Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Villa T-Extension in Ljubljana, Slovenia by OFIS Arhitekti

June 14th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: OFIS Arhitekti

“Villa Dular” is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time. The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The family, who lives on the ground floor, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

Image Courtesy Tomaz Gregorič

  • Architects: OFIS Arhitekti
  • Project: Villa T-Extension
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Project Date: 2009
  • Construction: start 2010
  • Completion: 2012
  • Program: dining area, living space, covered parking, storage

Image Courtesy Tomaz Gregorič

  • Details: historical residential area, villa extension
  • Type: house extension
  • Client: private
  • Area: site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2
  • Dimensions: 4,75 m max height
  • Materials: bleached larch wood, oiled oak Perspex glass
  • Structure: reinforced concrete and steel
  • Project team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregorič , Tomaz Gregorič, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal
  • Photography: Tomaz Gregorič

Image Courtesy Tomaz Gregorič

The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles. The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

Image Courtesy Tomaz Gregorič

The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side. The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color. The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space. The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2×2, 3×3 or 4×4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

Image Courtesy Tomaz Gregorič

Related posts:

Tags: ,

Category: Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy