Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Ronald McDonald Family Room, Wilhelmina Children’s Hospital, Utrecht in Dordrecht, Netherlands by EGM architecten

 
September 19th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: EGM architecten

Ronald McDonald Family Room, Wilhelmina Children’s Hospital, Utrecht

Image Courtesy EGM architecten

  • Architect: EGM architecten
  • Location: Dordrecht, Netherlands
  • Client: Ronald McDonald Kinderfonds
  • Completion date: 2011
  • Photographs: Courtesy of EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

The Ronald McDonald Family Room in Utrecht is located on the roof of the Wilhelmina Children’s Hospital entrance hall. The Family Room is a place where parents and siblings of young patients can withdraw from the realities of the medical world.

Image Courtesy EGM architecten

The design was put together with the desire to temporarily escape the hospital environment. This is easily accomplished upon entering the ‘tree house': a freestanding house in the classic design. A house with a pointy roof, as if a child drew it. The tree house owes its special slanted form to the fact that it is positioned precisely above the forest of columns in the main hall just underneath.

Image Courtesy EGM architecten

Where the little house is positioned close to the hospital, the facade provides protection and is finished in tints of warm grey and orange. The northern façade is fully constructed in glass and mounted in sturdy wooden frames, overlooking the hospital’s courtyard.

Image Courtesy EGM architecten

Even the interior has surprisingly contrasting combinations with lofty heights and inviting corners. Open walls of wooden columns alternate between providing a good hiding space or simply a bit of transparency. Because of the wooden interior, the tree house’s atmosphere is warm, friendly and personal. Furthermore, the white acoustic ceiling absorbs sound and literally provides rest. Simply put, the Ronald McDonald Living Room makes a major contribution to a pleasant hospital stay.

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Image Courtesy EGM architecten

Related posts:

Tags: ,

Category: Hospital

One Response to “Ronald McDonald Family Room, Wilhelmina Children’s Hospital, Utrecht in Dordrecht, Netherlands by EGM architecten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy