Open side-bar Menu

Archive for January, 2012

Europan 11 Leeuwarden 1st Prize New Water Garden

Friday, January 20th, 2012

Article source: CUAC Arquitectura


NIEU WAter gaRDEN, a new landscape of water, meeting between urbanity and agriculture.

The proposal arises Niwu Water Garden by the ensounter of three main materials: water, city and farmland. In a scenic enclave of particular importance to the city of Leeuwarden an appropriate balance between these materials allows to think about a hybrid landscape which establishes a transition between rural and urban.

Thus become a new environment in which elements of the city (the traditional and the present) establish a proper dialogue with the existing agricultural plot and its associated infrastructure.


  • Auther: Pulido+Piriz (CUAC Arquitectura)
  • Architects: Tomás García Píriz, Javier Castellano Pulido, Luis Miguel Ruiz Avilés, Serrano y Baquero Arquitectos, Juan Antonio Serrano García, Paloma Baquero Masats
  • Contributors: Cristóbal Adrián García Almeida, José Enrique Iniesta Molina, Alejandro Pedro López Fernández, Alejandro Carlos Galindo Durán, María de Lara Ruiz, Juan Bachs Rubio, Elena María Lucena Guerrero.


See Through Townhouses in Washington, D.C. by Suzane Reatig Architecture

Friday, January 20th, 2012

Article source: Suzane Reatig Architecture

The site is located in the up and coming Shaw neighborhood of Washington, D.C. In this residential neighborhood of two- and three-story row houses, the challenge was to design a new duplex residence that would respect and complement the historic context as well as provide uplifting spaces for the inhabitants.

Front at night (Images Courtesy Robert Lautman & Suzane Reatig)

  • Architect: Suzane Reatig, FAIA – Suzane Reatig Architecture
  • Project Name: See Through Townhouses
  • Location: 506 O Street NW, Washington, D.C.
  • Project Type: Residential – Single Family
  • Photo Credits: Robert Lautman  & Suzane Reatig
  • Awards: 2009 AIA DC/Washingtonian Residential Design Award, 2008 AIA DC Merit Award in Architecture


Cell Bricks in Tokyo, Japan by Atelier Tekuto

Friday, January 20th, 2012

Article source: Atelier Tekuto

For this particular project, I wanted to accomplish two things. The first was to combine opposing architectonics; the masonry structure which is the origin of the building technique and the skin structure which I have been trying on my projects. And the second was to innovate something that equips structure, function and heat environment altogether.A steel box is designed with the Japanese original module and it sizes 450mm×900mm. The Boxes are piled up with openings that become windows. Considering the heating environment inside, the depth of a steel box was decided as 300mm that serves as brise-soleil. The given depth blocks out the summer sun light and pulls in the winter sun into the house. In addition, a heat resistance material, a special ceramic-infused coating which we have applied for the past Penguin House project, is put on the steel plate. This also helps to solve the heating problem.

Image Courtesy Makoto Yoshida

  • Architects: Atelier Tekuto
  • Project: Cell Bricks
  • Location: Tokyo, Japan
  • Design: Yasuhiro Yamashita/Atelier Tekuto
  • Structural Engineering : Jun Satoh/Jun Satoh Structure Engineers
  • Constructor: Shigeki Matsuoka/Homebuilder Co.,Ltd.
  • Steel Constructor: Shigeo Kikushima/Kikushima JV Co.,Ltd.
  • Structure: RC for the basement+Steel for 1~2nd Stories


Protection Project and Musealization of Séviac Archaeological Site in Montréal-du-gers, France by Carrilho da Graça architects

Friday, January 20th, 2012

Article source: Carrilho da Graça architects

Carrilho da graça wins international competition for the protection project and musealization of the gallo-roman villa of séviac, in montréal-du-gers, france.

The first prize in the international competition with pre-selection for the protection project and musealization of séviac archaeological site, in montréal-du-gers, france, was awarded to the architect joão luís carrilho da graça. “(…) a project that sets up a protective device and does not relate to a known typology. it is a technical device with its own logic, a homogeneous-looking device that creates an event which does not compete with the archaeological remains, but rather gives a new insight into the importance and influence of the villa. the event: to take this opportunity to give contemporary architecture its legitimate place in gers. an architecture that makes use of contrast in a very strong way. a privileged setting that makes the contrast work. it can become a communication tool: it really is an added value. (…)”.

Aerial View (Images Courtesy Carrilho da Graça architects)

  • Architect: Carrilho da Graça architects
  • Name of Project: Protection Project and Musealization of Séviac Archaeological Site
  • Location: Montréal-du-gers, France
  • All images and drawings: © Carrilho da Graça architects


Coupet Enclosure in Chicago, Illinois by Studio IDE

Friday, January 20th, 2012

Article source: Studio IDE

This project mandated the division of an awkwardly-configured bedroom into two distinct sleeping quarters.  Because of the open character of the loft space and the existing tall ceilings, we approached the solution with the understanding that the new configuration would ultimately result in relatively small yet tall spaces.   In light of this, we chose to bring down one’s visual perception of the spaces and created a separation which allowed for one dedicated (existing) window within each of the new rooms.

View Towards the Bedroom Entry

  • Architects: Studio IDE
  • Project: Coupet Enclosure
  • Location: Chicago, Illinois
  • Design Team: Vladimir Radutny, Paul Tebben, Joe Signorelli, Lorena Darquea Schettini
  • Contractor: Harder Brothers Inc.
  • Project Area: 275 sq.ft.
  • Project Year: 2011
  • Photographs: STUDIO IDE


Green Sports Hall in Nieuwerkerk aan den IJssel, The Netherlands by MoederscheimMoonen Architects

Friday, January 20th, 2012

Article source: MoederscheimMoonen Architects

MoederscheimMoonen Architects recently delivered a new sports hall in Nieuwerkerk aan den IJssel, The Netherlands. The project is part of the development of a bigger sports area in the city where multiple sport clubs will move to in the near future.

Image Courtesy Luuk Kramer

  • Architects: MoederscheimMoonen Architects
  • Project: Green Sports Hall
  • Location: Nieuwerkerk aan den IJssel, The Netherlands
  • Project Architect: Erik Moederscheim
  • Project Team: Erik Moederscheim, Ruud Moonen
  • Engineering: Bouwhaven BV
  • Structural Engineering: CAE Nederland BV
  • General Contractor: Valkenburg BV
  • Client: Municipality of Zuidplas
  • Gross floor space: 2,160 sqm
  • Photographs: Luuk Kramer


Maier Hall in Port Angeles, Washington by Schacht Aslani Architects

Friday, January 20th, 2012

Article source: Schacht Aslani Architects

Maier Hall is a multidisciplinary center for arts, humanities and instructional support programs located at Peninsula College in Port Angeles, Washington. The building provides state-of-the-art instructional space for Math, English, Music and Fine Arts. It houses the College’s Learning Center and a 135-seat recital hall. Designed to create a place for students and faculty to engage in the College’s academic community, the facility serves the College’s mission of becoming a regional center for continuing and higher education.

Images Courtesy Doug Scott

  • Architect: Schacht Aslani Architects
  • Name of Project: Maier Hall
  • Location: Port Angeles, Washington
  • Year completed: 2011
  • Area: 62,950 sf
  • Photo credits: Doug Scott
  • Software used: AutoCAD 2010


Glenhope House in Melbourne, Australia by JOH Architects

Friday, January 20th, 2012

The house is a family weekender located on approximately 100 acres in the granite belt roughly one hours drive north of Melbourne.

The obvious site for the house has panoramic views of the surrounding hills with the existing site access road approaching from the south. We created a circular driveway at the head of this road leading to covered car spaces, which radiate off the driveway, and provide sheltered access directly through the boots room or laundry on either side of the main entry door. The dwelling has three wings built around this central circular drive, bedroom / study wings along the east & west sides, with the main living, kitchen, dining and decks along the north. A gallery connects the three wings and main entry. The bedroom wings are mirrored geometric compressed cement sheet boxes with deep reveal windows providing shade and weather shelter. The main living, kitchen, dining and decks facing due north are under one long blade corrugated roof structure supported by high rustic timber trusses which are supported of a rammed earth blade wall. The rammed earth wall also separates these areas from the gallery walkway, which links all three wings and the building entries.

Image Courtesy Dianna Snape

  • Architects: JOH Architects
  • Project: Glenhope House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Credits: JOH Architects
  • Year: Completed 2009
  • Builder: David Tucker
  • Architect Design: Christian O’Halloran
  • Area: 355m2
  • Photography: Dianna Snape
  • Software used: Designed and documented using AutoCAD


Treasury Office in Muntzenheim, France by Atelier Zündel Cristea

Friday, January 20th, 2012

Article source: Atelier Zündel Cristea

The Communes du Pays du Ried Brun community wished to build new offices to house Muntzenheim’s treasury, the former offices having become too cramped. The project consisted of utilizing 190m2 for the offices, which were to include a public reception area, archival premises, a cafeteria, as well as premises for the strong-lock. The site that was chosen is easily flooded, thus binding us to raise the building 80cm, and consequently to erect a staircase, and a ramp for the physically disabled, for access to the reception area.

Exterior View

  • Architect: Atelier Zündel Cristea
  • Name of Project: Treasury Office
  • Location: Muntzenheim, France
  • Completed: (2004-2005)
  • Award: “Grand Est” Architectural Prize (2005)
  • Client: COMCO “du pays du Ried Brun” / SEMHA


House W-DR in Ghent, Belgium by GRAUX & BAEYENS Architecten

Friday, January 20th, 2012

Article source: GRAUX & BAEYENS Architecten

The rear building of the house, dating from the early 20th century, is no longer adapted to the needs of the client or the demands of today’s living comfort. The new multipurpose room, with a maximum sense of space, the various activities taken in the foreground and absent themselves more to draw. Central to the room, the table is placed as a symbol of everyday life. The three monumental canvases perforate the new room and light each on a different part of the house and its surroundings.

Image Courtesy Graux Baeyens


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy