Open side-bar Menu

Archive for June 12th, 2012

SUNY: Morrisville State College in North Carolina by Perkins Eastman

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Perkins Eastman

With new curricula that would support its transition from an associate to a baccalaureate degree-granting institution, Morrisville State College asked Perkins Eastman to transform a former agricultural building into a modern light-filled space for new programs in architecture and technology—the Center for Design and Technology.

Image Courtesy David Revette

  • Architects: Perkins Eastman
  • Project: SUNY: Morrisville State College: Center for Design and Technology
  • Location: Morrisville, New York


New High-tech Classroom Building in Decatur, Georgia by Lord Aeck & Sargent

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Lord Aeck & Sargent

A serendipitous alignment of program, a compatible historic structure and creativity, have resulted in an environmentally sensitive, high-tech classroom building that is transforming the teaching and learning experience – along with the entire campus – at Columbia Theological Seminary.

The $8.2 million building, named the Vernon S. Broyles Jr. Leadership Center, connects a 20,500-square-foot repurposed historic dormitory built in 1932 with 16,000 square feet of new construction to create what is now the seminary’s primary classroom building and outdoor learning/gathering space. The structure – contemporary yet sensitive to the historic collegiate gothic architecture of the seminary’s other buildings – has become a focal point that anchors a previously nondescript but public corner of the campus.

New High-tech Classroom Building - © Jonathan Hillyer / Atlanta

  • Architects: Lord Aeck & Sargent
  • Project: New High-tech Classroom Building
  • Location: Decatur, Georgia
  • Software used: Designed in Revit. Renderings utilized Photoshop as well.


Brockman Hall for Physics at Rice University, Houston, Texas by The Office of James Burnett

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: OJB

The Brockman Hall for Physics is a 111,000 SF facility housing classrooms, laboratory space, lecture halls and administrative offices for the Physics Department as well as physicists from the Electrical and Computer Engineering Department at Rice University in Houston, Texas. Driven by Rice University’s belief that some of the most important moments on campus are moments of informal discussion and debate outside of the classroom, the design of the building and landscape seeks to provide a multitude of spaces for lively and inspiring conversation.

The building and landscape reinforce the existing grid of the campus. Dramatic lighting accentuates these formal elements

  • Architects: Landscape Architects
  • Project: Brockman Hall
  • Location: Houston, Texas
  • Area: 111,000 SF
  • Client: Rice University
  • Architects: Kieran Timberlake Associates


Copenhagen Arena in Denmark by 3XN Architects

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: 3XN Architects

The winning design for Copenhagen Arena combines two key ambitions: to create state of the art and flexible multi-purpose arena that can attract spectators from near and far, while ensuring that the building’s presence will be a win for the entire neighborhood.

Copenhagen Arena

  • Architects: 3XN Architects
  • Project: Copenhagen Arena
  • Location: Ørestad South, Copenhagen, Denmark
  • Client: CPHX P/S
  • Size: 35,000 m2
  • Capacity: 15,000 (seating 12,500)
  • Facade: Yellow terracotta and glass
  • Expected Sustainability Certification: BREEAM Very Good
  • Completion: Fall 2015


National Creative Cluster in Beijing, China by Sasaki Associates

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Sasaki Associates

Since the beginning of the 21st century, Beijing has made huge strides to solidify its position as one of the world’s great cities. It is a city that is modernizing rapidly—skyscrapers are rising out of fallow fields, a new transportation system is extending the reach of the city, and environmental initiatives are improving air and water quality. Fresh ideas are also emerging, while still embracing the rich traditions of the past. Near Songzhuang, a quiet village on the outskirts of Beijing, a unique opportunity exists to create a new urban district dedicated entirely to the cultivation of new ideas.

Public plazas and parks are also used for large gathering spaces for product launches, concerts, and other events

  • Architects: Sasaki Associates
  • Project: National Creative Cluster
  • Location: Beijing, China
  • Software used: AutoCAD, Sketch-Up, 3D Studio Max (with the VRay plug in), Photoshop, Illustrator, InDesign


Chromatic Play in Mallorca, Spain by Juana Canet Arquitectos

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Juana Canet Arquitectos

The project responds to the idea of extending the school with a multipurpose room in an adjacent plot which should be connected internally and have an independent entrance from the street.

The plot is rectangular in a 4:1 proportion and the aim is to have a whole 7 meter span open space with natural light and crossed ventilation. In order to achieve that the façade will have to provide as much light as possible and skylights will need to be incorporated in the roofing and on top of the internal staircase. The multipurpose room will be connected in two different levels with the school, at ground level through an ascendant staircase and at roofing level through a descending ramp.

Chromatic Play

  • Architects: Juana Canet Arquitectos
  • Project: Chromatic Play
  • Location: Housing development in Bendinat, Mallorc, Spain
  • Type: Multipurpose classroom primary school
  • Team: Juana Canet arquitectos;
  • Client: Hermanos de la Sagrada Familia (SAFA)
  • Constractor: NACAM s.l.
  • Surface: 167,98 m2
  • Contract value: 208.198,20 €
  • Data: Completed September 2011
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino


Bab Al Bahrain in Manama by Leopold Banchini & Noura Al Sayeh

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Leopold Banchini & Noura Al Sayeh

One of the few existing public spaces in Bahrain, the Bab al Bahrain square has been progressively turned into no more than a roundabout traffic intersection, mainly dominated by the car. Still, due to its historical importance and its centrality within the island, it holds the potential to become a lively urban public space. Located at the entrance of the Suq it has the advantage of belonging to a tight urban structure which still benefits from a natural pedestrian network. Although it was once located a stone’s throw away from the sea, the square is today physically separated from it due to the ongoing land reclamation projects which have taken place since the 1950s.

Bab Al Bahrain


The Circle at Zurich Airport in Kloten, Switzerland by Zaha Hadid Architect

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architect

The River ‘flows’ as a continuous curve on one side, as a convex erosion on the other – within, ‘interior urbanism’ promotes interaction between different program elements, incorporating three major ‘canyon’ voids to define entry points and circulation routes. A top level open plan streetscape houses retail, cafes and restaurants.

The Circle at Zurich Airport

  • Architects: Zaha Hadid Architect with Patrik Schumacher
  • Project: The Circle at Zurich Airport
  • Location: Kloten, Switzerland
  • Site Area: 27,845m²
  • Footprint: 33,170m² (including bridge & upper levels)
  • Site Dimensions: approx. 550m long x 70m wide
  • Project Director: Manuela Gatto
  • Project Architect: Dillon Lin
  • Project Team: Hannes Schafelner, Maren Klasing, Teoman Ayas, Lisamarie Ambia, Camiel Weijenberg, Seda Zirek, Ai Sato, Andres Madrid, Amit Gupta, Sophie Le Bienvenu, Rashiq Muhamadali, Roxana Rakshani, Nupur Shah, Fabian Hecker, Saleem Jalil, Daniel Piccinelli


Wine Museum ‘Vinseum’ in Barcelona, Spain by SVArquitectura

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: SVArquitectura

The proposal aims to preserve and rehabilitate the old medieval Royal Palace and the chapel of San Pellegrino and to transform them into a part of the new museum. The building in between them has to be demolished and replaced by a new one which forms the keystone of the entire ensemble. The void left by the demolition of the building ‘Cal Pa i Figues’ will be partially occupied by the construction of this new volume, attached to the Gothic palace and of the same height as its tower. The unoccupied part of the void allows defining a passage along the chapel of San Pellegrino which gives access to the new main entrance. This solution reminds to corresponding situations in the neighborhood.

Wine Museum ‘Vinseum’

  • Architects: SVArquitectura
  • Project: Wine Museum ‘Vinseum’
  • Location: Vilafranca del Penedès, Barcelona, Spain
  • Client: Public
  • Project: fase I 2007, fase II 2010
  • Area: 9.400 m2
  • Budget: 8.389.378 €
  • Structure: GMK associats SL
  • Installations: Proisotec enginyeria SLP
  • Project management: Esteve Sitjà
  • Technical architect: Esteve Sitjà
  • Prize: First prize at restricted competition 2003


Folded house in Cas Capità, Marratxí by juana canet rossello

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: juana canet rossello

The site is located in a row housing development , close to the aerodrome and the village of Marratxi and not far from Palma. The area has a mainly residential character with very few premises on ground floor, from time to time a restaurant or a bar. The plot is a rectangular corner, that cannot be entirely occupied, on the contrary the construction needs to set back from the main street and pull forward from the other limit.

Image Courtesy jose hevia

  • Architects: juana canet rossello
  • Project: Folded house
  • Location: Cas Capità, Marratxí
  • Type: Single house, premise and parking spaces
  • Team: Juana Canet arquitectos in collaboration with Mª Pilar Riera Vicens.
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino

Image Courtesy jose hevia

  • Photography:  
  • Developer: Private client 
  • Constractor: Construcciones Hidalgo Campoy s.l. 
  • Surface: 228,45 m2  
  • Contract value: 261.757,48 €  
  • Data: Completed in January 2007

Image Courtesy jose hevia

The main goal of the Project is to get the maximum space for parking, premises and dwelling as the main demand of the client and we achieved that also providing natural light to all the spaces and cross ventilation to the main ones and creating living and singular spaces in all the construction at different levels.

Image Courtesy jose hevia

The strategies we followed are:

1_ The construction is lifted up from the road level.

By doing that, the ramp descending towards the garage ended up beeing shorter so we could get the maximum number of parking spaces and beeing able to provide natural light and ventilation to the garage.

2_ The construction is set back from the street and pull out from the back of the plot.

So the front of the plot remains open which becomes a public space and people can gain access to the premises which could be seen from the street. This difference in height makes the front court to be an in-between space.

The lateral limit of the plot is made by a single wall which also forms part of the enclosure of the premises, with a top part of “fenêtres en longueur” that separates conceptually the dwelling. Where this wall is passing by the courtyards it becomes more permeable.

The back of plot becomes a private courtyard that also incorporates skylights at the ground level to light the garage.

Image Courtesy jose hevia

3_.The roofing of the house is folded up.

The program organization follows the logical use’s order in terms of public and private, so the higher you go the more private the space becomes.
The staircase which leeds to the upper level is placed by the party wall and is lighted from a skylight placed at the terrace level. We arrive at the center of the house.

At the interior of the house, the private spaces of the dwelling (bathrooms and bedrooms) are packed by the party wall, there are no corridors.

The roofing is folded up in order to achieve, at the one side a double height unique space to allocate the kitchen, living and dining area, and at the other one, enough height to acommodate a mezzanine which will allow to exit towards the terrace that has views to the Sierra de Tramuntana. The continuity of the roof is given by a window which becomes skylight.

In the main level of the housing a canopy area is created at the front area which will allow to have an external space designed to be protecting the big window with an external skin.

Image Courtesy jose hevia

4_The scale of is worked out with the materials.

The external wall is cladded in slate stones as an independent element. Then the folded roofing is cladded in limestone mares. The front and the back of the dwelling is rendered at first level and at ground level has a glass and aluminium facade.






GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy