Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Google Campus in London, UK by Jump Studios

May 16th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Jump Studios

Google Campus is a seven storey co-working and event space in the centre of London’s Tech City, otherwise known as Silicon Roundabout. The project, run by Google UK aims to fuel the success of London’s tech start up community.

Working with partners Seedcamp, Tech Hub, Springboard and Central Working, the primary function of Campus will be to provide office space for startup companies, but the facilities will also host daily events, offer regular speaker series with leading technology and entrepreneurship experts, hold networking events and run a constant mentoring program where Google staff will share their experience and expertise with residents.


  • Architects: Jump Studios (Shaun Fernandes, Markus Nonn)
  • Project: Google Campus
  • Location: 4-5 Bonhill Street, London, UK
  • Total floor area: ~2,300 m²
  • Capacity: ~ 200 desk spaces, 16 meeting rooms of various sizes, 2 presentation and event spaces (130 / 75 person capacity), informal work + break out spaces, café
  • Project cost: £ 2.2 M
  • Client: Google UK Ltd.
  • M&E: Medland Metropolis
  • Contractor: Como
  • Furniture: Viaduct
  • Bespoke Joinery: Key Joinery



  • Reception:
  • Desk: MDF, back painted glass, Duplo bricks, painted aluminium
  • Feature wall: reclaimed fruit crates, chipboard, steel
  • Floor: Forbo Marmoleum real


  • Coffee kiosk: oiled spruce plywood, plasterboard, Formica HPL, Dupont Corian, Egger



  • Workshop table: MDF, solid surface material
  • Halfpipe: MDF / plywood, Heuga 731 carpet tiles
  • Banquet seating: MDF base structure, seating pads upholstered in Kvadrat Hallingdal 65 fabric
  • Benches: oiled spruce plywood
  • Wall benches: mdf, seating pads upholstered in Kvadrat Steelcut Trio 2 fabric
  • Floor: Forbo Marmoleum real

Meeting Room

1-4th floor:

  • Container: MDF, oiled spruce plywood
  • Container benches: MDF, seating pads upholstered in Kvadrat Steelcut Trio 2 fabric
  • Teapoint: oiled spruce plywood, Egger MFC, sinks: Franke, taps: Bristan
  • Break out wall: Masterlite Acoustic pro block, painted
  • Acoustic paneling: Fabritrak system, upholstered in Kvadrat Remix fabric
  • Banquet seating: MDF base structure, seating pads upholstered in Kvadrat Hallingdal 65 fabric
  • Floor: Forbo Marmoleum real

FURNITURE / LIGHTING: Hay, Modus, Very Good & Proper, Branch Studios, Moroso, Bene, Magis Muuto, Luxo, Erco

Meeting Room

Non-residential registered users will have access to the cafe and co-working space on the lower ground floor.

The design challenge was to take an unprepossessing seven-storey office building and to create an interplay between dynamic, open, social spaces and more intimate working hubs, with flexibility to accommodate a shifting workforce and a diverse program of events.

Much of the architectural focus has been on opening up and connecting the ground and lower ground floors programmatically to play host to a series of socialized spaces, from reception and informal meeting areas to theatre, cafe and workshop spaces.

Meeting Room

Furthermore the overall look and feel of the building was designed to reflect the nature of the future occupants of the building: young start-ups who are just about to kick off their careers rather than well established corporate companies. By stripping back the building to its core, exposing all services, revealing the existing structure of ceiling slabs and columns and combining this with utilitarian and inexpensive materials such as linoleum and plywood a raw aesthetic has been created not dissimilar to a garage or workshop.

This low-tech environment has then been furnished with several autonomous objects, which emanate a strong presence in the space:

In the reception visitors are welcomed by a reception desk partly made from multicoloured Lego bricks – a nod to Google’s founders who always had a special fondness for the Danish toy building blocks – in an otherwise unbranded environment.

Nook first floor

A large inspiration wall made from reclaimed vegetable crates dominates the holding area. The wall can be used as shelving for books and magazine or to display objects and artefacts that help tell the story of the building and its inhabitants. The first exhibition installed for the launch of the building revolves around iconic objects from the world of communication and consumer electronics.

Towards the rear the holding area opens up to a large presentation room offering seats for up to 140 people. The two spaces can be subdivided by means of a bright red roller shutter which contributes to the industrial aesthetic of the environment.

The loading bay next to reception has been converted to accommodate up to 40 bicycle stations to encourage cycling.

Container third floor

Working areas, which occupy the upper five floors of the building, are open plan. They incorporate multi-functioning container units that separates circulation from the main office space and offer hot desking, personal lockers, recycling stations, video conferencing / meeting booths and a micro kitchen. It is complemented by a soft seating area facing the micro kitchen, along with an upholstered nook offering respite from the hustle and bustle of the working areas. Large panels upholstered in a neutral grey fabric along the walls improve the acoustics of the space and double up as pin-up surfaces.

Container first floor

Access to both the top floor flat roof and the lower ground floor courtyard has been introduced to offer up an enhanced experience of the building. The top-floor flat roof has been timber decked and will be used for cinema screenings and social gatherings. Working with landscape artists ‘The Wayward Plant Project’ the lower ground floor exterior space has been transformed into a timber decked patio featuring moss walls and a fern garden, alongside flowers that are technologically enhanced to tweet when in need of water! This external space is open to residents of the building as well as visitors of the adjacent café.

Container first floor

The design of the café follows the same logic and employs the same materials that have been used elsewhere in the building. The coffee bar itself sits kiosk-like in the centre of the floor and divides the space into two separate zones: the café towards the rear featuring bespoke upholstered banquet seating and small benches made from simple, oiled plywood as well as a large mural by graphic artist Luke Embden.

A large workbench for informal workshops and seminars occupies the front of the space. The half-pipe room behind a wooden warehouse door offers a calm and muted atmosphere to brainstorm new business ideas or simply relax after lunch.



Related posts:

Contact Jump Studios

Tags: ,

Category: Campus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Nemetschek - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy