Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Soweto Theatre in Gauteng, South Africa by Afritects

July 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Afritects

The brief for the Soweto theatre was to create a public performing arts centre that the community of Soweto, South Africa would feel invited to use, enjoy and take ownership of. The concept of the building has evolved the existing typical theatre typology; the monolithic, impenetrable, secretive-mass with one- almost reluctant- public-gesture (the front door) has now become an open, legible and inviting space. All of the inner workings of the theatre are expressed outwards, beguiling and enticing its community in.

SE Elevation

  • Architects: Afritects
  • Project: The Soweto Theatre
  • Location: Gauteng, South Africa

Wing Wall and Skirting

As the Soweto Theatre brief called for a collection of three performance spaces (seating 430, 180 and 90 patrons respectively), these three spaces were each highlighted and made identifiable on the building’s exterior. The inner workings of the theatre complex express themselves outwards to the community as highly visible beacons in the landscape, enticing the audience in.

Separating and giving clear identity to each of these performance boxes offered a design challenge. As buildings comprise of serviced and service spaces (theatres by nature are highly serviced spaces) an architectural device had to be included to separate these elements. The wing walls that flank the building contain the theatre service spaces (ablutions, offices, stairwells, kitchens, store rooms, air-movement systems etc) and frame the three performance venues (the served spaces) whilst defining the internal, street-like, foyer spaces around the performance boxes. The shapes of these boxes were given further identity with curved edges and corners. Skylights and glass floors detach the boxes from the concrete floors of the building.

North Elevation

Each box was then given its own identity with a different colour using various shades and finish of red, blue and yellow ceramic tiles. The interior remaining the black box that makes theatre possible and the exterior colours representing the vibrancy, personality and excitement associated with theatre in Soweto. 200 000 ceramic tiles adorn the walls of the performance boxes, each tile laid individually by tradesmen from the local community.


The choice to position the building in a public park along a busy pedestrian route, used my many members of the community for their daily commute, further integrates the community and the building physically. The outdoor foyer, below the tensile structure, is a public gesture that is always open as a community meeting point.

Wing Wall and Theatre Box Night

South West View with Outdoor Lobby

Main Lobby

Internal Lobby

Elevation And Plan

Site plan

Related posts:

Contact Afritects

Tags: ,

Category: Theater

One Response to “The Soweto Theatre in Gauteng, South Africa by Afritects”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy