Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for June, 2012

Folded house in Cas Capità, Marratxí by juana canet rossello

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: juana canet rossello

The site is located in a row housing development , close to the aerodrome and the village of Marratxi and not far from Palma. The area has a mainly residential character with very few premises on ground floor, from time to time a restaurant or a bar. The plot is a rectangular corner, that cannot be entirely occupied, on the contrary the construction needs to set back from the main street and pull forward from the other limit.

Image Courtesy jose hevia

  • Architects: juana canet rossello
  • Project: Folded house
  • Location: Cas Capità, Marratxí
  • Type: Single house, premise and parking spaces
  • Team: Juana Canet arquitectos in collaboration with Mª Pilar Riera Vicens. www.juanacanetarquitectos.com
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino

Image Courtesy jose hevia

  • Photography: www.josehevia.es  
  • Developer: Private client 
  • Constractor: Construcciones Hidalgo Campoy s.l. 
  • Surface: 228,45 m2  
  • Contract value: 261.757,48 €  
  • Data: Completed in January 2007

Image Courtesy jose hevia

The main goal of the Project is to get the maximum space for parking, premises and dwelling as the main demand of the client and we achieved that also providing natural light to all the spaces and cross ventilation to the main ones and creating living and singular spaces in all the construction at different levels.

Image Courtesy jose hevia

The strategies we followed are:

1_ The construction is lifted up from the road level.

By doing that, the ramp descending towards the garage ended up beeing shorter so we could get the maximum number of parking spaces and beeing able to provide natural light and ventilation to the garage.

2_ The construction is set back from the street and pull out from the back of the plot.

So the front of the plot remains open which becomes a public space and people can gain access to the premises which could be seen from the street. This difference in height makes the front court to be an in-between space.

The lateral limit of the plot is made by a single wall which also forms part of the enclosure of the premises, with a top part of “fenêtres en longueur” that separates conceptually the dwelling. Where this wall is passing by the courtyards it becomes more permeable.

The back of plot becomes a private courtyard that also incorporates skylights at the ground level to light the garage.

Image Courtesy jose hevia

3_.The roofing of the house is folded up.

The program organization follows the logical use’s order in terms of public and private, so the higher you go the more private the space becomes.
The staircase which leeds to the upper level is placed by the party wall and is lighted from a skylight placed at the terrace level. We arrive at the center of the house.

At the interior of the house, the private spaces of the dwelling (bathrooms and bedrooms) are packed by the party wall, there are no corridors.

The roofing is folded up in order to achieve, at the one side a double height unique space to allocate the kitchen, living and dining area, and at the other one, enough height to acommodate a mezzanine which will allow to exit towards the terrace that has views to the Sierra de Tramuntana. The continuity of the roof is given by a window which becomes skylight.

In the main level of the housing a canopy area is created at the front area which will allow to have an external space designed to be protecting the big window with an external skin.

Image Courtesy jose hevia

4_The scale of is worked out with the materials.

The external wall is cladded in slate stones as an independent element. Then the folded roofing is cladded in limestone mares. The front and the back of the dwelling is rendered at first level and at ground level has a glass and aluminium facade.

Plan

Section

Section

Plan

Plan

Olympic Stadium in Kiev, Ukraine by gmp Architekten

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: gmp Architekten

On the occasion of the UEFA European Football Championships in 2012, which Ukraine is staging jointly with Poland, the rebuilding of the Olympic Stadium for the final game has been realized.

The new design for the reconstruction of the stadium respects the historic fabric with its important filigree prestressed concrete upper tier built in 1968, the frame of the new roof structure being detached and placed clear of the existing bowl. This most distinctive feature is therefore being encased in a new filigree glass façade and will be duly illuminated with appropriate lighting.

Interior with view at the playing field

  • Architects: gmp Architekten
  • Project: Olympic Stadium
  • Location: Kiev, Ukraine
  • Competition: 2008
  • Design: Volkwin Marg with Christian Hoffmann and Marek Nowak
  • Project leaders: Martin Bleckmann, Roman Hepp
  • Co-operation with Private Creative Architectural: Bureau Y. Serjogin LLC, Kiev
  • Structural design, roof and façade: schlaich bergermann und partner, Stuttgart – Knut Göppert with Markus Balz and Thomas Moschner

(more…)

Klaksvík’s City Centre in The Faroe Islands by Henning Larsen Architects

Monday, June 11th, 2012

Article source: Henning Larsen Architects

Klaksvík’s new city centre will be established where the two inlets meet. The urban development plan incorporates and strengthens the existing qualities of the city. It creates an adventurous and vibrant city centre with a sheltered city square that will provide the framework for cultural activities and numerous other opportunities. The city square forms a natural connection to the sea and will be the heart of the city.

Klaksvík City Center

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Project: Klaksvík’s City Centre
  • Location: Klaksvík, Faroe Islands
  • Client: Municipality of Klaksvík
  • Gross floor area: 150,000 m2
  • Year of design: 2012 – 2012
  • Type of assignment: 1st prize in open, international competition

(more…)

Palm Springs Animal Care Facility by Swatt | Miers Architects

Sunday, June 10th, 2012

Article source: Swatt | Miers Architects

The Palm Springs Animal Care Facility represents a unique public/private partnership between the City and Friends of the Shelter.  Located on a 3 acre site across from the City’s Demuth Park, the exterior design reflects Palm Springs’ unique mid-century architectural heritage.  While creating an Animal/People Community Center ambiance the facility features a central indoor/outdoor kennel design with public adoption access within an inviting garden courtyard equipped with misters and fabric shade structures.  Also included are indoor cat community rooms, special canine “living rooms” adjacent to an indoor/outdoor socialization area, a training room for educational and community evening uses, and a fully equipped clinic for in-house medical procedures.  The project has been designed as an equivalent “silver” LEED facility with a special emphasis on water conservation, wherein recycled water from the adjacent sewage treatment plant is used for cleaning all animal areas and for landscape irrigation.

Adoption Entrance Garden

  • Architects: Swatt | Miers Architects
  • Project: Palm Springs Animal Care Facility
  • Location: Demuth Park, Palm Springs
  • Site Building Area Size – 21,000 SF
  • Construction Type – Type V non-rated
  • Design Team: George Miers, AIA, Project Designer/Principal in Charge; Tim Hotz, AIA, Job Captain, Aaron Harte, AIA, LEED AP, Construction Administrator; Maureen Cornwell, Interior Designer
  • Software used: AutoCAD and Google Sketchup

(more…)

Yu Bar at Shanghai Marriott in China by Kokaistudios

Sunday, June 10th, 2012

Article source: Kokaistudios

The Yu Bar is the glamorous new rooftop bar of the newly opened Shanghai Marriott Luwan. Located on the banks of the Lupu River overlooking the Expo 2010 site and the Lupu ridge the bar is located on the 28th and 29th floor and features a large terrace offering guests phenomenal views of the city.

Yu Bar at Shanghai Marriott

  • Architects: Kokaistudios
  • Project: Yu Bar at Shanghai Marriott
  • Location: Shanghai, China
  • Client: Shanghai Greenland Group
  • Design period: September-December 2010
  • Completion project: June 2011
  • Floor area: 650 sqm
  • Photographer: Charlie Xia

(more…)

PARKPRAXIS in Kasten bei Böheimkirchen, Lower Austria by X Architekten

Sunday, June 10th, 2012

Article source: X Architekten

Task

Dr. Fehrmann decided to build her new practice in the centre of the lower Austrian community of  Kasten. The community’s centre consists of buildings which surround a green park on three sides. On its fourth side, the park opens up towards agricultural fields and meadows. The premises lie on the edge of the park where its green spaces turn into agriculture. Keeping the valuable urban quality of the continuous green space demands a certain concept in which the building is not to be seen as such, so as not to disturb the geographical connection between the two green spaces.

Image Courtesy X Architekten

 

  • Architects: X Architekten
  • Project: PARKPRAXIS
  • Location: Kasten bei Böheimkirchen, Lower Austria
  • Start of planning: October 2010
  • Start of construction: June 2011
  • Handing over: January 2012
  • Construction: masonry mixture
  • Floor space: 224 m2
  • Premises: 500 m²
  • Built-up area:  252 m²
  • Cubature: 1.059 m³
  • Pictures: x architekten

(more…)

IES Garrotxa in Olot, Girona by SVArquitectura

Sunday, June 10th, 2012

Article source: SVArquitectura

The general object is the refurbishment and extension of the Secondary School ‘Garrotxa’ and its department for job-training enclosing new units of classrooms and workshops for training courses. Finally a new sports hall with multipurpose-character for social events completes the complex.

Image Courtesy Beat Marugg

 

  • Architects: SVArquitectura
  • Project: Secondary School, Vocational Training Center ‘IES Garrotxa’
  • Location: Highway Riudaura, no. 110, Olot, La Garrotxa. Girona
  • Department or agency encarrega the project: INFRASTRUCTURE MANAGEMENT SA
  • Department or agency receiving the work: DEPARTMENT OF EDUCATION The Government of Catalonia
  • Owner of the land or building: CITY OF OLOT
  • Execution: 2007 – 2009
  • Author: SANTIAGO VIVES Sanfeliu

(more…)

Residential Building ODE in Amstedam, The Netherlands by HVDN / Studioninedots

Sunday, June 10th, 2012

Article source: HVDN/Studioninedots

At a unique location in Amsterdam, between the old town and the IJ-lake and next to Central Station, The Oosterdokseiland (ODE) is situated. Here, more than 200,000 square feet of modern architecture with a special mix of functions will be realized: housing, offices, a hotel, a library, a conservatorium, shops, bars and restaurants. For this dynamic place HVDN/Studioninedots designed a residential building with restaurants and a department store in the plinth. The building was recently completed and is characterised by a ‘chasm’, the specific shape of the apartments and the luxurious finish.

Image Courtesy Peter Cuypers

  • Architects: HVDN / Studioninedots
  • Project: Residential Building ODE ready for use
  • Location: Oosterdokskade, Amstedam, The Netherlands
  • Client: Bouwfonds MAB Den Haag
  • Type: 28 apartments and mixed-use development
  • Plot: 540 m
  • FSI: 11
  • Building costs: apartments € 7.400.000,- / total € 9.400.000,-
  • Design-completion: 2001-2012
  • Design team: Albert Herder, Arie v.d Neut
  • Project team: Stijn de Jongh
  • Engineering: Jean-Marc Saurer
  • Sustainebility: Uta Ehrhardt

(more…)

Taichung Metropolitan Opera House in Taiwan by ZAHA HADID ARCHITECTS

Sunday, June 10th, 2012

Article source:  ZAHA HADID ARCHITECTS

An exciting new cultural venue for the city of Taichung and an important landmark in its Civic District. Set on an urban grid, the Taichung Metropolitan Opera House defines the cultural axis and its site is influenced by a number of urban force fields, with secondary influences further shaping its implicit flows.

Render © Zaha Hadid Architects

  • Architects: ZAHA HADID ARCHITECTS
  • Project: Taichung Metropolitan Opera House
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Year of Completion: 2006  
  • Client:   Taichung Municipal Government
  • Type:   Competition / Research
  • Grand Auditorium: 2009 seats
  • Drama Theatre: 800 seats
  • Black Box Theatre: 200 seats

Render © Zaha Hadid Architects

(more…)

Escuelas Pias de San Anton in Madrid, Spain by Estudio Gonzalo Moure

Sunday, June 10th, 2012

Article source: Estudio Gonzalo Moure

On February 15 2005, an agreement was signed between the City of Madrid and the Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid (COAM) to coordinate a set of actions towards the restoration of the complex of Escuelas Pías de San Antón, that had suffered a fire few years before. It included an architectural competition and the subsequent development of the winning project.

Image Courtesy Jorge Crooke Carballal

  • Architects: Estudio Gonzalo Moure
  • Project: Escuelas Pias de San Anton
  • Location: Calle Hortaleza 63, Madrid
  • Project Title: Madrid Architects’ Association / Music School / Sport facilities / Day care center / Nursery
  • Client: Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid (COAM) / Ayuntamiento de Madrid
  • Site area: 7324 m2
  • Gross floor area: 35878 m2
  • Status: Built

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy