ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bio-Lake Reception Center in Hubei, China by Zephyr Architects

 
June 6th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Zephyr Architects

As the central piece of architecture for the Guanggu Bio-lake campus, this reception center houses exhibition space, conference rooms and administration offices.

The building sits between a main plaza and central lake.  In a comparatively small piece of land, the architecture seeks to have a strong symbolic character.  In order to increase the overall impact of the architecture, the mass is treated as a sculpture in shape and texture.    This site is surrounded by buildings with varying viewpoints of the main project.  The multi-faceted box produces a façade of ever-changing viewpoints.

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

  • Architects: Zephyr Architects
  • Project: Guanggu Bio-Lake Reception Center
  • Location: Wuhan, Hubei, China
  • Client: Bio-Lake Commission
  • Program: Exhibition, Conference, administrative offices
  • Gross Floor Area: 3,540 SqM
  • Design Period: 2008-2009
  • Construction Period: 2009-2010
  • Architectural Design: Zephyr (US) Architects P.C.
  • Design team: Fu Dong, Zhao Zhonggui, Yang Ching-Chi, Ding Junmei, Yu Tong
  • Associate Architect: Wuhan Oule
  • Photographs: Yao Li

Lake View (Image Courtesy Yao Li)

The overall form and proportions of the building correspond to the program arrangement which includes a central atrium, models and media exhibition room, and ramps and stairs connecting different floors.  The basic 6-sided volume is created from the merging and extruding of one small and one large square.  The small square extends the height of the ground floor, emphasizing an upward verticality and allowing the volume to float.  In addition to the six main faces, creation of the volume also produces a series of angled faces, located on the roof and cantilevered space.  The window openings break up the solid shell and connects interior and exterior space.

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Textured beige stone is hung at 16° to follow the façade geometry, continuing the divisions and enveloping the entire volume, making the building more compact and strong.  The architectural volume is like a powerful floating multi-faceted box, adapting to the surrounding while creating a dialogue with the water.

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Lake view (Image Courtesy Yao Li)

Exterior view (Image Courtesy Yao Li)

Related posts:

Tags: ,

Categories: Commercial Building, Conference Center, Exhibition Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy