Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa De Descanso in Leon, Spain by Virginiaarq

November 14th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Virginiaarq


Constraints: Orientation and Environment

Two are the main starting conditions when designing this space, coupled with the programmatic conditions: first, the analysis and the relationship with the environment and, secondly, the study of the guidelines in relation to the various parts program.

Image Courtesy Virginiaarq

  • Architects: Virginiaarq
  • Project: Casa De Descanso
  • Location: Development The Tomillar, Celada De La Vega, Leon, Spain
  • Title Of Work: Rest House
  • Promoter: Lucio Angel Vallejo Balda
  • Construction: Constructora Cepedana, Sl
  • Constructed Area: 108.49 M2
  • Architect: MS. Virginia Gonzalez Rebollo
  • Architecture Award Vii Of Castile And Leon 2006-2007 Category Houses

Image Courtesy Virginiaarq

The plot is a rectangle oriented north-south, bordering the path rolled eastward and falls in elevation of 5 meters to the west. Treating it seeks to achieve integration in place betting on a wild vegetation herbal aromatic shrubs, …

They raise two volumes that are embedded in the sloping terrain and fly across the top of it (antigravity effect), blind to the path east, except the crack of entry, and that open towards the light and landscape.

Image Courtesy Virginiaarq


  • Muro cortina y carpinterías Aluminio: CORTIZO
  • Panel fachada: LARSON.
  • Estructura: PRECESA

Image Courtesy Virginiaarq

Relaxation and meditation.

Two eyes looking at the scenery and catch the light: the volume of colored concrete tectonic opens to the distant landscape of mountains, West captures the light that illuminates the living space and fits like a photographic snapshot sunsets. The metal volume is oriented to the northwest, is a place that captures more light controlled north, which is smoother and works better to give light to the library area. From this space captures the snapshot through the hole is a profile of the city of Astorga and establishing a visual relationship with its highest point: the cathedral.

Image Courtesy Virginiaarq

So are two looks, with different types of light, void ratio, … and are closely related to the activity that takes place in the interior: estar-oeste-paisaje/leer-norte-catedral.

Image Courtesy Virginiaarq


The basic program requested by the client is that of minimum housing, the main space is the living-rest and reading area. Around this server spaces are developed, consisting of a toilet, wardrobe, office and bedroom unit minimum. The entire program takes place in a single field, which turns into a double-height space in the living area.

Image Courtesy Virginiaarq

Structural and constructive approach

Structurally resolved through a reinforced concrete walls that serve as edge beams equivalent to the full height of the wall, which are embedded in the ground and fly four meters getting creating an effect of lightness: body mass of concrete that gives the illusion of light box resting on the hillside in an apparent unstable equilibrium.

Image Courtesy Virginiaarq

The structure, the concrete wall seen finishing material is double-height volume. We have studied carefully the material quality of these concrete walls, which are colored in situ. During the process of the work were done extensive testing with different dosages of dye to get a concrete with a texture and color inspired by the clay of the environment so that it integrates into the landscape and at the same time acquire its own identity.

Image Courtesy Virginiaarq

The volume that houses the library and is also oriented north-wall is structurally a cantilevered concrete beam, but outside is lined with aluminum panel. The inverted roof is not passable gravel finish.

Image Courtesy Virginiaarq

Inside the concrete wall is projected with extruded polystyrene insulation and 50 mm mineral wool as insulation. Finally freestanding trasdosa with plasterboard wall.

Image Courtesy Virginiaarq

It raises the cantilevered staircase, recessed one side in the concrete wall (same structural criteria that the building itself: total absence of pillars). The railing is galvanized and painted steel.

Image Courtesy Virginiaarq

The bedroom on the double-height space is structurally more concrete slab of reinforced concrete overalls cantilevered seen similarly colored than the outer enclosure.

Image Courtesy Virginiaarq

Related posts:

Contact Virginiaarq

Tags: ,

Categories: Guest House, House

One Response to “Casa De Descanso in Leon, Spain by Virginiaarq”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy