Open side-bar Menu

Archive for November, 2012

Tower B1 – Housing And Offices At The “Porta Di Roma” Shopping Center in Roma, Italy by Valle Architetti

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Valle Architetti

Tower B1 is part of the Porta di Roma shopping centre, designed by Valle Architetti. This large multi-functional centre is part of the Urban Plan of the Bufalotta district, a settlement of 10,000 inhabitants with housing and services situated along the GRA ring road to the north of Rome and was also designed by Valle Architetti.

South-West elevation with the shopping mall in the foreground.

  • Architects: Valle Architetti
  • Project: Tower B1 – Housing And Offices At The “Porta Di Roma” Shopping Center
  • Location: Roma, Italy
  • Design team: Servizio Ingegneria Lamaro Appalti Spa Unipersonale, arch. Rossella Capri. With Valle Architetti
  • Associati: arch. Piero Valle with arch. Ugo Tranquillini and arch. Stefano Bindi.
  • Structures: SBG & Partners: biggiguerrini ingegneria Spa, ing. Massimo Guerrini, ing. Luciano Gioacchini.
  • Mechanical systems: ENETEC Srl – Ingegneria Energetica e Realizzazione Impianti Roma, ing. Renato Tito, arch., Giorgio Landolfi.
  • Client:Porta di Roma Srl.
  • Building contractor: ELLEPI S.C.A.R.L., Roma
  • Photographer: Giuseppe dall’Arche


Modern Bulgarian Traditional House in Plovdiv city, Bulgaria by Gemelli Design

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Gemelli Design

The Modern Bulgarian traditional house is located in the Renaissance town of Plovdiv city – the oldest city in Bulgaria (ancient name’s Plovdiv is Philippopolis).

The atmosphere of the interior has to be the connection between the modern looking of the young residents and the spirit of the Bulgarian traditional Plovdiv’s old town. It has to be simultaneously modern and traditional.

Image Courtesy Gemelli Design

  • Architects: Gemelli Design
  • Project: Modern Bulgarian Traditional House
  • Location: Plovdiv city, Bulgaria


ERA3 in Milan, Italy by LPzR architetti associati

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: LPzR architetti associati

The building is a manifesto of complexity in contemporary architecture. The volumetric composition shows a sequence of addictions and subtractions. There is a plenty of materials: plaster, zinc, wood, concrete, steel, glass, stones are combined together to underline the arrangement of volumes and surfaces.

Image Courtesy LPzR architetti associati


Juniper Networks Open Lab: Junos Center for Innovation in New Jersey by Valerio Dewalt Train

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Valerio Dewalt Train

Juniper Networks is a provider of networking solutions headquartered in Sunnyvale, California. For an office in New Jersey, Juniper leased 16,000 square feet in a large office park thirty minutes outside of New York City. The space needed to serve as a showroom and collaborative center for the company’s east coast clients and partners, so it was crucial that it express the company’s unique and innovative culture.

The wood clad entry defines the architectural language used throughout the innovation center’s space.

  • Architects:Valerio Dewalt Train Associates
  • Project: Juniper Open Lab
  • Location:Bridgewater, New Jersey
  • Project Team: Louis Ray, Matt Gamache, Kurt Volkman
  • Client: Juniper Networks
  • Date of occupancy: 6 February 2012
  • Area: Gross square footage 16,000 GSF
  • Construction cost: Withheld
  • Contractor: SJP Properties, Construction Services Division
  • Consultants: WB Engineering (MEP/FP), Thornton Tomasetti (Structural)
  • Key materials (type/brand): Custom Perforated Metal Ceiling by USG, Engineered Wood by Armstrong, Custom Freestanding Light Fixtures by Alight, Frameless glass w/ custom graphic films
  • Software used: Microstation, Maxwell, Adobe Suite
  • Awards/certifications: AIA Chicago Interiors Honor Award, 2012
  • Photographer credit: Matt Wargo


Toyota 86 Pit House in Hakone Kanagawa, Japan by Torafu Architects

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Torafu Architects

We performed the interior design of a coffee salon set to open for a limited time inside the Mt. Taikan View Lounge, atop the Hakone Turnpike. We were tasked with creating a space for sports car fans to meet after enjoying an early-morning drive.

Image Courtesy Daici Ano

  • Architects: Torafu Architects
  • Project: Toyota 86 Pit House
  • Location: Hakone Kanagawa, Japan
  • Principle use: CAFE
  • Production: Ishimaru
  • Credit: Planning: TOYOTA MARKETING JAPAN CORPORATION / Graphic design: SUN-AD
  • Building site: Hakone Kanagawa
  • Total floor area: 117.97m2
  • Design period: 2012.03-09
  • Construction period: 2012.09-10
  • Duration: 2012.10.01-12.14
  • Photo: Daici Ano
  • Software used: Vectorworks and Sketch up pro


Casa De Descanso in Leon, Spain by Virginiaarq

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Virginiaarq


Constraints: Orientation and Environment

Two are the main starting conditions when designing this space, coupled with the programmatic conditions: first, the analysis and the relationship with the environment and, secondly, the study of the guidelines in relation to the various parts program.

Image Courtesy Virginiaarq

  • Architects: Virginiaarq
  • Project: Casa De Descanso
  • Location: Development The Tomillar, Celada De La Vega, Leon, Spain
  • Title Of Work: Rest House
  • Promoter: Lucio Angel Vallejo Balda
  • Construction: Constructora Cepedana, Sl
  • Constructed Area: 108.49 M2
  • Architect: MS. Virginia Gonzalez Rebollo
  • Architecture Award Vii Of Castile And Leon 2006-2007 Category Houses

Image Courtesy Virginiaarq

The plot is a rectangle oriented north-south, bordering the path rolled eastward and falls in elevation of 5 meters to the west. Treating it seeks to achieve integration in place betting on a wild vegetation herbal aromatic shrubs, …

They raise two volumes that are embedded in the sloping terrain and fly across the top of it (antigravity effect), blind to the path east, except the crack of entry, and that open towards the light and landscape.

Image Courtesy Virginiaarq


  • Muro cortina y carpinterías Aluminio: CORTIZO
  • Panel fachada: LARSON.
  • Estructura: PRECESA

Image Courtesy Virginiaarq

Relaxation and meditation.

Two eyes looking at the scenery and catch the light: the volume of colored concrete tectonic opens to the distant landscape of mountains, West captures the light that illuminates the living space and fits like a photographic snapshot sunsets. The metal volume is oriented to the northwest, is a place that captures more light controlled north, which is smoother and works better to give light to the library area. From this space captures the snapshot through the hole is a profile of the city of Astorga and establishing a visual relationship with its highest point: the cathedral.

Image Courtesy Virginiaarq

So are two looks, with different types of light, void ratio, … and are closely related to the activity that takes place in the interior: estar-oeste-paisaje/leer-norte-catedral.

Image Courtesy Virginiaarq


The basic program requested by the client is that of minimum housing, the main space is the living-rest and reading area. Around this server spaces are developed, consisting of a toilet, wardrobe, office and bedroom unit minimum. The entire program takes place in a single field, which turns into a double-height space in the living area.

Image Courtesy Virginiaarq

Structural and constructive approach

Structurally resolved through a reinforced concrete walls that serve as edge beams equivalent to the full height of the wall, which are embedded in the ground and fly four meters getting creating an effect of lightness: body mass of concrete that gives the illusion of light box resting on the hillside in an apparent unstable equilibrium.

Image Courtesy Virginiaarq

The structure, the concrete wall seen finishing material is double-height volume. We have studied carefully the material quality of these concrete walls, which are colored in situ. During the process of the work were done extensive testing with different dosages of dye to get a concrete with a texture and color inspired by the clay of the environment so that it integrates into the landscape and at the same time acquire its own identity.

Image Courtesy Virginiaarq

The volume that houses the library and is also oriented north-wall is structurally a cantilevered concrete beam, but outside is lined with aluminum panel. The inverted roof is not passable gravel finish.

Image Courtesy Virginiaarq

Inside the concrete wall is projected with extruded polystyrene insulation and 50 mm mineral wool as insulation. Finally freestanding trasdosa with plasterboard wall.

Image Courtesy Virginiaarq

It raises the cantilevered staircase, recessed one side in the concrete wall (same structural criteria that the building itself: total absence of pillars). The railing is galvanized and painted steel.

Image Courtesy Virginiaarq

The bedroom on the double-height space is structurally more concrete slab of reinforced concrete overalls cantilevered seen similarly colored than the outer enclosure.

Image Courtesy Virginiaarq

Nobu Restaurant in Milan, Italy by Giaquinto Architetti Associati

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Giaquinto Architetti Associati

The project consists of the extension of the Nobu restaurant in the Armani center of Via Manzoni Milan. We doubled the extension of the ground floor area that is divided now in lounge area and restaurant. In the restaurant area an extremely big cellar for the wines has been created. This volume became a functional and architectonical element.

Image Courtesy Giaquinto Architetti Associati


SETEC International office Building extension to a Jean Prouvé office Existing Building in Vitrolles, France by Series et Series

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Series et Series

The headquarter of the International SETEC, located in Vitrolles in the south of France, formerly EPAREB (Etablissement Public d’Aménagement des Rives de l’Etang de Berre) was built in several phases. Firstly, in the 70s, Jean Prouvé implemented “Petroff system” developing a three-dimensional structural steel sheet and plexiglass panels on the front. This device would allow to cover a large area without increasing the bearing points, which in turn was covered by aluminium stiffeners attached to the work front.

Image Courtesy Series et Series

  • Architects: Series et Series
  • Project: SETEC International office Building extension to a Jean Prouvé office Existing Building
  • Location: 5 chemin des gorges de Cabriès 13127 Vitrolles (Bouches-du-Rhône) / France
  • Client: SCI Inter Bureaux
  • Project Management: SÉRIÈS ET SÉRIÈS architects
  • Type: 10 Bureaux + Archives
  • Area: 160m2
  • Date: Delivery February 2012
  • Budget: 330 000€ HT.
  • Photos Credits: © Series et Series


Hannibal Road Gardens in Stepney, London by Peter Barber Architects

Tuesday, November 13th, 2012

Article source: Peter Barber Architects

Hannibal Road Gardens is social housing project set around a community garden in Stepney. The proposal replaces a problematic strip of garages and creates a fourth side to a square within an existing housing estate with 3 slab blocks forming the other sides.

Image Courtesy Peter Barber Architects

Tokyo 2020 Olympic Stadium Competition Entry in Japan by Andrea Maffei Architects

Saturday, November 10th, 2012

Article source: Andrea Maffei Architects

The competition for the New Tokyo National Stadium which began in July and ended in September 2012 asked for a proposal for the 2020 Olympic Games. We made a design whose intention was to allow people to feel very close to the activity within, to the athletes and football players, to the exciting atmosphere in which the spectator is involved directly in the games. At the same time we also wanted to design a space which was flexible, that could accommodate the wide range of sports intended for this kind of building, by focusing specifically on circulation that would make movement easy and fluid. In front of the large stadium area there is a main public space that creates a new Festival Sport Plaza, whose roof protects people from rain and provides shadow in the hot summer months. The space was intended to be used for exterior and extraneous events like concerts, oobon parties, political campaigns, small sporting activities, fairs, and many others.

Image Courtesy via Venti Settembre

  • Architects: Andrea Maffei Architects
  • Project: Tokyo 2020 Olympic Stadium Competition Entry
  • Location: Tokyo, Japan
  • Program: Olympic Stadium – 2020 Olympic Games
  • Client: Japan Sports Council
  • Competition Dates: July – September 2012
  • Architecture Project: Andrea Maffei
  • Design Team: Takeshi Miura, Alessandra De Stefani, Takatoshi Oki, Roberto Balduzzi, Paolo Evolvi, Stefano Bergagna, Pietro Bertozzi, Chiara Zandri / Andrea Maffei Architects
  • Associate Architect: Hiroshi Yoshino, Mitsuyoshi Miyazaki / Yoshino Hiroshi Architect Office structures prof. Massimo Majowiecki / Studio Tecnico Majowiecki
  • Mechanical Systems: Kankyo-Engineering Co., Ltd.
  • Total Area: 301.215 sqm
  • Capacity: 90.000 seats
  • Cost Estimation: US$ 1,300,000
  • Image: via Venti Settembre


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy