Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tongjiang Recycled Brick School in Jianxi Province, China

 
July 28th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: RUF (Rural Urban Framework)

Tongjiang Primary School is located in Jianxi Province, south-east China. The charity World Vision commissioned Joshua Bolchover and John Lin at The University of Hong Kong, Faculty of Architecture, to design a new school building at no additional cost to a typical school building found in China. These buildings are generic two story buildings with open balconies constructed from reinforced concrete and brick infill. Our aim was to work within these constraints to produce a building that responded to the site context and could create unique spatial experiences for learning and social interaction.

Image Courtesy Ruf Work

  • Architects: RUF (Rural Urban Framework)
  • Project: Tongjiang Recycled Brick School
  • Location: Jianxi Province, China
  • Designers: Joshua Bolchover, John Lin (RUFWORK/ The University of Hong Kong)
  • Commissioning Donor: World Vision
  • Additional Donors: Luke Him Sau Charitable Trust
  • Project manager: Maggie Ma
  • Project team: Christiane Lange; Jess Lumley; Mariane Quadros de Souza; Anna Wan
  • Image Credits: RUF WORK
  • Date: April 2012
  • Size: 1,096m2
  • Cost: 73,616 USD
  • List Of Principle Materials Used: Concrete, bricks, recycled bricks

Courtyard (Image Courtesy Ruf Work)

The brief was to expand an existing school from 220 children to 450 through the creation of a new building with 11 classrooms to provide a learning hub for a network of rural villages that currently do not have access to education. The school is situated in a rural village of approximately 5000 farmers growing crops of lotus seed and tobacco with yearly incomes of about 1700RMB, ($260 US). Although we are not aware of the exact government plans for the area, it is possible that the village could be subsumed within China’s national drive to urbanise many rural areas, through infrastructure building and factory development, in order to alleviate rural poverty. Around the village there are indicators of this potential change:  government planning regulations enforce that all buildings are set back from the road’s edge; old houses are being replaced by new modernized concrete dwellings; and stacks of old materials of brick and tiles line the roadside.

Brick wall (Image Courtesy Ruf Work)

The intention is to make use of these waste materials in the construction of the new school through re-deploying this material in innovative ways. The roof is formed from recycled brick waste and rubble that thickens the roof to provide additional thermal mass cooling the building in summer and retaining heat during the winter. The rubble acts as a substrate for natural greening from wind-blown plants, mosses and lichens.  The roof steps down to join the wall which gradually becomes more open through perforations in the brick patterning. This external skin protects the internal classrooms from excessive solar gain yet allows for natural ventilation through the teaching spaces. The wall and roof form a thickened edge to the street façade allowing the more protected façade to the courtyard to be opened up comprising concrete fins and vertical glazing. The fins vary in size for different functions: thin strips for solar protection and wider C-sections that contain bookshelves within the classrooms.

Exterior (Image Courtesy Ruf Work)

A key concept is to allow the school to open up for community use and participation. The natural topography of the site is manipulated to create a series of outdoor steps that stretch from the main entrance across the building and through to the courtyard beyond.  This creates a protected open air meeting room that is directly accessible from the street. The level change advantageously produces a large assembly hall at ground level that also functions as a community learning space or library.

Through an emphasis on the potential of waste material, simple environmental strategies and the creation of a diversity of learning spaces, both indoor and outdoor, the school is robust and adaptable enough to withstand the potential transformation in the surrounding context.

Roof (Image Courtesy Ruf Work)

External wall (Image Courtesy Ruf Work)

Corridor (Image Courtesy Ruf Work)

Hall (Image Courtesy Ruf Work)

Drawing

Drawing

Drawing

Drawing

Drawing

Model

Model

Related posts:

Tags: ,

Category: School

One Response to “Tongjiang Recycled Brick School in Jianxi Province, China”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy