Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mandai Courtyard House in Mandai, Singapore by Atelier M+A

 
November 10th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Atelier M+A

Setting amidst the nature reserve that bounds the Upper Seletar reservoir, the bungalow at Mandai area is bestowed with the serenity and repose rarely found in the island of buzzling Singapore.

In the island where every inch of land is dear, the owner’s brief for a single-storey bungalow house is unusual, and reflects a nonchalant attitude towards the mainstream practice of maximising the allowable buildable area granted by the authority.

Image Courtesy Robert Such

  • Architects: Atelier M+A
  • Project: Mandai Courtyard House
  • Location: Mandai, Singapore
  • Photography: Robert Such
  • Project Team: Masaki Harimoto, Ng Ai Hwa
  • Project Year: 2011
  • Site Area: 572 sqm
  • Built Area: 268 sqm

Image Courtesy Robert Such

The house is designed in an orthogonal ‘doughnut’ shape, with the interior spaces surrounding a central open courtyard. The ‘doughnut’ configuration allows the owner to enjoy a secured outdoor space inside the building during the evenings after work, while the roof laid with timber deck above the living/dining space is an ‘outdoor living/dining space’ during parties and gathering.

Image Courtesy Robert Such

The living/dining space make up the front of the house that opens up to the road along the front boundary. A wall-to-wall timber deck strip aligns each side of the living/dining space where one could sit to enjoy the front garden and the courtyard, not unlike the ‘engawa’ concept of the traditional Japanese house, which is a transitory space between the ‘inside’ and the ‘outside’.

Image Courtesy Robert Such

Full-height glass sliding panels open the interior and the central courtyard to the public unapprehensively to blend the exterior into the interior. Natural light abounds the interior and constant breeze of fresh air is a given for the abode.

Image Courtesy Robert Such

An overhanging canopy floats in front of the entrance door to create a weightless statement in contrast to the grounded house form. The white colour with black colour such as ‘gargoyles’ and window frames as accentuation is a tribute towards the black and white colonial bungalows which are significant in Singapore.

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Image Courtesy Robert Such

Related posts:

Contact Atelier M+A

Tags: ,

Categories: Building, House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy