Open side-bar Menu

Archive for May, 2012

Connecting Riads in Casablanca, Morocco by AQSO arquitectos office

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: AQSO arquitectos office

This residential complex is defined by a continuous volume snaking around two semipublic courtyards. Its height adapts to the different conditions of the plot to combine a domestic and urban appearance.

The project is located on the east side of Anfa district, a downtown historic area in the vicinity of an old airport to be demolished. The plot is situated between the Gran Theatre boulevard and a residential area composed of low buildings and an urban park.


  • Architects: AQSO arquitectos office
  • Project Title: Connecting Riads
  • Subtitle: Residential complex in Casablanca
  • Location: Casablanca, Morocco
  • Site area: 9814 sqm
  • Ground Floor Area: 49154 sqm
  • Client: Nokta Group


Europa City in Triangle de Gonesse, France by Manuelle Gautrand Architecture

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: Manuelle Gautrand Architecture

Europa City is an ambitious project based on the idea of creating an absolute must and stop place, at the national and international scale. The objective is to show and explain the European features, country by country, with a project mixing retail, leisure and cultural activities. Each European country is shown through a specific location.

Dedicated to the French but also to all the tourists who come to visit Europe, the goal is to give a first vision of Europe, before continuing the trip.

Image Courtesy Luxigon

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture
  • Project: Europa City
  • Location: Triangle de Gonesse, France
  • Client: Immochan
  • Program: retails, shopping mall, leisure and cultural activities, indoor and outdoor sports activities, hotels, offices, convention center, a.s.o.
  • Area: 600.000 sqm (building) + 700.000 sqm (landscape and outdoor activities)
  • Dates: International competition – 2011-2012
  • Consultant: Franck Boutté (Sustainable), D. Besson-Girard (Landscape), Troisième Pôle (Cultural Consultant), SNC Lavalin (Public space engineering), Vanguard (QS).
  • Architectural team: Olivier Evrard, project manager
  • Copyrights: Rendering: © Luxigon; plans, images, sketches: © Manuelle Gautrand Architecture


House like a Museum in Kanagawa Prefecture, Japan by Edward Suzuki Associates

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: Edward Suzuki Associates

Located in only about a five-minute walking distance from the railroad station, this house sits in a commercial/residential zone. As such, the neighboring houses and shops encroach upon the site rather closely, so much so that from the start the idea to “look out” from the property was abandoned to instead “look inward” was adopted. Since the client-owner had a vast amount of art collection and wished to display such art in the new house, the theme “House like a Museum” became the design generator.

Image Courtesy Yasuhiro Nukamura

  • Architects: Edward Suzuki Associates (Edward Suzuki, Toshiharu Nanba)
  • Project: House like a Museum
  • Location: Kamakura City, Kanagawa Prefecture, Japan
  • Design Period: May —December 2006
  • Construction Period: June 2007—June 2008
  • Design Period: May —December 2006
  • Construction Period: June 2007—June 2008
  • Structural Engineers: Yamabe Structural Engineers (Toyohiko Yamabe, Kohichi Shioya)
  • Mechanical and Electrical Engineers: Kuukan Setsubi Consultants (Masahiro Imai, Tomohiro Nagasaka)


Espacio C Mixcoac in Mexico City, Mexico by ROW Studio

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: ROW Studio

The first training facility called Espacio C (C Space -C for the initials of Coca Cola, Training, Quality, Commitment and Creativity in Spanish-) is located at the Mixcoac Distribution Center on the southwestern area of Mexico City. It includes three separate rooms that can be joined together for common activities, a mediateque, snacks bar, souvenir store, data and electrical connections and storage space. The brief also required to include elements from the different brands of Coca Cola FEMSA and to reinforce the company’s values in the space.

Image Courtesy Juan Marcos Castañeda

  • Architects: ROW Studio
  • Project: Espacio C Mixcoac
  • Location: Mexico City, Mexico
  • Use: Training Facility
  • Client: Coca Cola FEMSA – Brenda Grissel González Aguilar, Training Manager. Ramón Gorbea Chávez, Project Leader.
  • Architect of Record and General Contractor: INMO­SUR SA de CV – Arq. Álvaro Hernández Cabada.


Steckelhörn 11 in Hamburg, Germany by J. Mayer H. Architects

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: J. Mayer H. Architects

The project “Steckelhörn 11” is located in the old centre of Hamburg, close to the prominent new “Hafen City” development. It replaces a ruinous building and fills the gap between two historic premises. The triangular-shaped lot stretches across the city block, thus allowing for a narrow façade of about 1.3 m width facing the harbor and a main elevation of about 26.4 m oriented toward Steckelhörn street. The vertical design and soft setbacks of the latter pay tribute to the massing of the surrounding structures, as well as to local building-height regulations.

Main facade (Image Courtesy David Franck)

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: S11 – Office Complex Steckelhörn 11
  • Location: Hamburg, Germany
  • Project Team: Juergen Mayer H., Hans Schneider, Wilko Hoffmann, Marcus Blum
  • Project Date: 2007-2009
  • Completion: October 2009
  • Client: Cogiton Projekt Altstadt GmbH, Hamburg
  • Architect on Site: Imhotep, Donachie und Blomeyer with Dirk Reinisch, Berlin
  • Software used: Archicad and Rhino


Forest Stair in Stokke, Norway by Saunders Architecture (designed using ArchiCAD)

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: Saunders Architecture

This sculptural installation was designed for the Sti For Øye sculpture park in Stokke, set amongst the Vestfold oak forest to the south of Oslo. Working alongside landscape architect and professor Rainer Stange in order to create the infrastructure for a woodland walk past a series of artists’ installations, Saunders proposed a series of steel and wooden walkways set at the highest point of the site, looking east towards Slottsfjellet, or castle rock. The design plays with the idea of an artificially facilitated foray up above the forest floor, an elevated viewpoint that would otherwise be unavailable to the visitor.

Forest Stair

  • Architects: Saunders Architecture
  • Project: Forest Stair
  • Location: Stokke, Norway
  • Client: Stokke Municipality and Sti For Øye Sculptural Park
  • Team architects: Todd Saunders, Attila Béres, Ken Beheim-Schwarzbach, general contractor and carpenter, Timber AS, Anders Frøstrup
  • Steel consultants and builders: Jotne Mekaniske Verksteder AS, Terje Johannessen, Christian Larsson, Helge Thorsen
  • Landscape architects: Rainer Stange, Dronninga Landskap
  • Size: 30 m2; 11 m length, 1.2 to 3.5 m width, 4.5 m height
  • Status: Finished January 2012
  • Software used: ArchiCAD


Branching Morphogenesis by LabStudio

Wednesday, May 23rd, 2012

Article source: LabStudio

Branching Morphogenesis explores fundamental processes in living systems and their potential application in architecture. The project investigates part-to-whole relationships revealed during the generation of branched structures formed in real-time by interacting lung endothelial cells placed within a 3D matrix environment. The installation materializes five slices in time that capture the force network exerted by interacting vascular cells upon their matrix environment.

“Special Issue: 2009 International Science and Visualization Challenge.” Science Magazine, Vol. 327, No. 5968, Feb. 19, 2010.

  • Design: LabStudio
  • Project: Branching Morphogenesis
  • Credits: Jenny E. Sabin & Andrew Lucia
  • Collaboration: Peter Lloyd Jones and LabStudio, Simulations with Christopher Lee
  • Assembly Team: Dwight Engel, Matthew Lake, Austin McInerny, Marta Moran, Misako Murata, Jones Lab members
  • Software used: Processing  for simulations and Rhinoceros  for the modeling and construction documents.


Residential Loft in Boston, Massachusetts by The Galante Architecture Studio

Saturday, May 19th, 2012

Article source: The Galante Architecture Studio

The goal of this project was to divide the space into a definitive function, yet retain the feeling of an open plan loft. A series of “L” shaped bars were inserted to organize the space. Visual unity is maintained by reducing form and color to bare essentials, and breaking this mold only when required by program. Continuous light maple built in cabinets provide a constant rhythm throughout the loft. Darker idiosyncratic cabinets are inserted into this baseline to provide definition.

Bedroom Detail

  • Architects: The Galante Architecture Studio
  • Project: Residential Loft
  • Location: Boston, Massachusetts
  • Size: 1,500 ft2
  • Cost: Withheld
  • Materials: Masonry ▫ Wood ▫ Plaster ▫ Concrete


2050 Ultra Flood Plain in Ayutthaya, Thailand by Shma Company Limited

Saturday, May 19th, 2012

Article source: Shma Company Limited

Design Process

The goal of modern development has created a clear separation between agricultural and industrial activities, between human and nature, between fluid and solid territories, which become a threat to human living. As we move forwards and slowly detach from nature, we neglect the power of it and forget how we once live with it. Ayutthaya is the city which illustrates such on-going situation clearly, from the day when water was city’s breath to the day when water become city’s catastrophe to local economy, society and environment. In planning for the prospect Ayutthaya we shall try to understand the formation of crisis, in order to determine the new balance between water, Ayutthaya living and Chao Phraya river basin.

2050 Ultra Flood Plain

  • Architects: Shma Company Limited
  • Project: 2050 Ultra Flood Plain
  • Location: Challenger Hall, 1-3 Impact, Mueng Thong Thani, Thailand
  • Use: Part of the Architect Expo 2012 “Water Brick” Thailand by Association of Siamese Architects(ASA).
  • Site Area: length = 5503 mm; width = 1453 mm; Area 7.7 sq.m
  • Model material: Polyurethane Foam/hard wood/lighting effect
  • Period of Design: 2011-2012
  • Design constrcution: March-April 2012
  • Material: Animation/model/plate/booklet


Courtyard House in Cambridge, Massachusetts by The Galante Architecture Studio

Saturday, May 19th, 2012

Article source: The Galante Architecture Studio

This project is an inquiry into shared lives in multi-family dwelling situations. Specifically, here is a two family house oriented around a central courtyard. The lower level serves a more public function; kitchen, living room, dinning, etcetera. While the upper floor contains private functions; sleeping, and office work. There are two separate dwelling units literally, and figuratively interlocked.

Detail of courtyard

  • Architects: The Galante Architecture Studio
  • Project: Courtyard House
  • Location: Cambridge, Massachusetts
  • Size: 3,800 ft2
  • Cost: n/a
  • Materials: Copper ▫ Concrete ▫ Wood Frame


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy