Open side-bar Menu

Archive for October 3rd, 2012

GZS – Pflegewohnhaus Simmering in Vienna, Austria by Josef Weichenberger architects + Partner

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Josef Weichenberger architects + Partner

In the heart of Vienna’s 11th district, on a lot densely vegetated by an old tree population, a new game-changing geriatrics center was to be realized.

Central idea:

High-quality dwelling for care-dependent senior citizens in the comforting atmosphere of a green oasis – rather then the common, sterile, hospital-style atmosphere of geriatrics centers as they used to be.

Image Courtesy Josef Weichenberger architects + Partner

  • Architects: Josef Weichenberger architects + Partner
  • Project: GZS – Pflegewohnhaus Simmering
  • Location: Vienna, Austria
  • Software used: Don´t use programs to design the projects. This design is the result of models and sketches. To build this project AutoCAD LT was used.


Chelsea Hill House in Québec by Kariouk Associates

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Kariouk Associates

Design Challenge:
The logistical challenge was to create within a small home a segregation of spaces for the very different habits (privacy, acoustical, tidiness, etc.) of teenagers and adults while avoiding choppy spaces.

Image Courtesy Photolux Studios

  • Architects: Kariouk Associates
  • Project: Chelsea Hill House
  • Location: Chelsea, Québec
  • ARCHITECTURAL TEAM: Paul Kariouk, Chris Davis, Susan Gardiner, Cedric Boulet
  • GENERAL CONTRACTOR: Sabean Custom Building (Stephen Sabean)
  • STRUCTURAL ENGINEERING: The Paterson Group (Zbig Kisilewicz)
  • PHOTO CREDITS: Photolux Studios, Christian Lalonde
  • PROJECT DATES: 2006-2008
  • Software used: AutoCad and Photoshop

Image Courtesy Photolux Studios


Bax Box in Seekirchen, Austria by Strobl Architekten ZT GmbH

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Strobl Architekten ZT GmbH

The German term Backskiste (BAXBOX) is used for the locker on board of a ship in which everything that is lying around unnecessarily can be stored quickly and easily. This Baxbox contains everything a boathouse owner will never miss but had always urgently needed. The new box was erected on the existing foundation of a small old house, whose bottom slab can be newly leveled with a simple jack to adjust to any changes. The floors and ceilings are made of solid glued laminated timber and half-timbered walls. It is covered with a protective layer of Silano foil and thick reeds. This allows the prefabricated box to match its environment in terms of functions and materials.

Image Courtesy Strobl Architekten ZT GmbH

  • Architects: Strobl Architekten ZT GmbH
  • Project: Bax Box
  • Location: Kapellerweg 17, 5201 Seekirchen, Austria
  • Client: Wolfgang Marth
  • Completion: 2008
  • Costs: 86,430 Euro
  • Burgers total : XX
  • Gross floor area: 43 m²
  • Burgers / m²: XX
  • Means to reduce cost : prefab
  • Wood construction, simple large format window frames


Villa Croix-Valmer in France by Jo Coenen Architects & Urbanists

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Jo Coenen Architects & Urbanists

Everything about this villa, which has been virtually dug into a steep slope on the south coast of France, is aimed at joie de vivre: the enjoyment of the climate, the calm, and the view of the sea. An essential feature of this design is the large floating roof, resting on walls on both sides and at the rear. This roof demarcates the locus, sets it off from the surroundings, and orientates the view. It overhangs the whole building, a sculptural two-storey volume. Both the actual living quarters (first floor) and the children’s rooms (ground floor) are largely fitted with glass sliding partitions, and each has its own terrace.

Image Courtesy Jo Coenen Architects & Urbanists

  • Architects: Jo Coenen Architects & Urbanists
  • Project: Villa Croix-Valmer
  • Location: La Croix-Valmer, France
  • Typology: Private Villa
  • Phases: Design – realisation 2003 – 2009
  • Client: Private
  • Production: Jo Coenen / Jcau Bv


House in Brito, Braga and Guimarães by Topos – Atelier de Arquitectura. Lda

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira, Albino Freitas

Located between the city of Braga and Guimarães, the house finds itself in a large sloping terrain, part of a valley still partly preserved from residential areas. To the west, a line of water irrigates a thicket of «tiers pay-sage» and sustains on the other side a lush forest of eucalyptus trees. On this side, the cultivated fields, the ruins of a farm frozen in time, waiting to be rehabilitated. Foreseen was the unfolding of quiet lives in harmony with nature.

Image Courtesy Topos - Atelier de Arquitectura. Lda.


  • Architects: Topos – Atelier de Arquitectura. Lda.
  • Project: House in Brito
  • Location: Brito, Braga and Guimarães
  • Architect: Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira, Albino Freitas
  • Software used: AutoCAD

Image Courtesy Topos - Atelier de Arquitectura. Lda.


Amstel Bridge in Amsterdam, Netherlands

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Thiago Augustus Prenholato Alves, Rodolfo Parolin Hardy, Rafael Santos Ferraz and Gilberto Baroni Junior.

The design comes from an analysis of the duality between complexity and simplicity, how a plain idea can develop onto a project that meets the needs of a pre-established program and interacts with the surrounding area. A challenge that is not to create the longest span or the most acrobatic structure but to connect both two points of the city and the inhabitant to the city. How to create a distinct and recognizable bridge design that’ll be integrated and interactive? An infrastructure optimized for public life. The design of the bridge brings the waves in the water surface to the level of the buildings around, integrating this unusual form to the city landscape. The contrast invites the pedestrian to discover new routes and challenges him along the path curves to see new perspectives, reopening his eyes to the beauty of Amsterdam.

Image Courtesy xLAB - Experimental Laboratory for Architecture

  • Architects: Thiago Augustus Prenholato Alves, Rodolfo Parolin Hardy, Rafael Santos Ferraz and Gilberto Baroni Junior.
  • Project: Amstel Bridge
  • Location: Amsterdam, Netherlands


23 Social Housing In Bethune, France By Fres Architectes

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Fres Architectes

The project is surrounded by heterogeneous elements dating back from the 70’s, and outside of road network. The joining piece for all these elements is the public space. The building is implanted along the two roads, and has four floors, plus two extra on the angle of the two boulevards. There is a gap on the first floor that gives a certain rythm to the facade and allows a large collective terrace. The facades have a unique material: black bricks. The entrance hall is conceived as a large colored window over public space, creating a strong contrast between its transparency and the opacity of black bricks.

Image Courtesy FRES architectes

  • Architects: Fres Architectes
  • Project: 23 SOCIAL HOUSING
  • Location: Bethune, France
  • Client: Pas-de-Calais Habitat
  • Project: 2006-2012
  • Software used: AutoCAD


Bauhouse in Chisinau, Moldova by LINE architects

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: LINE architects

The main requirement of the hosts was the transformation of the old house into a modern comfortable home for a large family. The house has undergone a complete renovation with the result that there is another level of light metal structures that dictated his stylistic direction. The house is a composition of cubic volumes and metallic bonds. As a result, there were four spacious bedrooms, two on the ground floor and two on the second (three of which has its own balcony, and the fourth in the total output with cabinet terrace), most of the space of the first floor is occupied by the main rooms – a living room combined with a kitchen and dining area with views the pool on the ground floor entrance rooms and rest rooms in the center of the house through the three levels is odnomarshevaya staircase with soaring steps set out in the supporting wall.

Image Courtesy LINE architects

  • Architects: LINE architects
  • Project: Bauhouse
  • Location: Chisinau, Moldova
  • Object: Private House
  • Project: Reconstruction
  • Start Of Planning: 2010
  • Basic Materials: Metal, Glass, Concrete
  • Floors: Three
  • Area Before Reconstruction: 254.2 m2
  • Area After Reconstruction: 492.6 m2
  • Plot: Flat With Elevations
  • Construction: Frame Of Mixed Type, Post-And-Girder Frame, Panoramic Windows, A Flat Roof
  • The planning and functional solutions: Ground-Floor Entrance Room, Bathroom, Lounge, Home Theater, And The First-Floor Living Room, Kitchen, Dining Room, Bathroom, Bedroom, Second-Floor Bedroom, Bathroom And Office
  • Inside: Wood, Finishing Plaster, Plasterboard, Brick
  • Project authors: Dmitry Petrov


Dulieu Residence – PARATIHO in Upper Hutt, New Zealand by Studio MWA

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture

The House has 3 double bedrooms with a studio. The Main Master bedroom has an ensuite and walk-in wardrobe. House includes 3 individual living areas, and a triple garage.  The two bathrooms and a separate visitor toilet like the ensuite, have possible disabled access. The layout allows for separation between the formal living and dining area and separate family living and kitchen area. The third lounge is close to the visitor’s bedrooms, giving opportunity for easy living, for the extended family. All rooms have direct access outside in same level with possibility to use the glorious outdoor space from anywhere.  Around house are extensive decking, garden with surrounding native bush and few small lakes – pond areas.

DaVoR Mikulcic

Image Courtesy Studio MWA ltd

  • Architect:.Studio MWA ltd. – studio Mikulcic Worldwide Architecture 
  • Project: Dulieu Residence – PARATIHO
  • Location: 1059 Akatarawa Road – Upper Hutt, New Zealand
  • Client: Dianne & Barry Dulieu
  • Photographs: Courtesy of studio MWA ltd.
  • Author of the project: DaVoR Mikulcic Dipl. Eng. Arch. (Sarajevo) ANZIA, RAIA
  • Project Team: DaVoR Mikulcic, Michael Maddern, David Thomson &Daniel Casas
  • Structural Engineer: ABUILD – Wellington (Mr. Michael Ives)
  • Land surveyor: Lendrums & Associates Ltd. – Upper Hutt
  • Geotechnical Engineer: ABUILD – Wellington
  • Principle use: Residence
  • Site area: 2500 m2
  • Software used: ArchiCAD in combination with Artlantis studio and studio 3D Max


Refurbishment of the West Tower in Huesca, Spain by ACXT

Wednesday, October 3rd, 2012

Article source: ACXT

The project deals with the Refurbishment of the West Tower of the Huesca City Hall in order to turn it into City Archives.
Due to its position and volume, the Archives round off the set of buildings that make up the Huesca City Hall which gives the impression of being an unfinished construction, for the east and west walls are party walls and it seems as if in the past, they might have had an adjoining construction:

  • The west wall is a mud wall with rows of solid brick, with irregular openings, some of which are bricked up.
  • The east wall is blind except for an opening on the attic floor

Image Courtesy ACXT

  • Architects: ACXT
  • Project: Refurbishment of the West Tower
  • Location: Huesca, Spain


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy