ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

CYC student Residence in Aglantzia, Cyprus by EKKY Studio

 
July 31st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: EKKY Studio

A property development company issued a request for submission of a proposal for the design and construction of an affordable student housing complex close to the university of Cyprus, in Aglantzia area of Nicosia -Cyprus.

Through our research, a new building typology was explored. EKKY studio proposal for the CYC Students residence can house 70-76 students and it can potentially create public facilities for the students of the neighbouring properties, aiming at creating a contemporary student housing hub.

Image Courtesy Sergio Godoy

  • Architects: EKKY Studio
  • Project: CYC student Residence
  • Location: NicoSlas, Aglantzia, Cyprus
  • Client : K&P Christou Developers & Melma Properties
  • Project Year: 2012
  • Project Area: 2400 sqm
  • Status: Private Competition – First Prize
  • Stage: In progress
  • Rendering: Sergio Godoy

Image Courtesy Sergio Godoy

Alienation and lack of social contact are major problems for many students. The main concept of the complex is to create a small community and to initiate a widespread social network within the residence. The main shapes provide the greatest possible contact between common and private spaces by creating all the movement paths as an interior outdoor interactive space that is surrounding the heart of the building. At the same time, the main shape ensures the privacy of each residence by giving it the view towards the road, with most of the units having a private veranda.

Image Courtesy Sergio Godoy

In order to allow light in the courtyard, the building is only two floors high in the south west façade and goes up to four floors in the north east façade. The two wings of the building are connected by a slope roof that hosts a slope garden and an open sitting area where students can meet during the day and enjoy external activities in the Mediterranean climate.

Image Courtesy Sergio Godoy

The upper levels (1st-4th floor) are mainly organised with the residence units situated along the perimeter. Each unit has a private bathroom, a kitchen, a sleeping area and a study area. At the ground floor are grouped all the communal functions and facilities such as the cafeteria, the reception area, a pool area, multiuse areas, a small supermarket etc. All the common areas at the ground floor have been designed to have a double view, both to the street and the interior courtyard, giving the users the flexibility to observe both outside and inside activities. The corridors around the central outdoor space,  “a hole in the solid form of the building”, is creating a luxurious Mediterranean oasis of sitting areas in the centre of the entire building.

Image Courtesy Sergio Godoy

The dormitory’s shell is facing the surrounding buildings with a series of large windows. The composition of the facade of aluminium panels, is a sliding screen profile system that allows the indoor units of 20-25 sq.m. to extend the interior space toward the exterior balconies.

As the exterior space is composed by strict repetitive elements the interior facade is full of colours, warm materials and green areas.

THIRD FLOOR-PLAN

Many common areas can be found throughout the building, creating breathing holes in the main shape. Those holes allow natural light and ventilation in the building, creating at the same time the potential for organising events. On the 2nd floor, under the slope roof, there is also an extra double height amphitheatric space which connects the second and third floor and provides a social outdoor area for the students to gather for outdoor lectures, movies projection, performances, theatre acting or concerts.

SECOND FLOOR-PLAN

As the weather in Cyprus favours outdoor activities throughout the year, a roof garden has been created with covered sitting areas and a more public character. The proposal of EKKY studio architects is aiming at improving the community spirit, the creativity and the organisation of student events and gatherings through providing, at the same time, both privacy and comfort.

GROUND FLOOR-PLAN

FOURTH FLOOR-PLAN

FIRST FLOOR-PLAN

DIAGRAM-08

DIAGRAM-07

DIAGRAM-05

DIAGRAM-03

DIAGRAM-01

AXOMETRIA

Related posts:

Contact EKKY Studio

Tags: ,

Categories: Housing Development, Residential

One Response to “CYC student Residence in Aglantzia, Cyprus by EKKY Studio”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

AIA2015: Atlanta May 12-16 2015
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley Map: Add intelligence to your workflow
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy