Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

JPGN House in Brasília, Brazil by MGS – Macedo, Gomes & Sobreira

 
November 6th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: MGS – Macedo, Gomes & Sobreira

The owner of this house, at the South Lake residential district in Brasilia, had grown up on that same street. The window of his bedroom was opened to the view of the Paranoá Lake towards northwest, with the monumental zone of Brasília right at the opposite bank.  He had witnessed the evolution of that landscape, and intended to keep living together with it. The house was almost fully elevated on piloti, on the edge of the height allowed by urban regulations, opening the view above the neighbors’ roofs.

Image Courtesy Joana França

  • Architects: MGS – Macedo, Gomes & Sobreira
  • Project: JPGN House
  • Location: Brasília – DF – Brazil
  • Work: JPGN House
  • Place: Brasília – DF – Brazil
  • Design year: 2007
  • Building conclusion: 2012
  • Lot area: 800 sq.mt
  • Built area: 355 sq. mt
  • Architectural Design: Danilo Matoso Macedo [MGS]
  • Collaboration: Angela Nemer, Simone Fonseca and Viviane Berlim
  • Structure: Marcello Usai
  • Electric and Hydraulic Design: Vanderlei Barbosa de Freitas – Projet
  • Contractor: Cláudio B. Medeiros. Collaboration: Genicio Menezes F. da Silva
  • Photographs: Joana França
  • Software used: AutoCAD 2006-2012

Image Courtesy Joana França

  • Suppliers:-
  • Tempered Glass: Vidratto Indústria de Vidros Temperados
  • Woodwork: Lucas Matias Silva – MD – Matias Design
  • Marbles and Granites: Marmoraria Real , Marmoraria Alvorada
  • Ceramics:

    • Porcelain: Cecrisa-Portinari (mod. Botticino)
    • Ceramic: Portobello (linha Blocks)
  • Sanitary ware: Deca
  • Door locks: Imab
  • Sunblinds: Hunter-Douglas (mod. Dakkar Basket)
  • Paint: Metalatex – Sherwin Williams

Image Courtesy Joana França

Since they were still a young couple without kids, the basic programme (living-room, office, bedrooms, kitchen, laundry) was distributed only on the upper level, shortening daily circulation – especially when kids are still small. Internal rooms were articulated in a way to allow the view of the landscape, now the main leitmotif of the design, complemented by a panoramic deck freely set over the roof.

Image Courtesy Joana França

The ground level was distributed with small embankments in different levels, in a way to avoid an excessive ceiling height. The garage is on an intermediate level, along with a service area equipped with a freight elevator and an employee bedroom, in a way that it hides the vehicles when seen from the veranda above. A small two-bedroom flat was planned for future occupation of the pilotis, when kids would demand more independence – a plan executed in advance by the owner during the construction, so it would bring more autonomy to the leisure area and allowing the family to have gests.

Image Courtesy Joana França

The structural system, ordered in relatively conventional spams of 5,4m and 6m commanded the design with a strict 60cm modulation to which all the elements and components are adjusted. Flat-beams and waffle slabs made possible a flat-ceiling formal solution, even with the large cantilevers that allow the house to lean towards the landscape.

Image Courtesy Joana França

The living-room, the office, and the master-bedroom – this one with a small terrace – are directly open to the view, as it is indirectly the kitchen – connected to the living-room by sliding panels. The integration between these rooms is also made by a set of continuous cabinets, a stone countertop and horizontal windows – opened to the front street-view.

Image Courtesy Joana França

In order to protect the internal rooms from the inclemency of the tropical sun on the northwest façade – the one open to the view – it were used one-meter eaves and a thick sill cladded with marble, ensuring protection during the hottest times of the day. The solution for the strip window was a set of adjustable perforated sun blinds, concealed in an external box completely independent from the glass, and separated from the ceiling slab enough to allow the entrance of the tenuous sunset light – without completely blocking the view of the sky. The 40cm-hight strip along the ceiling slab surrounds the whole elevated volume, bringing to the interior spaces the several nuances of sunlight along the day, making more palpable the passage of time.

Image Courtesy Joana França

The recording of time, in another duration, was also determinant on the selection of patinable cladding for the contention walls on the ground level – rough limestone – and for the upper façade – a kind of Brazilian travertine cut in 60cmX15cm plates. Following the same classic logic, so to say, a free-form Portuguese stone flooring integrates vegetation, internal and external areas on the ground level, while the upper level is floored with simple porcelain, set accordingly to the modulation of the house.

Image Courtesy Joana França

Danilo Matoso Macedo

Brasília . 1974

Graduated in Architecture and Urban Design (UFMG, Belo Horizonte, 1997), Master in Architecture and Urban Design (UFMG, Belo Horizonte, 2002), Specialist in Public Policies and Government Management (ENAP, 2004). Works as architect at the Brazilian Chamber of Deputies since 2004.  Owns the architectural office MGS – Macedo, Gomes & Sobreira, along with Elcio Gomes and Fabiano Sobreira. Was one of the founders (2007) and chairs the Docomomo Brasília Chapter. Founded and is the chief-editor of the architectural magazine MDC .

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Image Courtesy Joana França

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential

One Response to “JPGN House in Brasília, Brazil by MGS – Macedo, Gomes & Sobreira”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy