ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Italian Venezuelan Service Center Building in Caracas, Venezuela by Puchetti Arquitectos

 
July 2nd, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Puchetti Arquitectos

The building is surrounded by the Headquarters buildings (built during the 80’s) and the rest of the Centre foundational buildings (built during the 60’s), all of them designed by Architect Antonio Pinzani.

A particular geometry characterizes those buildings from 60’s: thin double curved concrete surfaces (Hyperbolic Paraboloids or HYPAR) cover spaces such as restaurants, theatre, access area, etc. The use of these shells as umbrellas makes evident the architect’s intention to create spaces sensible to the weather and the surroundings. For the Headquarter building, 20 years apart from the first ones, Pinzani makes use of a similar design strategy taking it to the next level: a single roof, at a bigger scale, cover several fluid spaces of different hierarchy with its shadow.

Image Courtesy Roberto Puchetti

  • Architects: Puchetti Arquitectos
  • Project: Italian Venezuelan Service Center Building
  • Location: Caracas, Venezuela

Image Courtesy Roberto Puchetti

When the shadow creates the volume: 
The design process was stimulated by an “a priori” value given in the tropics to the shadowed spaces. When Armando Reverón attempted to highlight the blinding light of the Caribbean in his paintings, he started working them out from a white canvas a priori stained with shadows. Is it then possible to think on an architectural composition that attempts to highlight the shadows by working out with lights staining a dark plane?

Image Courtesy Roberto Puchetti

The design process is based on the inversion of the relationship LIGHT-SHADOW into SHADOW-LIGHT, that is, it started by drawing the shadows needed a priori, followed by the volumes and roofs that should correspond to such shadows. The result is a roof which organizes and dominates the composition while emphasizes the fluidity of the spaces between the volumes containing the program. The facades, generated through the inversion described above, are composed of a north facing regular volume and a series of irregular volumes facing south. Due to the faceted geometry of its soffit, the roof becomes both a shadowing device as well as an aesthetic element, creating different shadows intensities.

Image Courtesy Roberto Puchetti

The roof:

temperature controlling and water collecting device.
During the entire design process the sustainability of the proposal was given special attention both in terms of the environmental impact and the economy of means. The structural system became extremely efficient when the number of pillars was reduced from 12 to 8, achieving a cost reduction of 30% on the original budget. Another 25% of savings was achieved on the amount of concrete and steel due to the design of the arc shaped retaining wall to the South of the site. Such element works as a monolithic structure responding in a more efficient way to the lateral forces of the mountain nearby.

Image Courtesy Roberto Puchetti

Likewise, from an environmental point of view a reduction in energy consumption was possible (22.5Kw/hr): the considerable amount of shadows produced by the roof helps avoiding the use of any air conditioning system and reduces the interior temperature in 6 degrees, creating comfortable spaces. In June (the hottest month) the building is protected enough from solar radiation and in December the shadow covers up to 95% the space.

The roof is made out of four calyces, each one of them supported by a column which acts as funnel allowing the collection of rain water captured by the calyces. This simple system helps save hundreds of liters by collecting a considerable amount of water per month. The collected water is used for charging WC cisterns, cleaning of floors and irrigation of green and sports areas.

Image Courtesy Roberto Puchetti

The scarce budget meant that the use of sophisticated technological systems of environmental control were out of reach. The architect could only count on Architecture and its elements (solar orientation, natural ventilation, dimensions and proportions of architectural elements) as the tool to negotiate with weather constraints.

Image Courtesy Roberto Puchetti

Related posts:

Tags: ,

Category: Service Station

2 Responses to “Italian Venezuelan Service Center Building in Caracas, Venezuela by Puchetti Arquitectos”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bentley: Get Connected
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley Map: Add intelligence to your workflow
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy