural constraints. Two vastly different design approaches were worked through and presented; each providing dramatic spatial experience within the walls and high industrial win­dows of the original factory.

View of Lounge (Image Courtesy Luke White)

Studio Verve was selected to work through one of the schemes and have just completed the project on site. The entire interiors including the existing mezzanine structure was completely gutted; and reinserted with a new mezza­nine structure to take advantage of the high volume industrial space. A feature Ipe timber fin wall bisects the volume; with an Oak stairs leading one up to the mezzanine bedroom with a frameless glass balustrade overlooking the dra­matic double-height lounge and dining space below. Concealed door is created within the fin wall- that leads into the ground floor bedroom, bathroom and media/storage utility. A full-height bookshelf separates the cloak cabinet space and kitchen from the main lounge looking onto the original high industrial window.

View from window (Image Courtesy Luke White)

The linearity of the timber fins contrast well against the exposed brick walls of the original factory and the new oak flooring. Feature micro-mosaic tiling is consistently used as both the backsplash to a lava black kitchen and bespoke wash hand basin counter and bath. All the joinery was bespoke-designed to accommodate as much storage within the overall volume whilst providing a calm well-detailed scheme.

Timber fins-stairway (Image Courtesy Luke White)

Vanity Counter Detail (Image Courtesy Luke White)

Kitchen Detail (Image Courtesy Luke White)

Kitchen (Image Courtesy Luke White)

Cloak room-bench (Image Courtesy Luke White)

Related posts:

Tags: ,

Category: Apartments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy