Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Daycare in Zsámbék, Hungary by Földes & Co. Architects Ltd.

July 6th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Földes & Co. Architects Ltd.

We meant this day care, designed for the small town of Zsámbék near to the capital, to be a building which can add value to this small-town and featureless residential built enviroment.

We mixed the functionally strict floor plan of the créche with a traditional and community building space form – the cloister. We’ve placed the group rooms and the central multifunctional space around the cloister. This way the créche became appropriate for developing relationship between parents and organising baby-parent events as well.

Image Courtesy Tibor Zsitva

  • Architects: Földes & Co. Architects Ltd.
  • Project: Daycare
  • Location: Zsámbék, Hungary
  • Lead architects: László Földes, Csaba Balogh
  • Project team: Levente Sirokai, János Sarusi-Kis, Péter Sónicz, Kati Fábry, Ágnes Deigner
  • Client: Local Government of Zsámbék
  • Building area: netto 631 m2
  • Completion: 2011
  • Software used: Archicad for the plans

Image Courtesy Máté Tóth

  • General constructor: GOMÉP KFT.
  • Structural engineer: Zoltán V. Nagy, J. Reilly Bt.
  • Mechanical engineer: György Léderer, Flottbau Bt.
  • Electrical engineer: Balázs Judit, Artvill Kft.
  • Kitchen technician: Ágnes Palainé Straub, Szigmavill Bt.
  • Pool technician: Sándor Halasi, Alliterrakva Kft.
  • Photographers: Tibor Zsitva, Máté Tóth

Image Courtesy Tibor Zsitva

The building displays the form of the traditional manor-houses which is adapted to the world of the little inhabitants by the playful facades. The garden, the size of which meets the standars, is divided into three parts. The more peaceful sessions and the recreation would be at the cloister while the more active and noisy games will take place in the two side gardens.

In the center, around the cloister, we’ve formed a communal zone as a unified line of spaces. The outside and the inside are formed equal, the open air roofed space and the interior are only separated by a transparent glass wall. The courtyard (with the tree in the center) provides comfortable microclimate in the summer heat making the installation of expensive building system unnecessary.

Image Courtesy Tibor Zsitva

We were intent on using natural, warm materials in the design.

We were looking for a lasting and meanwhile people friendly material for the facades so we decided to use bricks which appeares in more colours, placed freckled, showing as a mix of joyful burning red and grey. Brick appeares consequently in the community places too this way strengthening the unity of the exterior and the interior places.

Image Courtesy Tibor Zsitva

As a contrast to the clay we designed concrete-tile roofing on the roof waving as a single sheet, which becomes a worthy counterpart of it by its simplicity and lasting.

This sheet covering the whole building appeares in the interior too by the weaving of the off-line reinforced concrete slab roof. The exciting vertical movement resolves the scarcity feeling of the communal places, this way making the relatively small spaces seem more far-flung and spacious.

Image Courtesy Máté Tóth

We intended to use clear shaping and some fresh-coloured tones to provide clear-out background for the whirl of colourful toys, drawings and clothes in the children’s group rooms where they spend their whole day. The furnitures unfortunately visualise a more colourful, more vivid world compared to our intentions. The finishes are made of PVC everywhere, on the floor, on the walls and in the lavatory as well, using grey colour on the floor and white on the walls.

We applied low-parapet windows between certain spaces, this way the small snugs and intimate spaces – for the children esentially – are combined into a community-building whole.

Image Courtesy Máté Tóth

Image Courtesy Máté Tóth

Image Courtesy Máté Tóth

Image Courtesy Máté Tóth

Image Courtesy Máté Tóth

Floor Plan

Section A

Section B

Site Plan

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Child Care, Kindergarten

One Response to “Daycare in Zsámbék, Hungary by Földes & Co. Architects Ltd.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
Bentley:AECOsim - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy