Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Alphaville Club House in Distrito Federal, Brazil by DOMO Arquitetos Associados

 
June 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: DOMO Arquitetos Associados

The main entrance of the clubhouse, restaurant, swimming pools and other indoor areas are all located on the same level and are connected by ramps to the open air sports facilities, providing easy access to all its users. The building consists of a central space and two ‘wings’ with lower ceilings perpendicular to it. The central space is covered by a rectangular concrete structure that supports a green roof. The upper slab is aligned to the lower street of the condominium, integrating its green roof to landscape that’s visible from the residences.

Image Courtesy Haruo Mikami

  • Architects: DOMO Arquitetos Associados
  • Project: Alphaville Club House
  • Location: Brasília, DF, Brasil
  • Project Date: 2009
  • Construction: 2011
  • Area: 27.585m2
  • Built area: 1.214sqm (building) + 9.420sqm (sports facilities, swimming pools and parking)
  • Architecture: DOMO arquitetos- Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco (authors), Débora Valença, Rodrigo Scheel e Daniella Rauber (co-authors), Guilherme Mahana and Tatiana Lopes (colaboration)

Image Courtesy Haruo Mikami

  • Landscape Designer: Renata Tilli
  • Light Designer: Bia Toledo
  • Structural Engineering: k projetos – eng. Kassio henrique
  • Installations: k projetos – eng. Kassio henrique
  • Contractor: Engea Engenharia
  • Photos: Haruo Mikami
  • Suppliers: concrecon (concrete), bysilva (wooden pivoting doors, wood cladding), são geraldo (flooring and cladding ) and imper cia (waterproofing)

Image Courtesy Haruo Mikami

A suspended staircase leads to the green roof from the ground floor, providing an alternative access from the clubhouse to the inner part of the complex. The roof structure has two lower wings with exposed concrete finishings and are covered by local type gravel. The roof slabs in relation to the residence make the clubhouse less visible and are disguised as part of the landscape. Its visual presence is reinforced by the water tower that rises above the green roof. The main entrance of the clubhouse, the restaurant, kitchen and bar of the swimming pool are located under the roof of the central space. This area was created with the intention of leaving it as transparent as possible, visually integrating the parking space and the front facade of the building to the swimming pools, sports facilities and inner courtyards.
The office also designed the entrance building of the condominium and the services building right next to it.

Image Courtesy Haruo Mikami

Image Courtesy Haruo Mikami

Image Courtesy Haruo Mikami

Image Courtesy Haruo Mikami

Image Courtesy Haruo Mikami

Image Courtesy Haruo Mikami

Related posts:

Tags: ,

Categories: Club House, Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy