Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for November 15th, 2012

Loug Derg in Nenagh, Ireland by Box Architecture

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Gary Mongey

The existing circa. 1940’s cottage situated on an exposed site in Co. Tipperary was in dilapidated condition and was used primarily only at weekends by the client. The intention was to refurbish and extend this cottage to become a functional living environment so the client could greatly increase the quantity and quality of time spent here. The proposal involved the demolition of the existing rear extension and the addition of three new elements, a living block, glazed link and shed.

New modern vernacular arrangements of new and existing buildings.

  • Architects: Box Architecture
  • Project: Loug Derg 
  • Location: Nenagh, County Tipperary, Ireland
  • Program: Refurbishment and extension of cottage
  • Area: Site area: 0.75 ha • Built-up area: 130 m2 (more…)

Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Payette

Glass was once a rare and limiting material, used very sparingly in older buildings. Now, with technological advancements in the manufacturing and performance of glass, a building’s entire enclosure can be constructed with glass – and large expanses of glass are often used for interior partitions.

Courtesy of Payette

  • Architects: Payette and architectsAlliance
  • Project: Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency
  • Software used: ArchiCad and AutoCAD

Courtesy of Payette

For the Brock University Cairns Family Health and Biosciences Research Complex (CFHBRC), a series of glass “layers” allow daylight to penetrate deep into the building. There are also surface treatments on the glass, as well as an exterior screen wall that controls the light entering the building. The various types of glass and screens provide transparency, illumination, light filtration and privacy.

Courtesy of Payette

On the upper two laboratory floors, the continuous wall of transparent glass has a screen-printed pattern applied to it which filters the light and reduces solar heat gain. While a high degree of transparency exists with this technique, the plane of glass clearly defines a boundary and a screen between the interior and exterior of the building.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

On the south façade, the uninterrupted glass wall has a solar screen 3 feet in front of it, which is an aluminum hexagonal frame supporting a closely spaced series of aluminum rods. The hexagon motif is meant to be symbolic of molecular structure. This screen serves as a “veil” to filter sunlight and control glare, but also exists as a much larger architectural expression of surface. From within the building, the views out through the “screen” are maintained, yet there is a perceived reduction in glare. When viewing the building’s exterior from the south, this screen wall appears to have various degrees of transparency which changes depending on the angle of light and viewing distance. There are moments in time when the wall seems to be almost solid, with a reflective metallic sheen that is reminiscent of a brushed stainless steel. At other times, the screen wall seems as though it is a very light veil, elegantly filtering the light.

Courtesy of Payette

With the two upper floors of laboratory space and faculty offices, the goal was to bring natural light deep into the labs, and to illuminate the main corridor with as much natural daylight as possible. The northern wall of this long corridor is a continuous, floor-to-ceiling acid etched glass wall, which actually presents itself as more of a luminous surface. The borrowed daylight from the offices along the north façade becomes a diffuse glow once it reaches the corridor. By contrast, the southern wall of the corridor is more solid, with entrances into the labs marked by a series of recesses and display boards set within bamboo clad entry portals. The sliding display boards also act to conceal the many electrical panels that line the corridor.

Courtesy of Payette

The write-up desks for the researchers are located in an open office zone along the southern edge of the lab floors. This space is separated from the main laboratory by a fully glazed wall with a series of bamboo clad entry portals, echoing the design of the main corridor lab entrances. Southern light is filtered by the exterior screen wall and allowed to pass through the write-up space and deep into the research labs.

Courtesy of Payette

Brock University celebrated the official grand opening of the CFHBRC with a ribbon cutting ceremony on September 14, 2012. The project is striving for a LEED Silver certification, and has been designed in collaboration with the Toronto based firm architectsAlliance.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

 

OFFICE BUILDING AND PARKING GARAGE IN PADUA by Valle Architetti Associati

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Valle Architetti

The complex was designed as a strategic link between the historic city center of Padua and the developments of the modern zone of the city near the railway station. The project intends to house offices and shops in the main body of the building as well as a large parking garage.The site is located along a bend of the river Piovego, the main defining edge of the sixteenth century city, and adjacent to an open landscape and fluvial gardens. The site is a veritable “city gate” where the historical center, recent developments and the fluvial landscape converge.The parking garage is intended as the main car park for those heading to the historic center of town from the outskirts. The commercial building stands as the urban backdrop that screens the impact of the large infrastructure and attempts to regulate the chaotic city street fronts that have grown in the last decades.

Image Courtesy Veronica Croce

  • Architects: Valle Architetti Associati
  • Project: OFFICE BUILDING AND PARKING GARAGE IN PADUA
  • Location: PADUA
  • Project Team : Valle Architetti Associati: Gino Valle (1991-2001), Pietro Valle (1999-2011) with Walter Vidale,Ugo Tranquillini, Roland Henning, Marco Carnelutti and Robert Zizzutto
  • Structures : Studio d’Ingegneria Pizzocchero, Padova.
  • Mechanical systems : Studio Bonsembiante, Padova.
  • Client : Immobiliare Zabarella, Padova.
  • Building contractor: Cavagnis Costruzioni, Padova. (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy