Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bernier-Thibault Residence in Canada by Paul Bernier Architecte

 
September 7th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Paul Bernier Architecte

The house is in Montréal, on a densely built block in the Plateau Mont-Royal neighborhood. An extension and a transformation of the house had to be made to allow for a family of four. Two rooms had to be added, one for the kids and one for the adults. The house also had to be rethought to make it a coherent project in its spirit and materiality.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

  • Architects : Paul Bernier Architecte
  • Project: Bernier-Thibault Residence
  • Location: Montréal, Québec, Canada
  • Name of architectural/design firm: Paul Bernier architecte
  • Design start date : January 2006
  • Design end date : August 2006
  • Construction start date : June 2006
  • Construction end date : January 2007
  • Site area : 1664 sq. ft. (152,7 sq. meters)

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

  • Built area : 1424 sq. ft. (132,3 sq. meters) in renovation + 516 sq. ft. (48 sq. meters) in new construction = 1940 sq. ft. (180,2 sq. meters) in total.
  • Budget : 200 000$ approximately
  • Cost per sq. metre / per sq. ft. : 103$ per sq. ft. (1110$ per sq. meters) taking renovation and new construction together
  • Photographers: Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera
  • Client name : Paul Bernier and Joëlle Thibault
  • Project leader : Paul Bernier
  • Design team members : Paul Bernier
  • Engineering : Structural engineer Alain Mousseau of Calculatec inc.
  • Main contractor : Paul Bernier

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

We wanted to create a house filled with natural light, appeasing, and thought with the day-to-day life in mind. So we had to extend the house and preserve the quality of the garden while working around the various zoning bylaws. The original house orientation was also a challenge since the façades that could receive windows were mainly oriented Northeast, therefore letting in little direct natural light.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

CONCEPT

Two boxes made of glass and wood, simple volumes of similar dimensions, were added to the original house. One box was placed on the roof and the other one in the garden under the big maple. A vertical slice of the original garden side wall was taken out and replaced by a wood structure wall that allows for openings on the garden and that acts as a formal link between the two boxes. The original house is veneered with brick and all new interventions are made of wood.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

The box in the garden, a playroom for the children, is connected to the interior living spaces and opens up on the courtyard with wide glass doors as a pavilion in a garden. It is also covered with a green roof that blends it in the surroundings when seen from above. The box on the roof shelters the room for the parents, like a tree house for the grown-ups. It is a space lined with wood and from where we can see the city and the sunrise.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

That box on the roof acts also as a light well for the house below. The west corner is completely glazed and an opening was made in the floor below to allow the natural light to flow in and filter all the way to the ground floor through the semi-transparent wood trellis bridge of the second floor. Sliding walls, semi transparent surfaces and openings allow for both the division and the interaction of the spaces.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

THE PLAN

The ground floor, the space for family life, is a ‘’L’’ shape that wraps around the garden that becomes an extra room in the summer. The second floor, the floor of the bedrooms, is calm and airy. The bedrooms open on the circulation ‘’bridge’’ made of wood trellis that floats above the living room in a double height space filled with natural light and that offers views on the garden and the green roof. The third floor is a refuge on the roof.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

SPACE AND LIGHT

Opening up horizontally and vertically, The long wall made of sliding wood panels that separates the bedrooms from the rest of the house at night, opens up in the morning. The bedrooms then become vast and bright. They take advantage of the double height space that brings light from the third floor windows. From the bridge we can also see the living room through the semi-transparent floor and interact with the people below.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Also, in the kitchen, located at the intersection of the two wings of the ground floor, the person preparing meals has a 270 degrees overview of what’s going on through an horizontal opening that let’s you see the living room, the garden and a peek in the play room. Everywhere in the house we have tried to create openings or semi-transparent screens to let light thru and to allow spaces to interact.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Volume, the circulation bridge and stair, The stair made of steel and wood sits in this big volume opened up on three floors. We experiment this light filled space going up the stair that was designed with as few materials as possible (one central stringer, minimal railings, floating steps and the top landing in steel trellis) to emphasize this impression of an object that lets light go through. In this space, the robust aspect of the cement rough coat wall and the steel stair reinforces this impression of ‘’being outside’’ given by the zenithal light.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Exterior space

The garden, an interior courtyard under the shade of trees, is defined by three buildings and a tall fence. It is a green room, the walls are clad with ivy, the ground is covered with shade plants, river stones and a flat stone path that leads to an outdoor shower. It is a space that is always cool in the summer. Its green surfaces absorb the urban murmur and give it an impression of an oasis in the city.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

MATERIALS AND ASSEMBLIES

I was not trying to multiply material and details. Few materials were used, mainly oiled yellow birch and oxidized steel. Materials that are simple, relatively low cost and local. Quality without luxury.
Marcel Parizeau Prize at the ‘’Prix d’excellence de l’Ordre des Architectes du Québec 2009’’ (Quebec’s annual architect’s association awards, 2009), for the Bernier –Thibaults house.

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Image Courtesy Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera

Proofread by: Anand Gangal

Related posts:

Tags:

Category: House

One Response to “Bernier-Thibault Residence in Canada by Paul Bernier Architecte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy