ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

N-House in Tokyo, Japan by Takato Tamagami Architectural Design

 
July 18th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Takato Tamagami Architectural Design

This is a two-generation family housing situated on high ground in Tokyo metropolitan area. The housing is composed of two interlocked volumes of A-House and B-House.  We intend to provide completely different spatial sequences in both houses.

The site is 15m(width) x 30m(length), long in south-north direction. Church, which is mainly used as facility for wedding parties, is located on the west side. We created a U-shaped volume and a courtyard in the middle, in order to get enough sunlight from all directions. Exterior finish is white cement plaster exposed aggregate finish with coral sand. The white volume sits on the basement, where separate entries to both houses and car parking are located.

Image Courtesy Masaya Yoshimura

  • Architects: Takato Tamagami Architectural Design
  • Project: N-House
  • Location: Tokyo, Japan
  • Construction:  SATOHIDE corporation
  • Photographer:  Masaya Yoshimura
  • Scope of work:  new construction
  • Structure:  reinforced concrete structure
  • Principal use:  Residence
  • Total floor area:  586.87m2
  • Construction Period:  2010.10.18~2012. 2.17
  • Software used: Vectorworks to draw 2D and FormZ to draw for 3D

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Finish material:

  • Exterior wall:  white cement plaster exposed aggregate finish with coral sand
  • Roof:  sheet water-proofing
  • Interior floor (A-HOUSE):  travertine / rose wood oil finish / carpet
  • Interior floor (B-HOUSE):  rose wood oil finish
  • Interior Wall(A-HOUSE) :  stucco Semi gloss finish / aluminium panel
  • Interior Wall(B -HOUSE) :  acrylic emulsion paint finish /exposed concrete
  • Interior Ceiling(A-HOUSE):  stucco
  • Interior Ceiling(B -HOUSE):  acrylic emulsion paint finish

Image Courtesy Masaya Yoshimura

A-House

Tunnel-like entrance corridor leads you to double-height stair hall with sunlight from high side windows. You experience continuous flow of space from dark to light, and it extends into space beyond. Gravel garden, which is covered by the volume above, is located in the middle of the stairs. It is a half-exterior space connecting the street and the courtyard, and from the road the front facade looks like floating above it. We regard this space as “raised garden” which can be used as a kind of gallery space.

Image Courtesy Masaya Yoshimura

On the second floor, studio with ceiling height of 4m is situated. It is soundproof and equipped with shading screens and movie projector screen, so they can enjoy movies and play musical instruments there. There is also a study behind glass partition, so you can work there and enjoy movie at the same time.

The top floor is allocated for spacious living room, which is 100 m2 in floor area, stretched in south-north direction. By bending the plan in wide v-shape, they can fully enjoy the urban panorama of Tokyo: Roppongi Hills towards the north, Tokyo Tower towards the east and beautiful sunset over the city towards the west.

Image Courtesy Masaya Yoshimura

B-House

After you enter the front door, you walk through exterior entryway and first see the courtyard at eye level. As you walk up shallow the stairs you gradually see its entire view.  From all rooms in A-House you can look down the courtyard, so that residents of A-House and B-House can sense each other’s presence by sharing this space.

Wall of the adjacent church blocks the west side of the site. The courtyard is rather closed, so we intended to improve the environment by making wind blow through “raised garden” into the courtyard, and used white reflective exterior finish so that the walls gives off diffused reflection of sunlight in the space. All rooms in B-House are facing the courtyard and its soft diffused light gives a sense of openness and relaxation.

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Image Courtesy Masaya Yoshimura

Related posts:

Tags: ,

Categories: FormZ, House, Vectorworks

One Response to “N-House in Tokyo, Japan by Takato Tamagami Architectural Design”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy