Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency

 
November 15th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Payette

Glass was once a rare and limiting material, used very sparingly in older buildings. Now, with technological advancements in the manufacturing and performance of glass, a building’s entire enclosure can be constructed with glass – and large expanses of glass are often used for interior partitions.

Courtesy of Payette

  • Architects: Payette and architectsAlliance
  • Project: Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency
  • Software used: ArchiCad and AutoCAD

Courtesy of Payette

For the Brock University Cairns Family Health and Biosciences Research Complex (CFHBRC), a series of glass “layers” allow daylight to penetrate deep into the building. There are also surface treatments on the glass, as well as an exterior screen wall that controls the light entering the building. The various types of glass and screens provide transparency, illumination, light filtration and privacy.

Courtesy of Payette

On the upper two laboratory floors, the continuous wall of transparent glass has a screen-printed pattern applied to it which filters the light and reduces solar heat gain. While a high degree of transparency exists with this technique, the plane of glass clearly defines a boundary and a screen between the interior and exterior of the building.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

On the south façade, the uninterrupted glass wall has a solar screen 3 feet in front of it, which is an aluminum hexagonal frame supporting a closely spaced series of aluminum rods. The hexagon motif is meant to be symbolic of molecular structure. This screen serves as a “veil” to filter sunlight and control glare, but also exists as a much larger architectural expression of surface. From within the building, the views out through the “screen” are maintained, yet there is a perceived reduction in glare. When viewing the building’s exterior from the south, this screen wall appears to have various degrees of transparency which changes depending on the angle of light and viewing distance. There are moments in time when the wall seems to be almost solid, with a reflective metallic sheen that is reminiscent of a brushed stainless steel. At other times, the screen wall seems as though it is a very light veil, elegantly filtering the light.

Courtesy of Payette

With the two upper floors of laboratory space and faculty offices, the goal was to bring natural light deep into the labs, and to illuminate the main corridor with as much natural daylight as possible. The northern wall of this long corridor is a continuous, floor-to-ceiling acid etched glass wall, which actually presents itself as more of a luminous surface. The borrowed daylight from the offices along the north façade becomes a diffuse glow once it reaches the corridor. By contrast, the southern wall of the corridor is more solid, with entrances into the labs marked by a series of recesses and display boards set within bamboo clad entry portals. The sliding display boards also act to conceal the many electrical panels that line the corridor.

Courtesy of Payette

The write-up desks for the researchers are located in an open office zone along the southern edge of the lab floors. This space is separated from the main laboratory by a fully glazed wall with a series of bamboo clad entry portals, echoing the design of the main corridor lab entrances. Southern light is filtered by the exterior screen wall and allowed to pass through the write-up space and deep into the research labs.

Courtesy of Payette

Brock University celebrated the official grand opening of the CFHBRC with a ribbon cutting ceremony on September 14, 2012. The project is striving for a LEED Silver certification, and has been designed in collaboration with the Toronto based firm architectsAlliance.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Related posts:

Contact Payette

Categories: ArchiCAD, Autocad, University Building

One Response to “Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy