ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Double House in Leiden, The Netherlands by GAAGA studio for architecture

 
June 26th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: GAAGA

Situated in the urban planning area Nieuw Leyden, the project includes two separate houses combined into one single looking volume.  Both houses, practically identical on the inside, are designed as one entity on the outside, only the two entrance doors reveal the presence of two homes.

Facade Exterior (Image Courtesy Marcel van der Burg)

  • Architects: GAAGA studio for architecture
  • Project: Double House
  • Location: Leiden, The Netherlands
  • Team:  Esther Stevelink and Arie Bergsma
  • Client: Nieuw Leyden CV
  • Realisation: 2009 – 2012
  • Contractor: Verbeij Bouw, Boskoop.
  • Structural Engineering: Buro Broersma,  Den Haag
  • Energy performance & building physics: GAAGA – Arie Bergsma
  • Photographs: Marcel van der Burg
  • Software used: Autocad and artlantis (for rendering)

Facade Exterior (Image Courtesy Marcel van der Burg)

The project is developed within an urban framework that, due to its underlying low-rise, high dense concept, challenges to a new way of living and to a new housing typology. The framework, which consists of rectangular plots divided in eighteen small, back to back parcels on top of a communal semi-sunken parking garage, calls for new spatial and formal solutions regarding the use of the available space, daylight, privacy, outside spaces, the relation between parking and house, the way of entering, flexibility and identity.

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Both houses are organized vertically: a multifunctional room and storage room in the basement, the living area and a patio on the first floor and the more private functions like bedrooms and bathroom on the second floor. On the roof there is a small multifunctional room with a terrace at the front and back side.

Despite of the relatively small plot the design of each house aims at an integration of spatial qualities – like the play of light, intriguing vistas and routing – and practical values in terms of usable and flexible space suitable for family life.

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

In achieving this, the unfamiliar positioning of the main staircase parallel to and detached from the bearing wall plays a pivotal role. At ground and second floor the stair borders a passage on one side and rooms on the other, leaving most of the space along the bearing wall for storage, installation and sanitary facilities.  At the first floor, the freestanding stair subtly screens off the kitchen area and divides the open space into different functional areas. In this way the living area gets an open yet intimate character with intriguing vistas. Also, the staircase is an eye-catcher that acts as an integral part of the furniture.

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

In the context of Nieuw Leyden, where each house is different from its neighbour, making two identical looking houses next to each other would be an aberration. To conceal the fact that the project comprises two identical houses the facade is designed as one entity.

The design of the facade is based on a neutral grid, avoiding an evident hierarchy. Because all openings look – despite their differences in size and infill – similar, it is not immediately clear what is happening inside. From the outside one cannot discern a bedroom from a living room.  In this way the facade acts like a mask, a 3-D layer that conceals the structure behind.

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

The facade consists of a white framework, in which rectangular openings are filled in with aluminum window frames and wooden panels. The wooden panels vary in position, some are placed close to the white stucco surface and some are placed deep into the facade. In combination with the wooden surfaces around the openings the idea of the facade as a 3-D layer is intensified. Furthermore, the variable wooden infill gives the projects its expressive and dynamic looks.

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Interior view (Image Courtesy Marcel van der Burg)

Related posts:

Tags: ,

Categories: Artlantis, Autocad, House

5 Responses to “Double House in Leiden, The Netherlands by GAAGA studio for architecture”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy