ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

CPT Office in Puerto Montt, Chile by AM Arquitectura

 
June 28th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: AM Arquitectura

Project CPT Office Architects Rodrigo Araya Manzanares Collaborator Gerardo Beyer, Fernando Sánchez Construction Jaime Jiménez y Cia Ltda. Location Italia Street, Puerto Montt, Chile Area Surface 1350m2 Year 2010-2011 Building Materials Galvanized steel, wood, cristal. Software Used Archicad

CPT Office

  • Architects: AM Arquitectura
  • Project: CPT Office
  • Location: Puerto Montt, Chile
  • Project Architect: Rodrigo Araya Manzanares

CPT Office

The project is born due to the reactivation of the salmon industry in the region. CPT is a shipping holding which works along the South Pacific Ocean. It offers cargo and passenger transport to the salmon industry in the south of Chile. The imminent growth of the company and the disappearance of its facilities in Talcahuano after the earthquake-tsunami that hit the Chilean coast in February 27th 2010, made it necessary to create a new corporate building which was able to efficiently integrate the company’s dependencies which were, until now, physically disconnected.

CPT Office

The architectural commission consisted in the creation of a building with simplicity and efficiency as design parameters which reflected the company principles in according to its geographical context.

The project is located in an industrial neighborhood. It consists of an L volume consolidating the north west corner of the property with a two-story open plan building. The absence of fences extends the public space. Thus, the building sets the limits. A second volume is incorporated in the courtyard to set up a parking place.

CPT Office

The main office building is elevated from the ground by a socle that equals the ground differences, standing out the access in the intersection of the two volumes through a big opening and two ramps that connect the level differences. Both buildings are opened to the northwest side with the idea of increasing the amount of natural light and heat gains, in a geographical location where the climate is rainy and cloudy most of the year.

CPT Office

The building also incorporates a second wood skin to avoid the excess of heat and light during the summer season. Wood was thought as the predominant material in exterior coatings and interiors, as a means of recognizing it as the most outstanding element of the regional architecture.

CPT Office

CPT Office

CPT Office

CPT Office

CPT Office

Related posts:

Tags: ,

Category: Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

AIA2015: Atlanta May 12-16 2015
Bentley Map: Add intelligence to your workflow
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy