ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hansha Reflection House in Nagoya, Japan by Studio Sklim

 
June 21st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Studio Sklim

Situated at the entrance of Misakimizube Koen, one of the picturesque parks fronting a lake and flanked by Sakura trees, the house was conceived to be an object with the environment.The programmatic zones of Public, Service and Private spatially organised the house into 3 distinct zones with further punctuation of the main massing with the Landscape element; providing spaces for the courtyard and roof deck. This base form was further chiseled with structure, daylight/ventilation and viewpoint concerns.

Image Courtesy Jeremy San

  • Architects: Studio Sklim
  • Project: Hansha Reflection House
  • Location: Nagoya, Japan
  • Client: Confidential
  • Program: 2 Storey Detached House With Courtyard And Roof Deck
  • Area: 124m²
  • Status : Completed
  • Design Architect: Studio SKLIM
  • Key Personnel: Kevin Lim
  • Collaborators: Machiko Nakamura, Federico Mira (3D Visualization)
  • Builder: Sakae Advanced Housing Technology
  • Structure: KES System Headquarters Shelter
  • Photography Credits: Jeremy San / Studio SKLIM
  • Time Period: 2010 – 2011

Image Courtesy Jeremy San

65% of low rise Japanese houses are constructed out of timber, a material that has the strongest weight to strength ratio amongst other building materials like concrete and steel. Using timber from a renewable source, coupled with building technology that utilised a hybrid of traditional mortise and tenon joint system with steel bracketing, this house was able to push the ubiquitous “boxed” building envelope for timber residential construction in Japan.

Image Courtesy Jeremy San

The solution to push the Public program to the upper level was obvious with the need to accommodate parking for 3 cars. In addition, this offered an elevated scenic view of the park by having living/dining/kitchen at the second level. The extensive 3.2 m wooden cantilever was unusual with the norm capped at 1.5 m. The initial structural concept of using a truss floor progressed to the final structural solution; using an elegant inspiration from bridge construction and book shelf bracketing. Further reinforcement of the structure was made in the courtyard wall to reduce eccentricity of built form and thus lateral movements during earthquakes.

Image Courtesy Jeremy San

The outer form reflected the inner structure of the building, creating opportunities for expression of inclined surfaces. These further expressed their responses to rainwater drainage and the sublime reflection of the surrounding landscape. In order to bring views of the exterior Sakura into the dining space, an asymmetrical window ledge was purposefully built, providing a material continuity from exterior to interior and framing the picturesque view.

The idea of “Reflection” was multifarious and became a series of unfolded meanings; exterior reflection of surrounding, interior reflection of surroundings, introspective reflection spaces and reflection of the house structure.

Image Courtesy Jeremy San

The landscape falls into three areas, the front yard, the courtyard and the roof deck. The front yard accommodates parking for three cars and becomes the entrance frame for the house. The connecting tissue to the park relies on the structurally evolved facade that visually associates with it and uses similar ground paving material. The courtyard, an intimate private garden forms part of the environmental funnel to dissipate hot air during summer. This space further anchors the master bedroom, 1-tatami introspective room, and double volume library. The roof deck, the pinnacle of the house further heighten one’s sense of place with its surroundings and provides the perfect viewing platform for both Hanami (Sakura) and Hanabi (Fireworks) festivals.

Hansha Reflection House condenses the energies on site to formulate a dwelling that looks back at the surroundings with a slight twist.

Image Courtesy Jeremy San

Studio Sklim

Studio SKLIM is an international design agency deriving bespoke solutions in the fields of furniture, interiors, landscape, architecture and urbanism. Kevin Lim founded the Singapore-based studio in 2010 to engage these areas. With extensive working experiences in Europe and Asia, every design led gesture is imbued with the cultural sensibilities accumulated of those regions.

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Jeremy San

Image Courtesy Studio SKLIM

Image Courtesy Studio SKLIM

 

Related posts:

Contact Studio Sklim

Tags: ,

Category: House

One Response to “Hansha Reflection House in Nagoya, Japan by Studio Sklim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
Graphisoft ARCHICAD 19 Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy