Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Thompson House in Isle of Wight, UK by Manser Practice Architects

May 24th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Manser Practice Architects

The Clients brief was for their weekend and holiday house, a compact 1960’s bungalow, to be enlarged, giving more living accommodation and enhancing the views of the sea to the north and west. Maintaining the private/secret nature of the site was also a requirement.

An initial proposal to simply add a glass pavilion living room to the existing house appeared to fulfil the brief.  Keeping the house single storey kept the building low enough not to have a view of nearby houses but adding the new space to the north of the existing house located the main living space in a position with a more commanding view over the woods below to the Solent beyond.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

  • Architects: Manser Practice Architects
  • Project: Thompson House
  • Location: Isle of Wight, UK
  • Contractor: John Peck Construction Ltd
  • Glazing: Fineline Aluminium
  • Steel Frame: DMR Engineering (I.W) Limited
  • Structural Engineer: Elliot Wood Partnership
  • Ground Stability: Malcolm Woodruff Associates
  • Landscape Architect: John Brookes Landscape Designer
  • Timber Cladding: Alan Bright Timber Merchant

Image Courtesy Morley Von Sternberg

As the design developed however it became obvious that the size and standard of the new extension would only serve to exaggerate the cramped and substandard nature of the existing house. A decision was taken in favour of wholesale redevelopment; maintaining the concept of the initial proposal but ensuring that the completed project had a coherence and consistency of quality.

The house is approached from a generally suburban and unremarkable road down gravel drive through a wood.  The initial view of the house is deliberately unclear.  A long sinuous reflective black wall sitting amongst the trees conceals the presence of the house and beyond.  Views of the sea are also only hinted at with glimpses.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

On entering the house through a huge rough sawn timber door the visitor is lead along a broad sweeping curved corridor down which the main living space, the internal and external living areas and the stunning views beyond slowly become apparent.  The utter and apparently almost structure-less, transparency of the living area is offset by the timber clad density of the bedroom block the two sections being held together by the black screen wall running north south on the east side of the house.  Bedrooms generally have corner locations with micro views within the property but the main living space with terraces both to the north and south has long views to the north and west.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

The walls are white throughout and light is often admitted from roof lights, ensuring well lit and clear spaces. Likewise, the timber shutters in the bedroom block allow for differing levels of lighting and privacy, depending on the wishes of the user.

In the pavilion, glare is countered by the deep overhangs of the roof, ensuring that the space is evenly lit and easier to comprehend in sunny weather, whilst being very well lit in overcast conditions.

Rebuilding rather than extending also allowed the whole house to be designed in a more sustainable level than the existing property.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

The building is heated using a ground source heat pump running off a series of 40m bore holes.  The heat pump also provides the hot water and heating to the swimming pool and in summer provides cooling to the floors: – replenishing the borehole in the process.

Rainwater is harvested for flushing WCs and for external taps.  Solar heating for hot water was considered but rejected as there were operational problems on a property which in only used intermittently.  Similarly a wind turbine was rejected for a number of reasons, including planning, wind profile, and pay back time.

Image Courtesy Morley Von Sternberg

The main bedroom block and all external walls are constructed using 280mm thick lightweight clay honeycombe ‘Zeigler’ blocks giving very high levels of insulation whilst the glazed pavilion has deep overhangs ensuring that solar gain is used to best advantage during winter months but avoided during the summer.  The dark living room floor also absorbs solar gain reducing the load in the underfloor heating.  The project took 14 months on site, and was occupied in January 2008.

Image Courtesy Jonathan Manser

East & West Elevations

Floor Plan

North & South Elevations


Site Plan

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy