ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Enzo Ferrari Museum in Modena, Italy by Shiro Studio

 
July 25th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Shiro Studio

In 2004 Future Systems won an international competition to design a new museum in Modena, Italy. Dedicated to motor racing legend and entrepreneur Enzo Ferrari (1898 – 1988), the museum comprises exhibition spaces within the early nineteenth century house where the motor racing giant was born and raised, and its adjoining workshop, as well as a separate, newly constructed exhibition building.

Image Courtesy Studio Cento29

  • Architects: Shiro Studio
  • Project: Enzo Ferrari Museum
  • Location: Via Paolo Ferrari 85, Modena, Italy
  • Client: Fondazione Casa Natale Enzo Ferrari
  • Concept design: 2004
  • Completion date: 2012
  • Site area: 10,600 m²
  • Gross floor area: 5,200 m² (4,200 m² Galleria/ 1,000 m² Ferrari House)
  • Contract value:  €14.200.000

Image Courtesy Andrea Morgante

  • Architect: Jan Kaplický (Future Systems)
  • Project Architect: Andrea Morgante
  • Competition team: Jan Kaplický, Andrea Morgante, Liz Middleton, Federico Celoni
  • Project team (Preliminary, Detailed, Construction) (2005-2007): Andrea Morgante, Søren Aagaard, Oriana Cremella, Chris Geneste, Cristina Greco, Clancy Meyers, Liz Middleton, Itai Palti, Filippo Previtali, Daria Trovato.
  • Art Direction (2009-2012): Andrea Morgante (Shiro Studio)
  • Gallery Exhibition design: Jan Kaplický (Future Systems), Andrea Morgante (Shiro Studio)
  • Enzo Ferrari House Exhibition design: Andrea Morgante (Shiro Studio)
  • Structural and environmental services (competition stage): Arup London
  • Project Management and Site Supervision: Politecnica- Modena
  • Structural, Mechanical & Electrical Design, Environmental Impact Assessement, Health & Safety (Preliminary, Detailed & construction stages): Politecnica
  • Quantity Surveying: (design & construction stages): Politecnica
  • Politecnica Project and Site Supervision team: Francesca Federzoni (disciplines integration), Fabio Camorani (structures and site Supervision), Francesco Frassineti (electrical), Paolo Muratori (building works site supervision), Stefano Simonini (Health and Safety supervision).
  • Main Contractor: Società Consortile Enzo, CCC soc. coop. (Leader), Ing. Ferrari s.p.a, ITE Group s.r.l, CSM.
  • Technical Director: Giuseppe Coppi (CdC – Modena)

Image Courtesy Studio Cento29

Following the death of Jan Kaplicky in 2009, the office of Future Systems was dissolved ¹. Andrea Morgante, formerly of Future Systems and now director of Shiro Studio, was appointed to oversee the museum’s completion. The new building has been constructed to Kaplický‘s original design– it is sensitive to the existing historical context, combines the latest in construction and energy saving technology, and resonates in spirit, language and materials with the cars it is intended to showcase. The fully restored house and workshop provide additional exhibition space designed by Morgante.

Image Courtesy Studio Cento29

New Exhibition Building

The sculpted yellow aluminium roof with its ten incisions – intentionally analogous to those air intake vents on the bonnet of a car – allows for natural ventilation and day lighting, and both celebrates and expresses the aesthetic values of car design. With its 3,300 square metres of double-curved aluminium, the roof is the first application of aluminium in this way on such a large scale. Working together with boat builders whose familiarity with organic sculpted forms and waterproofing made them the ideal partner, and cladding specialists, the form is constructed from aluminium sheets fitted together using a patented tongue and groove system. The bright Modena yellow of the roof is Ferrari’s corporate colour, as seen on the Ferrari insignia where it forms the backdrop to the prancing horse. It is also the official colour of Modena.

Image Courtesy Studio Cento29

Kaplický wanted to create a sensitive dialogue between the two exhibition buildings that showed consideration for Ferrari’s early home and underscored the importance of the museum as a unified complex made up of several elements. The views out of the new exhibition building dramatically frame the house and workshop, while views from outside the house and workshop immediately reveal the function and content of the new exhibition building. The height of the new exhibition building reaches a maximum of 12 metres – the same height as the house – with its volume expanding below ground level. In addition, the new building gently curves around the house in a symbolic gesture of appreciation.

Image Courtesy Studio Cento29

The glass façade is curved in plan and tilts at an angle of 12.5 degrees. Each pane is supported by pre-tensioned steel cables and is able to withstand 40 tonnes of pressure. The technical specification of these panes and cables means that greater transparency in the façade is achieved with maximum functionality. In the summer months a thermo-sensor activates the windows in the façade and roof allowing cool air to circulate. With 50% of the internal volume of the main exhibition building set below ground level, geothermal energy is used to heat and cool the building. It is the first museum building in Italy to use geothermal energy. The building also employs photovoltaic technology and water recycling systems.

Image Courtesy Studio Cento29

Visitors entering the new building have uninterrupted views into the entire exhibition space: a large, open, white room, where the walls and floor transition lightly into one another and are perceived as a single surface. A stretched semi-transparent membrane spreads light evenly across the roof, and in combination with the slits running from side to side which allow air to escape and give a ribbed effect, recalls the language of a car interior. A bookshop and café are situated to one side of the entrance and facilities to the other. Both are painted the same Modena yellow as the roof and take the form of blister-like pods. A gently sloping ramp gradually leads the visitor around the building from the ground floor to the basement level, with display stands designed by Morgante punctuating the circulation path. These stands lift the cars 45 centimetres so that they can be viewed from different angles and appreciated as works of art rather than objects simply placed in a room. Up to twenty-one cars can be displayed in this open space at any one time. Supplementary exhibition material is displayed in leather cases located along the perimeter wall. At the bottom of the ramp and directly below the entrance, an audiovisual room forms a permanent part of the exhibition. A flexible teaching space and a conference room with a carved out opening allowing views up into the entrance area are located next to it.

 

Image Courtesy Studio Cento29

Restored House and Workshop

The two-storey house and workshop built by Ferrari’s father in the 1830s has been completely refurbished. Later additions to the house and workshop have been removed and, with the exception of two internal bracing structures that have been inserted in accordance with Italian anti-seismic regulations to give structural rigidity, no alterations have been made. The main gallery space is located within what was the double height workshop. Here Morgante has designed a contemporary exhibition display system, which incorporates digital projections, objects owned by Ferrari, information panels and other material. The display system was conceived as a large-scale vertical book that allows the visitor to read the different chapters of Ferrari’s life through various media; a three-dimensional immersive biography. The system takes the form of a sinuous wall separated into pages, so that as visitors progress down the room, they are obliged to gradually discover each page and chapter in sequence. At every point the next chapter is concealed so as to maintain interest and create a sense of excitement. This organic landscape stretches through the entire length of the 40 metre long space and soft, low-level backlighting gently illuminates both it and the room, making the space intimate in spite of its size. At the northern end of the main gallery, in the original house, two smaller exhibition spaces are located next to one another. Administrative spaces are situated directly adjacent to them and on the first floor.

The official opening is set for March 10th 2012 and the foundation stone designed by Kaplický will be unveiled on the same day.

Image Courtesy Studio Cento29

Image Courtesy Andrea Morgante

Image Courtesy Andrea Morgante

Image Courtesy Andrea Morgante

Image Courtesy Andrea Morgante

Image Courtesy David Pasek

Image Courtesy Andrea Morgante

Related posts:

Contact Shiro Studio

Tags: ,

Category: Museum

2 Responses to “Enzo Ferrari Museum in Modena, Italy by Shiro Studio”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy