ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House H in Funes, Argentina by I+GC [arquitectura]

 
June 13th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: I+GC [arquitectura]

Called like this due to its floor plan, House H, located in the private neighborhood called Funes Hills Miraflores, is designed out of the idea of dividing all the functions that will be developed in the house into programmatic sets. With the clear premise of using the stairs as the nucleus around which the rooms will be organized, the house was divided into 5 volumes according to their uses.

Image Courtesy I + GC arquitectura

  • Architects: I+GC [arquitectura]
  • Project: House H
  • Location: Funes Hills Miraflores [Plot 286] – Funes – Argentina
  • Project Architects: Matías Imbern, Agustina González Cid
  • Built: 2009/2010
  • Photography: I + GC [arquitectura]

Image Courtesy I + GC arquitectura

The house was conceived of as one for a XXI century family, where both parents and children need some privacy. Therefore, the stairs on the second floor will separate two well-defined areas, protecting them acoustically and visually from each other. Likewise, the stairs on the first floor will be used once again to separate spaces. Without any marked closure, the services and the living areas are delimited by this intermediate space, allowing for different activities to be carried out simultaneously.

Image Courtesy I + GC arquitectura

The central volume will also function as a “knee cap” for the rest of the volumes, the point from which are generated the centrifugal forces that control the set and deform it, stretching the rooms outwards and modifying the closures and openings. Thus, the whole house is seen in permanent outward tension, which creates a sense of movement.

Image Courtesy I + GC arquitectura

Taking advantage of the special relation with nature that the house can enjoy due to the area where it is located, virtual holes were projected inside, piercing the house from side to side and in both directions. Thus, the exterior can still be seen from different places through the successive rooms. The stairs once again take a prominent role as regards the relation with the surroundings. Being the lightest-looking and the most transparent space of the project, this volume has the appearance of a tunnel by which nature breaks through this work. In addition, the project sought to connect the house with the surrounding nature through a set of fittings between both, thus achieving balconies “carved” in the building mass but still open to the surroundings.

Image Courtesy I + GC arquitectura

Image Courtesy I + GC arquitectura

Image Courtesy I + GC arquitectura

Image Courtesy I + GC arquitectura

Image Courtesy I + GC arquitectura

Image Courtesy I + GC arquitectura

Future Extension

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
Graphisoft ARCHICAD 19 Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy