Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Mojave Rivers Ranger Station in Acton, California by Marcy Wong Donn Logan Architects

October 25th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source : Marcy Wong Donn Logan Architects

Situated in the Antelope Valley, along the Western edge of the Mojave Desert, the Mojave Rivers Ranger Station is designed for administrative and fire personnel from the USDA Forest Service Mojave Rivers Ranger District.   Both client and architect aspired to achieve a building appropriate to its context and to the function of the agency. In keeping with the Forest Service’s principles, the ranger station is designed to convey the agency’s roots as an institution with “an ethic of conservation and stewardship, a close tie to the land, and an orientation of service to current and future generations.” The result is a facility whose form and aesthetic is largely shaped by its desert site and climate.

South Facade : Image Courtesy John Edward Linden

  • Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
  • Project: Mojave Rivers Ranger Station
  • Location: Acton, California, USA
  • Photography: John Edward Linden
  • COMPLETION: 2011
  • PROJECT AREA: 7,600 sq ft
    • INTERIORS: Marcy Wong
    • DEVELOPER/CLIENT: William Whitson
    • LANDSCAPE: Gary Strang
    • CIVIL ENGINEER: Tony Petroccitto
    • STRUCTURAL: Greg Luth
    • MECHANICAL: Dorel Anghel
    • ELECTRICAL: Vincent Chow
    • PLUMBING: Dorel Anghel
    • LEED MANAGEMENT: Richard Manning
    • COMMISIONING AGENT: Richard Thomas
    • COST ESTIMATOR: Natalie Saylor
    • LIGHTING: Darrell Hawthorne
    • RENDERING: Justin Tang

South Facade : Image Courtesy John Edward Linden

The Ranger Station design addresses its desert context in a number of ways. Deep roof overhangs shelter the interior from harsh direct sunlight, while operable windows along the north and south walls permit air circulation through the largely open office areas. A narrow 40’ floor plate provides optimal day-lighting and cross-ventilation throughout the space.  As a result, most spaces in the building have two sources of natural daylight, and the open, light-filled central office area provides an uplifting workspace for Forest Service personnel.

West Facade : Image Courtesy John Edward Linden

Inverted king-post trusses are central to the airy volume of the interior spaces, and their laminated natural wood contributes to the project’s warm aesthetic. Like the concrete and other elements of the building, they are optimized on multiple levels to best meet the client’s aesthetic, structural, environmental, and durability goals.

Lobby : Image Courtesy John Edward Linden

The building’s earth-colored concrete walls evoke traditional desert materials like rammed earth and adobe, but are in fact made from seismic-resistant reinforced concrete. A special type of low-CO2 cement from a local quarry was specified. The concrete also gave the mechanical engineer a large thermal mass to work with.

Trellis and Shading Screens : Image Courtesy John Edward Linden

Building on the passive energy strategies of thermal mass and a narrow floor plate, the building also has roof-mounted photo-voltaic thin film, a cool roof, high performance glass, and a geothermal ground source heat pump system to precondition water temperature for the building’s heat pump. Trellises, landscaping throughout the site, and light-colored permeable paving help reduce the heat island effect. In addition to meeting the Forest Service’s goal of LEED Gold Certification, the project achieved energy performance 26.5% better than Title 24 baseline without sacrificing any performance in comfort, habitability, or function.

South Facade : Image Courtesy John Edward Linden

The project complements the surrounding landscape: the low-slung, horizontal form mirrors the expansiveness of the Southern California desert, and native, drought-tolerant plantings around the site enhance the building’s connection to its milieu. A trellised arcade along the south side of the building provides a transition zone that connects the building’s open interior to the land outside. The Ranger Station’s context-sensitive design lives up to the Forest Service’s edict thatfacilities should respond to and be aesthetically integrated into their natural, cultural, and experiential settings.”

Conference Room : Image Courtesy John Edward Linden

Open Office Ceiling : Image Courtesy John Edward Linden

South Facade looking NW : Image Courtesy John Edward Linden

South Trellis : Image Courtesy John Edward Linden

Open Office : Image Courtesy John Edward Linden

North Trellis : Image Courtesy John Edward Linden


Related posts:

Tags: ,

Categories: office Complex, Station

One Response to “Mojave Rivers Ranger Station in Acton, California by Marcy Wong Donn Logan Architects”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy