Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bromont House in Bromont, Canada by Paul Bernier Architecte

August 7th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Paul Bernier Architecte

Located near Bromont, Québec (Canada) and surrounded by woods, this house is set in a natural clearing atop a rocky outcrop. The site offers beautiful views of the forest. In winter, when the leaves have fallen, the Appalachian Mountains are visible in the distance. This project, a weekend getaway for a couple living in Montreal, set out to provide a serene, light-filled and timeless space that would be sensitive to its natural setting.

Image Courtesy James Brittain

  • Architects: Paul Bernier Architecte
  • Project: Bromont House
  • Location: Bromont, Québec, Canada
  • Design start date : june 2010
  • Design end date : march 2011
  • Construction start date : april 2011
  • Construction end date : may 2012

Image Courtesy James Brittain

  • Site area : 6 acres (24 280 m2)
  • Built area : 3925 sq. ft. ( 365 m2)
  • Architectural firm : Paul Bernier architecte
  • Project leader : Paul Bernier
  • Structural engineer : Alain Mousseau of Calculatec inc.
  • General contractor : Constructions Mire
  • Photographer : James Brittain

Image Courtesy James Brittain

The house is made up of 2 volumes, a day block and a night block.

The day block is a U-shaped volume set on a plateau at the top of the outcrop. It houses the shared living spaces, including the kitchen, the dining room, the living room and a reading nook, which is tucked behind the fireplace. The facades on the outside of this U-shape are clad in natural stone and pierced by openings that frame prime views. Floor to ceiling windows line the inside of the U and define a sheltered inner courtyard.

The night block, which includes the master bedroom, consists of a 2-storey stone block that extends over the slope. Here, too, openings have been oriented and sized as a function of the vistas and the sun’s path. A generous window wraps around the southeast corner, for instance, to afford a stunning diagonal view over the woods.

Image Courtesy James Brittain

These 2 volumes are connected by a veranda and a fully glazed passageway.

A large roof with an exposed timber frame of Douglas fir covers the entire house. Inside, the sense of a single volume is reinforced by the open space beneath the ceiling, with no partition extending to full height. Rooms that require privacy, like the bathroom in the day block, are capped by low ceilings that set them off as cubes within the space. The bathroom wall, which faces the inner courtyard, is a pivoting screen of frosted glass and steel. This feature ensures the optimal use of natural light and reinforces the notion of a fluid relationship between the spaces.

Image Courtesy James Brittain


Indoor/outdoor interaction is emphasized throughout the project.

Blurred boundaries

The inside/outside boundary is blurred in various ways. Openings allow sight lines that cross through the building. Structural elements like the wood roof, stone walls and galvanized steel columns pass unchanged from the interior to the exterior. Large sliding glass panels ensure an easy flow between indoor and outdoor spaces. Depending on conditions, one can even move from one area of the house to another via the outdoors. Outdoor spaces are also embraced by the design of the house, creating the impression of an outdoor room.

Image Courtesy James Brittain

The inner courtyard

The inner courtyard, with its floor-to-ceiling windows and cloister-like colonnade of steel posts, serves as an outdoor room in summer. On 3 sides, glazed walls open to make the courtyard an extension of the living areas. A wooden terrace is laid out in this space, while the forest around the home has been left in its natural state.

Image Courtesy James Brittain

The veranda

The veranda is the space between the day block and the night block. It is protected by the roof, which bridges the two sections. Its sheltered dining area provides a beautiful view of the woods and is oriented east to benefit from the morning sun. The veranda has a glazed corridor that creates a feeling of being outdoors, even in winter, when going from the day block to the night block. Awareness of the natural environment is always a part of life inside this home.

Image Courtesy James Brittain

The openings

Window and door openings are positioned and sized as a function of the viewer’s position and the landscape elements they frame. Because the house turns in on itself, several sight lines cross through the structure, looking inward at other areas of the home and outside at the same time.

Image Courtesy James Brittain


The building uses materials and construction methods that could be considered traditional or rustic, such as natural stone walls, a timber frame and a sloping standing seam roof.

The form of the house, however, is unique, determined by the terrain and the desired relationship among the various functions of the structure. Distinctly modern features include clean lines, the use of large windows placed for optimal views and sun exposure (not according to classical composition), the open plan and various design details.

Indeed, the spare aesthetics, simple and exposed structural components and use of natural and robust materials refer to both traditional building practices and a more modern perspective on design.

Image Courtesy James Brittain


In the spirit of this rustic/modern approach, we focused on natural materials in their raw state, exposed and unadorned. The intention was to create a house that would be as solid as the natural environment surrounding it, through the use of elements such as stone, wood beams, steel columns, glass and concrete flooring.

Durable materials were chosen for the outside: stone for the walls and steel for the roof and columns—solid materials that stand the test of time.

Image Courtesy James Brittain

Inside, white, gray and black materials set the tone: bare stone, a concrete floor, glass, a galvanized steel structure and a gray-stained wood ceiling. The rest is white-painted drywall. Throughout, color is brought into the house by nature and its seasonal changes.

The building offers a play on contrasts, as large opaque stone walls and generous glass surfaces set the stage for a compelling dialogue between inside and out.

Image Courtesy James Brittain

Image Courtesy James Brittain

Image Courtesy James Brittain

Image Courtesy James Brittain

Image Courtesy James Brittain

Related posts:

Tags: ,

Category: House

One Response to “Bromont House in Bromont, Canada by Paul Bernier Architecte”

Leave a Reply to aeccafe Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy