Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for November, 2012

The Gaillard Hall in Dahlonega, Georgia by Lord, Aeck & Sargent

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Lord, Aeck & Sargent

Back in the early 1950s, when noted Atlanta architect Richard L. Aeck stood with his 4-year-old son Tony on a reviewing stand overlooking North Georgia College’s revered drill field at the center of campus, he could not have known that the military barracks he was designing for a site opposite the stand would some 60 years later be restored and rehabilitated by the descendant architecture firm to his own Aeck Associates.

Gaillard Hall at North Georgia College & State University is a good example of international style architecture and was saved from demolition due to its historic significance as the campus’ best example of mid-20th century architecture and its unique proximity and relationship to the historic drill field. © 2012 Jonathan Hillyer

  • Architects: Lord, Aeck & Sargent
  • Project: The Gaillard Hall
  • Location: Dahlonega, Georgia
  • Photography: Jonathan Hillyer
  • Owner: North Georgia College & State University Real Estate Foundation
  • Developer: Ambling University Development Group (Valdosta, Ga.)
  • Program Manager: Jones Lang LaSalle (Atlanta office)
  • General Contractor: Choate Construction (Atlanta)
  • Landscape Architect: Eberly & Associates (Atlanta)
  • MEP/FP Engineer: Andrews, Hammock & Powell, Inc. (Macon, Ga.)
  • Structural Engineer: KSi/Structural Engineers (Atlanta)
  • Low-voltage Engineers: J&A Engineering (Marietta, Ga.)
  • Civil Engineer: Haines Gipson & Associates (Lawrenceville, Ga.)

Fournitures Sélect in Dorval, Canada By Blouin Tardif Architecture-Environnement

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Blouin Tardif Architecture-Environnement

Situated in an industrial sector near Pierre-Elliott Trudeau Airport and intersecting highways, this commercial building stands out for its efficient architecture, simple forms, and colourful envelope. Fournitures Sélect specializes in the sale, rental, and maintenance of equipment used in post-damage restoration; it also provides training on this equipment. The building includes a showroom, customer service counters, a classroom, offices, a repair workshop, and a warehouse.

Image Courtesy Steve Montpetit

  • Architects: Blouin Tardif Architecture-Environnement
  • Project: Fournitures Select
  • Location: 1965, 55e avenue, Dorval, Canada
  • Partner in charge: Alexandre Blouin
  • Design team: Isabelle Beauchamp (Project Architect), Jonathan Trottier
  • Mechanical Engineer: L.L.E.C. Inc.
  • Electrical Engineer: ScotMa-Tech Inc.
  • Civil Engineer: TEKNIKA-HBA
  • Contractor: A.O.S. Construction Inc.
  • Lighting Design: Novus
  • Area: 13 400 pi2
  • Cost: 1,8 M$
  • Completion date: 2010
  • Photographer: Steve Montpetit

(more…)

Résidence Bromont in Canada By Blouin Tardif Architecture-Environnement

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Blouin Tardif Architecture-Environnement

Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont, this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consisted of evoking the vernacular architecture of the Eastern Townships while affirming the project’s contemporary nature and integrating the building into the landscape with minimal impact. The project blends with its surroundings through the simple forms of the rectangular plan and the metal gable roof.

Image Courtesy Steve Montpetit

  • Architects: Blouin Tardif Architecture-Environnement
  • Project: Résidence Bromont
  • Location: Bromont, Canada
  • Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement
  • Partner in charge: Alexandre Blouin
  • Design team: Pascal Mailloux (Project Architect), Frédérique Beaudry
  • Engineer: Calculatec
  • Contractor: Les Constructions Denis Rioux
  • Lighting Design: Blouin Tardif Architecture-Environnement
  • Area: 2700 pi2
  • Completion date: 2012
  • Photographer: Steve Montpetit

(more…)

LanQiao Clubhouse in Rizhao, China by HHD_FUN Architects

Thursday, November 29th, 2012

Article source: HHD_FUN Architects

LanQiao clubhouse is located on the south part of the 2km long Shanhaitian beach park in Rizhao, east China. The 1150 square meter building includes saunas, cafe, and an outdoor swimming pool. Each facility is uniquely functioned so together can provide a complete touristic experience to its visitors.

Image Courtesy Zhenfei Wang, Chenggui Wang

  • Architects: HHD_FUN Architects
  • Project: LanQiao Clubhouse
  • Location: Rizhao, China
  • Photography: Zhenfei Wang, Chenggui Wang
  • Interior: HHD_FUN
  • LDI: HHD & XinChao Design
  • Civil Engineer: H&J International
  • Façade Consultant: FUDA

Inhabitable Sculpture in Montreal, Canada By Jean-Maxime Labrecque

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Jean-Maxime Labrecque

The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and installation teams. Two premises were established by the client at the beginning of the project: “a space that people will find cold” and “living in an art gallery.” All designers hope, sooner or later, to obtain such a commission, which enables them to avoid subjecting their work to the obvious sacrosanct “warmth” obtained through wood.

Image Courtesy Frédéric Bouchard

  • Architects: Jean-Maxime Labrecque
  • Project: Inhabitable Sculpture
  • Location: Montreal, Canada
  • Photo Credit: Frédéric Bouchard

(more…)

The Matchbox House in Ann Arbor, Michigan by Bureau for Architecture and Urbanism

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Bureau for Architecture and Urbanism

The wooded site location became the beginning point for the concept of this project. The house was meant to read as if it were dropped into the woods and therefore different than the natural landscape but not dominant over it. The design was kept very minimal and simple: in elevation it is the classic 4 sided house with a 45 degree roof. To further illustrate this idea, the house was raised on a concrete plinth that is inset from the footprint of the house, thereby emphasizing the bottom two corners which help articulate the houses edges and the fact that it is this object that is placed within these woods.

Main front entry facades : Image Courtesy Steve Maylone

Secret House in Shuwaikh, Kuwait by AGi architects

Thursday, November 29th, 2012

Article source: AGi architects

The owners of this land located in Shuwaikh, to the northeast Kuwait City , are a young couple and their three children, who have a close relationship with European and American culture.

Aware of the potential of a site located in a prime location overlooking the “skyline” of the city and concerned about the limitations of his former residence, decided to build another house that would improve their life quality, placing it on the same site as the old.

Image Courtesy AGi architects

  • Architects: AGi architects
  • Project: Secret House
  • Location: Shuwaikh, Kuwait
  • Type: Housing | 2.600 m2
  • Date: 2007-2010
  • Client: Private
  • Cost: Confidential
  • DesignTeam: Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
  • Architectural team: Bruno Gomes, Raquel Soeiro, Sharifa Alshalfan, Hanan Alkouh, Daniel Muñoz, José Ángel del Campo
  • Engineering: Babu Ibrahim, Walead Fawzy El Demdash
  • Draftings: Robert Varguese, Naseeba Shaji, Abdul Hafiz Mohammed
  • Interior Design: AGi architects – Supplier: Gunni & Trentino

Spiral Shaped Library in Amsterdam, The Netherlands By Studio Dave Keune

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Studio Dave Keune

In collaboration with EB Ontwerp, Studio Dave Keune Designed and realized a library for primary school Fiep Westendorp. It was our goal to create an environment that excites and tempts the children to read books again despite these digital days. The result is spiral shaped bookshelves that curl through the space. The spiral starts high and slopes down while making its turns.

Image Courtesy Raoul Kramer

  • Architects: Studio Dave Keune
  • Project: Spiral Shaped Library
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Project: Fiep Bieb
  • Client: OB Fiep Westendorp.
  • Interior concept Design: EB ontwerp & studio Dave Keune
  • Interior design and realization: EB ontwerp & studio Dave Keune
  • Project start date: April 2011
  • Project completion: June 2011
  • Site area: 50 square meters
  • Photographer: Raoul Kramer
  • Software used:  Created the library with Rhinoceros.Did not use Grasshopper to create the top – every part was rotated by hand and then made flat for the cnc mill.Because you can’t create a 3d surface with flat plywooden pieces we forced every top part a bit into the top flow.

(more…)

BBK Sarriko Centre in Bilbao, Spain by ACXT

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: ACXT

The BBK Sarriko Centre is a residential building that combines two different uses: retirement homes and social flats for young people. The design had to be flexible and able to accommodate changes throughout the life of the building, since the client wants accommodation for young people to be the predominant use of the building in the future.

Image Courtesy Aitor Ortiz / ACXT

  • Architects: ACXT
  • Project: BBK Sarriko Centre
  • Location: Bilbao, Spain
  • Client: BBK
  • Project Architect: Javier Aja
  • Architects: Elena Sa Marques, Beatriz Pagoaga
  • Project Management: Patxi Sánchez
  • Costs: Fco. Javier Ruiz de Prada, Ziortza Bardeci
  • Structures: Cristina Hernando, Miguel Á. Corcuera, Mª del Mar Mayo
  • Facilities: Álvaro Gutiérrez-Cabello
  • Enviromental Engineering: Iñigo Aguirre
  • Lighting: Mikel Fernández de las Heras
  • Photopraphs: Aitor Ortiz / ACXT

(more…)

Kuwait Children’s Hospital in Kuwait City by AGi architects

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: AGi architects

AIMS of the project

  • Provide patients and families throughout the region with easy access to specialty care
  • Build programs that set national standards for quality
  • Provide the best possible service to families and referring physicians
  • Develop the next generation of health-care leaders through its teaching programs
  • Conduct research that contributes to the prevention, treatment and elimination of diseases that affect children
  • Preserve the organization’s financial health, while keeping the promise to provide care regardless of a family’s ability to pay
  • Create sustainable urban, social and environmental development context.

Image Courtesy AGi architects

  • Architects: AGi architects
  • Project: Kuwait Children’s Hospital
  • Location: Kuwait City, Kuwait
  • Type: Hospital | 14.000 – 40.000 sqm
  • Date: 2009
  • Client: Ministry of Health, Kuwait
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy