Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Atelier de Jardim AS in Vale do Ave, Portugal by J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.

 
June 20th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.

A couple of doctors gather friends and colleagues to meetings and thematic workshops. Without adequate space in the current house, they requested a small multifunctional building for an adjacent parcel.

On the edge of town, in the slope of the valley, lie the two terrains at different heights. In one terrain, overlooking the other, there is a detached house in the center. The other has a beautiful informal garden, with large trees and a lake that anticipates the feeling of the river lower down. It was essential to maintain this view over the garden.

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

  • Architects: J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.
  • Project: Atelier de Jardim AS
  • Location: Vale do Ave, Portugal
  • Date: 2008 – 2010
  • Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Filipe Russell, Hugo Melo
  • Landscape Design: Daniel Monteiro
  • Structures: Pedro Alves
  • Hydraulic: Pedro Alves
  • Constructor: Construção Civil Gouveia Lda
  • Photography: Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

It was difficult to choose the location for the new studio. The garden seemed untouchable, with a few sunny areas. Since the terrains have different heights, the retaining wall that separates them had an unclear drawing. The new building comes from the idea of the redefinition of this threshold, as a construction uniting the two terrains. We intended to prolong the top platform through an existing coverage / garden, stabilizing the amplitude of this view. The coverage stands out from the retaining wall and splits into two, leaving two uneven coverages, so that the room of the house does not lose sight over the lake.

From the garden the coverages stand out. The buildings recede to stay under the shade. In one side there is a small room with a dining support, in the other side four rooms linked by doors, which can function as small bedrooms or work studios.

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

Related posts:

Tags: ,

Category: House

One Response to “Atelier de Jardim AS in Vale do Ave, Portugal by J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy