Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Le Mon House in Kuala Lumpur, Malaysia by Fabian Tan Architect

June 15th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Fabian Tan Architect

The renovation for this 1.5-storey terrace home was meant to be quite simple, but it became a more extensive project. The owners, a mother and her daughter, were very receptive to new ideas.The principle idea of the design is inspired by the Japanese culture ideal on detail and restraint. This intention was expressed through light and material to form the pureness of space. Almost all the details were construed through reasoning more than mere aesthetic play.

Front view (Image Courtesy Eiffel Chong)

  • Architects: Fabian Tan Architect
  • Project: Le Mon House
  • Location: Taman Tun, Kuala Lumpur, Malaysia
  • Built up Area: 1900 sqft
  • Photographer: Eiffel Chong

Monster 'red' door (Image Courtesy Eiffel Chong)

At the facade, the red “monster” door is a dominant feature, designed as homage to large Chinese temple doors. The door is made of thin metal slats, like a screen, and within that door is another, made of coloured plastic panels. This inner door can be opened for additional light or ventilation.

The main living areas at the ground have a completely open and linear concept, starting from the front to the rear of the house. The minimalist aspect of the architecture highlights the owner’s extensive collection of Chinese antiques. The purpose was to make the house feel like a living gallery.

Living room (Image Courtesy Eiffel Chong)

One of the requirements imposed by the client was the absence of curtains, and a heavy emphasis on security and privacy. Much care was taken to fulfil this without compromising the quality of the architecture. House security is usually found through common grilles in front of glass windows. The attempt to divert from this notion resulted in the creation of the pivot sculptural glass window which is an integration of grille and window. Another example is how concrete ‘tiangs’ (Malay for columns) were layered allow sufficient privacy to the interior spaces, but also facilitating ventilation and ambient light into the bedrooms, kitchen and bathrooms.

Living room (Image Courtesy Eiffel Chong)

The central courtyard was introduced to create a relationship between the spaces, and to provide natural illumination. The raised living area provides the viewer a visual expansion from the ground floor to the first floor. Above this living room is a secret garden with a view of the surrounding forests and hills in the neighbourhood.

Living room (Image Courtesy Eiffel Chong)

kitchen (Image Courtesy Eiffel Chong)

Staircase (Image Courtesy Eiffel Chong)

First floor lounge (Image Courtesy Eiffel Chong)

Rooftop garden (Image Courtesy Eiffel Chong)

Courtyard (Image Courtesy Eiffel Chong)

kitchen (Image Courtesy Eiffel Chong)

Guest room (Image Courtesy Eiffel Chong)

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
Bentley: BIM - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy