Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for May 25th, 2012

Mohawk College Learning Exchange in Ontario, Canada by Zeidler Partnership Architects

Friday, May 25th, 2012

Article source: Zeidler Partnership Architects

Mohawk College’s Fennell Campus developed organically over 30 years with multiple buildings incorporated in a functional manner, resulting in a complex plan without clear organization. When the firm was awarded the project, the College’s direction was to provide a Learning Commons / Library, and introduce a central organization to the campus. The result is a design, which provides a strong north-south link, from the new Fennell street entrance through the existing campus to the current main entrance at the south parking areas.

Image Courtesy Tom Arban

  • Architects: Zeidler Partnership Architects
  • Project: Mohawk College Learning Exchange
  • Location: Hamilton, Ontario, Canada
  • Partner-in-Charge: Vaidila Banelis
  • Project Manager: David Jefferies
  • Job Captain: Manuela Istrate
  • Architecture Team : Isaac Mak and Eric Wong
  • Contract Administration: Lisa Debenham
  • Interior Design : Zeidler Partnership Architects
  • General Contractor /Construction Manager: Sub-contractors acquired by Mohawk College
  • Structural Engineers : Halcrow Yolles
  • Mechanical Engineers : MCW Consultants LTD
  • Electrical Engineers : MCW Consultants LTD

 

Image Courtesy Tom Arban

The courtyards are linked with pedestrian paths and landscaped with student movement in mind. Beneath the windmill generators, grassy sitting areas and pedestrian scale lighting are incorporated into the design, resulting in an outdoor space, which reinforces the College’s image as a “community-facing, modern and sustainable college”. (President Rob MacIsaac).

Image Courtesy Tom Arban

  • Area: 40,000 square feet
  • Completion: January 2011
  • Cost: $14.5 million
  • Client: Mohawk College
  • Sustainability Goals: LEED Gold
  • Annual energy consumption MJ / M2 year = 687 MJ / M2 year
  • Percentage of recycled content: 15%
  • Water consumption from municipal sources = litres / occupant / year  = 8.2 M3

Image Courtesy Tom Arban

The impact on the site was reduced through a landscaping plan, which incorporates hearty, native species. This allows for minimal use of water, fertilizer, and pesticides on the green roof.

Image Courtesy Tom Arban

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

Image Courtesy Tom Arban

Vibrantly coloured glazing creates a sense of warmth and contrast in the quiet student gathering and learning spaces. The brightly lit interior guides the students towards the building from the street on frigid winter days.

Image Courtesy Tom Arban

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors or occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Close to 75% of the building provides usable space for students and staff. In an average building between 40- 50% is usable space.  The creation of quiet learning spaces for students was a priority Mohawk students identified on key performance indicator surveys. The new library represents Mohawk’s vision to inspire learning, citizenship and innovation. Inspired by the ways in which modern mobile technology influence “plugged-in learning,” the spaces within the collaboratorium are flexible and fully wired to accommodate current technology. As part of the overall campus revitalization, the library forms the heart of its creative culture that will drive new generations of tomorrow’s skilled leaders.

Image Courtesy Tom Arban

The design established a new vernacular for the campus.  Future renovation projects will build upon this ‘street’ framework and extend the architectural language established in the Mohawk Learning Exchange through the premises, creating clear circulation routes and an understandable, complete campus.

Image Courtesy Tom Arban

 Project Specifications

A 30,000 sf, two-storey “link” building to be the iconic new image of the campus on Fennell. The new learning exchange building will connect to three existing surrounding buildings and will include 10, 60-seat classrooms and an E-Learning Centre. It will be minimum LEED Gold and will be on an extremely fast-track schedule.

Elevation

The interior of the building is primarily concrete to reduce the use of raw materials. Concrete was selected as the primary construction material for its durability and finishing characteristics.

Top View

Low-emitting adhesives, coatings, sealants, paints, and carpets were used to ensure optimal air quality.

A living wall graces the main entrance and acts as both a focal point and as a natural bio-filter, removing carbon dioxide and other contaminates from return air.

lower_level_plan

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

upper_level_plan

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors, occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Image Courtesy Tom Arban

House on the Bluff in Yokohama, Japan by Edward Suzuki Associates

Friday, May 25th, 2012

Article source: Edward Suzuki Associates

This residence is for a family of four with a private Studio/Office attached for the husband. Located on the bluff of Yamate district in the seaport city of Yokohama, it commands a magnificent view of the townscape below on the South. Flanked by a garage on the right and the Studio/Office on the left, the entry is from the North.

Image Courtesy Yasuhiro Nukamura

  • Architects: Edward Suzuki Associates
  • Project: House on the Bluff
  • Location: Yamate,Yokohama, Japan
  • Design Period: August 2010 —April 2011
  • Construction Period: May 2011—January 2012
  • Structure: RC
  • Site Area: 767.54m2
  • Ground Coverage: 260.02m2
  • Floor Areas: 1F226.52m2 , 2F 158.07m2
  • Total Floor Area: 384.59m2
  • Software used: Vectorworks

(more…)

The Great Rock in Budapest, Hungary by PLANT – Atelier Peter Kis

Friday, May 25th, 2012

Article source: PLANT – Atelier Peter Kis

The Great Rock was created during the major reconstruction of the Zoo between 1909 and 1912, based on the specialist instructions of the Zoo Construction Committee in the capital. The zoological tasks were supervised by the director of the zoo at the time, Dr Adolf Lendl, and the construction technology aspects by Dr Kornél Neuschloss. The primary purpose of the artificial rock was to help the Zoo, that already operated on a overly tight area, appear larger and provide greater space. Thus instead of the completely flat area, with the vertical elevation, a divided and at the same time larger surface would be created with the latest and most spectacular animal runs of the time. 

Model

  • Architects: PLANT – Atelier Peter Kis
  • Project: The Metamorphosis Of The Great Rock
  • Location: Budapest, Hungary
  • Architects Team:  Bea Molnár, Péter Nyitrai, Tamás Ükös
  • Staff: Péter Romvári, Orsolya Hőna, Péter Hámori, Róbert Erdélyi, Piroska Varga, Ádám Potzner
  • Renders, plans: PLANT – Atelier Peter Kis Kft.
  • Photography:  Zsolt Batár

 

(more…)

Under the Moonlight House in Mount Hotham, Australia by Giovanni D’Ambrosio

Friday, May 25th, 2012

Article source:  Giovanni D’Ambrosio

The Project tries to integrate itself in the site through use of materials that have been used before and that are part of local historical background. House’s shape resembles typological archetypes used by country-men and cowboys that lived in the area. Stone, wood and metal are materials used for both structure and construction of the Project. The House have been designed in order to comfort seasonal stay, both during summer and winter, of inhabitants and to let them appreciate as much as possible natural environment surrounding them. This has been done through placement of many glazed frames that grant wider external views. This is the idea I [Designer] wanted to base the project upon: treat interior and external spaces as if they were the same [thing]. Furthermore I propose above mentioned house also like comfortable summer house and not only like winter one. Project is divided in two levels. At the ground level everyday life takes place and it is possible to see the garden from a glazed frame that opens onto a deck. In ‘Under the Moonlight’ House there are two bedrooms, on the second floor, a master bedroom with bathroom and spa.

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

  • Architects:  Giovanni D’Ambrosio
  • Project: Under the Moonlight House
  • Location of site: Dinner Plain – Mount Hotham – Victoria – Australia
  • Date of commencement of project (actual or projected date): 2005
  • Date of completion of project (actual or projected date): 2007
  • Site Area: 370 mq
  • Built-up Area: 250 mq

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

The House has a sheltered (from snow and rain during winter season) Parking. ‘Under the Moonlight’ House has been designed with care in order to prevent damage to local vegetation and trees. Roof is made out of insulated metal and accomplishes with functionality of any climate. Its brownish colour matches well chromatic shades of Natural Reserve.

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

 

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Image Courtesy Giovanni D'Ambrosio

Hell of The North in Melbourne, Australia by Smlwrld

Friday, May 25th, 2012

Article source: Smlwrld

The Paris-Roubaix is a one-day, 260km cycling event in the north of France ridden mostly over bluestone cobbles, it is known as The Hell of the North for obvious reasons. With Parisian bistro references and plenty of historic Melbourne bluestone, the new Hell of the North has been crafted into and around an original 19th century hotel on the threshold of Fitzroy and Collingwood.

Image Courtesy Peter Bennetts

  • Architects: Smlwrld
  • Project: Hell of The North
  • Location: Melbourne, Australia
  • Owner’s Name: Adam Ferrante
  • Project Team: Lucas Chirnside, Bianca Looney, Albert Chandra, Kieron Meagher
  • Builder: Qube Construction
  • Engineer: Coulthard Shim Pty Ltd

(more…)

Crossroad offices in Graz, Austria by OFIS Arhitekti

Friday, May 25th, 2012

Article source: OFIS Arhitekti

GREEN ATRIUMS AS DIVIDERS OF THE SPACE

The new volume is positioned behind the existing villa with individual cut outs – “green bays” in function of the extended external park coming into the pavilion.
Inside they form divisions between internal spaces and create dynamic, light and calming atmosphere.

Crossroad offices

  • Architects: OFIS Arhitekti
  • Project: Crossroad offices
  • Location: Leechgase , Graz, Austria
  • Type: office, lecture halls
  • Client:  private
  • Site Area:  2160 m2
  • Bldg. Area:  971 m2
  • Gross Floor Area: 2528 m2
  • Gross Floor Ratio: 2,6

(more…)

Master plan Hangzhou New District in China by UNStudio

Friday, May 25th, 2012

Article source: UNStudio

As with many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. Whilst the city centre has been beautifully developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city’s expansion towards the riverfront area in the South and towards the East, where the Hangzhou New District is located.

Day aerial view

  • Architects: UNStudio
  • Project: Master plan Hangzhou New District
  • Location: Hanghzou East, Hanghzou, China
  • Client: Hangzhou Railway Investment Co., Ltd.
  • Building surface: 1,741,000 m2
  • Building site: 367600 m2
  • Programme:  Masterplan
  • Status: Competition
  • UNStudio Team: Ben van Berkel, Caroline Bos, Gerard Lozekootand Filippo Lodi, Marcin Koltunskiand Jae Young Lee, Colette Perras, Valerie Tam, Zhuang Zahng, Lingxiao Zhang, Ramon van der Heijden, Ren Yee, Bartek Winniki, Tomas Mork

(more…)

Future Main Hospital in Copenhagen, Denmark by 3XN Architects

Friday, May 25th, 2012

Article source: 3XN Architects

A team of 3XN architects, Aarhus Architects, Nickl & Partner Architechten, Grontmij and Kirstine Jensen Studio has won the prestigious competition for the expansion of Copenhagen’s main hospital, Rigshospitalet, which is expected to be completed in early 2017

The winning proposal for the 76,000 m2 extension of Copenhagen’s most centrally located hospital ensures efficient and timesaving logistics, while daylight, green spaces and views of the neighboring park contribute to the wellbeing of patients, staff and visitors.

Future Main Hospital

  • Architects: 3XN Architects
  • Project: Future Main Hospital
  • Location: Blegdamsvej, Copenhagen, Denmark
  • Client: Rigshospitalet
  • Functions: Operating rooms, wards, administration, research & education, outpatient departments, radiology.
  • Size: 76,000 (Moreover: Patient hotel: 7,400 m2, multi-storey car park 17,000 m2)
  • Facade: Glass and Jura Gelb natural stone
  • Floors: 9 (scales down to 4)
  • Expected sustainability certification: BREEAM Excellent

(more…)

Di Piu in Vienna, Austria by Kohlmayr Lutter Knapp

Friday, May 25th, 2012

Article source: Kohlmayr Lutter Knapp

The design principle at the restaurant located in a downtown shopping mall in Vienna was to avoid establishing a spectacle located in a place of excessive percipience. First and foremost the people, the excellent food, the taste should be percepted not the design. The new skin, the visible layer, consists of modificated, recombined and low priced materials which are quite unusual for the use in an gastronomic environment. They receive new haptic and optic characteristics through it’s large scale adjustment.

Image Courtesy Markus Schieder

  • Architects: Kohlmayr Lutter Knapp
  • Project: Di Piu
  • Location: Vienna, Austria
  • Designer: Christian Knapp & Jonathan Lutter
  • Total Storeys: 1
  • Floor Area: 250 sqm
  • Photographer: Markus Schieder
  • Design / Completion Date: 01 May 2010

(more…)

Universidad EAN – El Nogal Campus in Bogotá, Colombia by Daniel Bonilla Arquitectos

Friday, May 25th, 2012

Article source: Daniel Bonilla Arquitectos

Universidad EAN – El Nogal Campus – Classroom building is the result of a competition by invitation, where we propose to set up a university campus where the buildings are as important as the common open spaces. A place where students can meet, study, rest, … a second home for education and fun. The strategy was to generate a large colective space, a central upward spiral, surrounded by a classroom building (Phase 1) and the offices and welfare building.

Image Courtesy Rodrigo Dávila

  • Architects: Daniel Bonilla Arquitectos
  • Project: Universidad EAN – El Nogal Campus – Classroom building
  • Location: Bogotá, Colombia
  • Client: Universidad EAN
  • Built area: 14016.8 m2
  • Construction date: 2009 -2011
  • Architectural design: Daniel Bonilla Arquitectos – Taller de Arquitectura de Bogotá /TAB
  • Design team: María Alejandra Echeverry, María Paula González, Elizabeth Añaños, Sebastián Chica, Alexander Roa, Guillermo Barahona, Alex Larin
  • Photographer: Rodrigo Dávila – Daniel Bonilla

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy